Bemutató: CamRanger, a profi, vezeték nélküli távvezérlő fényképezőgépekhez

Bevezető, külsőségek

Manapság a táblagépek, okostelefonok korát éljük, „mindenre van egy app”, így hát soha nem az volt a kérdés, lesz-e olyan eszköz és alkalmazás, amivel vezeték nélkül is képesek lehetünk akár régebbi fényképezőgépünket távvezérelni okoseszközünkről, hanem hogy mikor jelenik meg végre a kívánt rendszer. Nos, kérem szépen, a CamRanger pontosan ezt teszi lehetővé, azaz teljes „felügyeleti jogot” gyakorolhatunk fotómasinánk fölött. Igen, akkor is, ha a fényképezőgép önmaga képtelen a vezeték nélküli kommunikációra.

camranger_main

Igaz, a CamRanger (egyelőre?) csakis Canon és Nikon fényképezőgépeket támogat, cserébe viszont már egész régiekkel, mondhatni őskövületekkel (pl. EOS 40D, EOS 1D Mark III, Nikon D5000, D90, D300, D3 stb.) is játszhatunk. Persze, minél régebbi egy támogatott fotómasina, annál kevesebb funkcióját használhatjuk ki majd a CamRangernek. De mi is ez az eszköz? A CamRanger (ezután CR) gyakorlatilag egy WiFi modullal ellátott, némileg átalakított rúter, ami USB aljzaton keresztül kommunikál a fényképezőgéppel, míg vezeték nélkül az okoseszközünkkel (iOS vagy Android OS-t futtató táblagép, okostelefon), tehát WiFi képessé teszi akár már az említett Canon EOS 40D-t is. „Akkor a CR csak régi gépekhez kell? A mai modern masinák már szinte mind, kivétel nélkül rendelkeznek WiFi és NFC modullal! Fölösleges pénzkidobás tehát a CR, ha újabb, saját WiFi-s gépem van?” – nos, nem, nem fölösleges pénzkidobás, mert:

  • A CR saját áramforrással rendelkezik, tehát nem csökken radikális módon a fényképezőgépünkkel elkészíthető képek száma, mert a bekapcsolt WiFi is zabálja az áramot,
  • A CR jóval nagyobb hatósugárral rendelkezik, mint a fotómasinákba épített, jellemzően kis adóteljesítményű vezeték nélküli egység (50-60 méter versus 10-15 m),
  • A CR alkalmazásával sokkal többféle szolgáltatás és funkció válik elérhetővé, mint a fényképezőgép-gyártók saját szoftvereivel,
  • A CR nem csak egyfajta fényképezőgéppel működik, hanem több tucatnyival, beszerzésével kvázi „egy életre” megoldottuk a távvezérlés kérdését.

camranger_back

A dobozka egy beépített, de cserélhető lítium-ion akkumulátorral működik (tartalék akkukat külön lehet hozzá megvásárolni), ami körülbelül 5-6 órás üzemet tesz lehetővé egy teljes feltöltéssel. A készüléket USB csatlakozáson keresztül lehet tölteni, tehát számítógépről, külső akkukról, autóban szivargyújtóról stb. megoldható a feladat. A teljes feltöltés kb. 2 órát vesz igénybe.

camranger_sides

A CamRangeren található egy „A” típusú USB aljzat is – ehhez kell a fényképezőgépet csatlakoztatni. Az RJ45 Ethernet csatlakozó a készülék vezérlőszoftverének frissítését szolgálja.

camranger_connections

Igazából pofon egyszerű a CR beüzemelése: töltsük le az okoseszközünk alkalmazáskezelő központján keresztül a CamRanger appot, s telepítés közben kövessük az utasításokat (szükségünk lesz az alkalmazás regisztrációjánál a CR sorozatszámára), majd hozzuk létre a fényképezőgépünkhöz kapott USB vezeték segítségével a CR-fotómasina közti vezetékes kapcsolatot, majd kapcsoljuk be a CamRangert és a fotómasinát. Pár pillanat (jellemzően 10-20 mp) után indítsuk el a programot, és csatlakozzunk WiFi-n keresztül az eszközhöz. Az app mindent elintéz, tényleg csak bökdösni kell a képernyőt – akár egy kezdő is pillanatok alatt összehozza a vezeték nélküli kommunikációt CR és app közt.

camranger_connected1 camranger_connected2

Bár magán a CamRangeren nincs semmiféle rögzítési pont, a mellékelt tokba helyezve a tokon található karabiner segítségével akár állványunkhoz is rögzíthetjük a távvezérlőt:

camranger_hanging

A CR „kijelzője” összesen négy darab LED-ből áll, melyek információt adnak a készülék státuszáról (pl. be van-e kapcsolva, van-e élő vezeték nélküli kapcsolat stb.).

camranger_display

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...