Bemutató: Pentax 645Z – középformátum dSLR módra

Menürendszer

A Pentax 645Z menürendszere tipikusan „Pentaxos”, azaz nagyjából ugyanúgy néz ki, mint a gyártó dSLR vonalába tartozó fényképezőgépeké. Öt fő szekciót építettek be, melyek közül az első a fényképezéssel szorosabban összefüggő paramétereket tartalmazza:

A csupán négy aloldalt tartalmazó szekcióban beállíthatjuk a memóriakártyára vonatkozó értékeket, a felbontást, a JPEG tömörítést, a fájlformátumot (RAW: PEF, DNG, vagy JPEG), a HDR felvételt, a zajszűrést, az élőkép során megjelenített adatokat, aktiválhatjuk a szintjelzőt, testre szabhatjuk a gombokat, tárcsákat, elmenthetjük a beállításokat (USER).

A második fő oldalon – meglehetősen szűkszavúan – a filmfelvételre vonatkozó beállításokat ejthetjük meg. Itt megadhatjuk a rendszernek, hogy milyen működési módban szeretnénk videót rögzíteni (P, A, Tav, M), melyik memóriakártyára legyen elmentve a mozgókép, milyen felbontásban, illetve milyen képfrissítési frekvenciával készüljön a videó, a hangfelvétel hangerejét, illetve a digitális képstabilizáció használatát.

A harmadik oldalon a képnézegetés, lejátszás, képszerkesztésre vonatkozó beállításokat láthatjuk. Ez a főoldal is meglehetősen egyszerű lett, azaz összesen egyetlen egy oldalra befértek a funkciók:

A negyedik főoldal az általános beállításokat tárja elénk összesen négy oldalra elosztva. Itt a szokásos paramétereket adhatjuk meg, mint például a menü nyelvét (tud magyarul is), a dátumot, az időt, a világidőt, a szövegméretet, a hanghatásokat (zár, expozíció), a kijelző beállításait, az USB működési módját, a mappaneveket, a fájlneveket, a szerzői jogi információkat, az energiatakarékosságra vonatkozó beállításokat, de innen formázhatjuk a memóriakártyákat is.

Végül, az ötödik főoldalon a fényképezőgép fotózással kapcsolatos beállításainak részletes paraméterlistája látható öt aloldalra elosztva:

A Pentax 645Z is rendelkezik gyorsmenüvel, amit az INFO gomb megnyomásával hívhatunk elő. Ide – értelemszerűen – a fotózással közvetlenül összefüggő funkciók lettek bezsúfolva, mint például az ISO érték, az aktív AF terület, a fájlformátum, a JPEG minőség, a zajszűrés, a HDR funkció, a torzítás-korrekció, a peremsötétedés-korrekció, és hasonlók.

Összességében elmondható, hogy akinek már volt a kezében Pentax tükörreflexes fényképezőgép, az a 645Z menürendszerével is nagyon gyorsan össze fog tudni barátkozni, hiszen formailag ugyanolyan ez a menü is, mint a többi Pentaxé, csupán a paraméter- és funkciólistában akadnak eltérések.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...