Ilyen lett a Nokia 17 millió forintos térlátó kamerája

A Nokia már jó ideje dolgozik az OZO virtuális valóságot teremtő kameráján, ám eddig igen szűkszavúak voltak a műszaki részleteket illetően. Most azonban megtörni látszik a jég, s a finnek egy kisfilmben mutatták be az OZO-t. Összesen nyolc kameramodult helyeztek el a furcsa alakú testben; ezek 2K x 2K felbontásúak, és szinkronizálva veszik fel a környezetet. Az exportált fájl végül egy 10-bites, 8K x 4K felbontású, sRGB színprofilú adathalmaz, aminek a képfrissítési frekvenciája legfeljebb 30 kép/mp.

2_nokia-ozo-discover-hero-douglas_sonders_virtual_reality_1

Természetesen nem csak a felvett kép, hanem a hang is térhatású: a nyolc kamera mellett egy seregnyi mikrofon gondoskodik az akkurátus hangleképezésről. Ennek köszönhetően valóban úgy érezhetjük a film lejátszásakor, hogy nem csak látjuk, hanem részese is vagyunk a virtuális térnek. Az OZO egy cserélhető kazetta formájában kapja az áramellátását és a tárhelyet, ami egy maximum 45 perces felvételt tesz lehetővé. Ezeket a kazettákat külön megvásárolhatjuk, ám 5000 dolláros árukkal nem nevezhetőek épp olcsónak.

3_nokia-ozo-discover-hero-douglas_sonders_virtual_realitykazetta

A kamera állítólag lehetővé teszi, hogy az összerakott felvételt élőben kövessük, monitorozzuk, ami nagymértékben megkönnyítené a rendezést. Az összes eddigi hasonló elven működő rendszernél először le kell tölteni az anyagot, majd össze kell azt állítani egy speciális szoftverrel, majd csak azután láthatjuk remekművünket a képernyőn. De ez még nem minden, hiszen az OZO élőben sugározhatja is a térhatású videóinkat (streaming), tehát élő, 360°-os filmközvetítést nyújthatunk. A kamerát a beépített WiFi modulon keresztül akár távvezérelhetjük is, ha azt a környezet megköveteli. Természetesen a finnek gondoltak a drónpilótákra is, így az OZO a megfelelő teherbírású hexa- vagy oktokopterekre is felszerelhető.

A Nokia OZO közönségét már az ára is predesztinálja, sokaknak marad elérhetetlen 60 000 dolláros árcédulája miatt. Tudj meg többet a rendszerről a Nokia weboldalán.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...