Ne légy gazember: 7 dolog, amit esküvőfotósként NE tegyél!

Még ha utólag meg is mosolyogja az ember, egy szerelmespár életében talán az esküvő az egyik legszebb, legfontosabb pillanat, amit barátokkal, családtagokkal is megosztunk, ezért – érthetően – arra törekszünk, hogy a lehető legemlékezetesebb, legcsodálatosabb legyen a ceremónia és az ünneplés. A körültekintő pár a fotósról sem feledkezik meg, így hát lázas keresésbe kezdenek, hogy vajon ki lehet „a legjobb a szakmában”, hiszen csakis Ő fotózhatja ezt az életre szóló pár órát. Nos, néha a legkörültekintőbb válogatás ellenére is mellé lehet nyúlni, és kifoghatunk egy olyan fényképészt, aki:

1. Fütyül a napirendre
Hihetetlen, de vannak olyan fotósok, akik azt hiszik, hogy köréjük épül az egész esküvő, akik azt hiszik, hogy majd előre betáblázzák a párt, megszabják a napirendet, vagy egyszerűen „majd csak lesz valahogy” alapon improvizálnak munkájuk során. Fontos, hogy ismerjük a menetrendet, hogy a menyasszonynak és a vőlegénynek mikor és hol kell megjelennie, milyenek az adottságok az egyes helyszíneken, milyen résszel mennyi időt fogunk tölteni – kell egy „haditerv” a teljes ceremóniára, mert egy esküvőn nem lehet improvizálni!

esk1

2. Mindenhez jobban ért, mint bárki más
Fotósként bizonyára túl vagyunk már jó pár esküvőn és értjük a dolgunkat. Ám ne próbáljunk állandóan okoskodni, mindent jobban tudni, mint a többi szakember, aki szintén részt vesz az esküvő szervezésében, rendezésében és levezénylésében. Vegyük figyelembe a kiosztott feladatokat és alkalmazkodjunk, igazodjunk, hogy mások munkáját se akadályozzuk.

3. Tönkreteszi a vacsorát
Minden esküvő legnagyobb produkciója a vacsora: itt található a legtöbb részegység, alkotóelem – az akár több száz ember étkeztetése komoly tervezést igényel. Fontos, hogy ha nem muszáj (és általában nem muszáj), ne akadályozzuk a násznépet, és ne nehezítsük az étkeztető munkáját.

esk2

4. Megnehezíti a filmesek munkáját
Ez egy komoly pont. Igen, ez a filmesekre is vonatkozik ugyanúgy: ne nehezítsük egymás munkáját, ne ugorjunk egymás kamerája elé a legfontosabb pillanatban. Ha egy esküvőre a fotóson kívül filmes stábot is rendelünk, mindenképp tegyük lehetővé számukra, hogy egyeztethessék, szinkronizálhassák munkájukat.

5. Nagy ívben tesz a részletekre
A pár és a szervezők rengeteg energiát, időt és pénzt fektetnek a tökéletes esküvő megszervezésébe, kialakításába és megvalósításába. Így hát ha a fotós a nagy rohanásban megfeledkezik a részletek megörökítéséről (pl. torta, ruha, virágok stb.), az a legnagyobb elkövethető hibát ejti meg. Soha ne hagyjuk, hogy a szorító idő, egy rosszul megvilágított terem, vagy bármi más megakadályozzon minket, mint esküvőfotóst a munkában!

6. Egy gonosz diktátor
Nagyon vékony a határvonal a lelkiismeretes, gondos és a „hajcsár” fényképész között. Persze, a fotósnak az a feladata, hogy minél több érdekes és értékes fényképet készítsen ezen a szép napon, de ne erőltessünk bizonyos dolgokat (pl. ne akarjuk minden áron, hogy a vőlegény idő előtt lássa a menyasszonyt), és na hajtsuk túl az amúgy is hiperérzékeny és az izgalomtól remegő párt. Próbáljunk meg ráhangolódni a szerelmesekre és ha már látjuk, hogy elegük volt, akkor ne nyomuljunk tovább.

esk3

7. Erőlteti a ceremónia előtti találkozást
Egyes esküvőfotósok kierőltették a vőlegény és a menyasszony ceremónia előtti, díszruhában való találkozását. Persze, az csupán egy babona, hogy balszerencsét hoz, ha a vőlegény az esküvő előtt meglátja a menyasszony ruháját, de mégis érdemes tiszteletben tartani a népi szokásokat, hogy későbbi kellemetlen helyzeteket elkerülhessünk. (Forrás: fstoppers.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...