Robotok, drónok látását javítja a Toshiba új képalkotó technológiája

Manapság már szinte mindenhol találhatóak kamerák, fényképezőgépek. Még azoknak, akiknek nincsen kompakt, vagy tükörreflexes fényképezőgépük, is van webkamerájuk, kameramodullal szerelt okostelefonjuk, vagy biztonsági kamerarendszerük. Egyre több „robotszem” jelenik meg autóinkban (melyek segítik a parkolást), a kaputelefonokban, de sokan használnak optikai babafelügyelő rendszert is. Korunk egyik előnye, hogy a technológiák gyorsan fejlődnek, és a nagyvállalatok sorra mutatják be legújabb fejlesztéseiket.

toshiba1

A Toshiba egyik újítása a kamerával ellátott digitális rendszerek „látását” hivatott javítani: az új technológia lehetővé teszi, hogy egyetlen egy fényképpel kapjunk hagyományos, színes képet, és távolsági adatokat (mélységérzet). Ráadásul mindehhez elegendő egy monokuláris rendszer, azaz immár nincs szükség két optikára, sztereó látásra.

toshiba2

A binokuláris, azaz sztereó-kamerás mélységészlelés nem új keletű dolog, hiszen az autonóm gépjárművekben már a kezdetek óta ilyen rendszereket használnak a manőverezéshez, és az útvonal követéséhez. A Toshiba fejlesztésének érdekessége az, hogy csupán egy kamerával is nagyon pontos távolsági adatokat kaphatunk. A monokuláris rendszerrel járó alacsonyabb költségek mellett az is előny, hogy itt – mivel nincs másik kamera – nem kell bajlódni a kalibrációval, és az egykamerás egység mérete is jóval kisebb lehet.

toshiba3

A Toshiba technológiája kék/sárga szűrők alkalmazásával és egy kiértékelő algoritmussal működik: a színszűrők hozzáadása által elmosódás és színeltolódás kombinációja jön létre, melynek mértékéből az algoritmus képes kikövetkeztetni a távolsági értékeket. Ez a megoldás nagyon hasonló ahhoz, amikor tükör nélküli fényképezőgépet használva, a kijelzőn figyeljük, amint manuálisan állítjuk az élességet: az elé illetve mögé fókuszálás mértékétől függően sárga és kék árnyékvonalak jelentkeznek a kontrasztélek mentén.

Az új fejlesztésnek köszönhetően tehát hamarosan akár már kisebb drónokra is felszerelhető távolságérzékelő rendszer, ami az akadályok automatikus elkerülésénél játszhat fontos szerepet. (Forrás: bokeh.digitalrev.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...