Kész, feladom.

A minap vettem egy használt, külsőre újszerű (!) állapotú Canon EOS 10D-t, amihez gyári markolat is járt (szintén újszerű állapotban). Az eladó nagyon korrekt volt, eleve alkatrésznek hirdette a hírhedt „Err 99” hiba miatt. A Canon weboldalán erről csak annyi olvasható, hogy ez egy „Általános hiba, amely számos okból kifolyólag felmerülhet.”, orvoslatként pedig azt ajánlják, vegyük ki, majd helyezzük újra be az akkut, esetleg próbáljuk meg nagyon óvatosan megpucolni a foglalat belsejében található érintkező tüskéket, illetve tisztítsuk meg az objektív csatlakozóinak felületét.

err99front

Mivel azonban a váz az Err 99 hibaüzenetet objektív és memóriakártya nélkül is produkálja kioldáskor, gyanítottam, hogy esetleg más a hiba oka. Lecseréltem a fényképezőgép CR2025 típusú gombelemét, ami az általános beállításokat tartja életben, „reseteltem” a masinát, vettem hozzá új szemkagylót (Eb, az Ef túl kicsi), kapott új, igaz csak utángyártott BP-511 akkut töltővel együtt (a gyári 30 000,- Ft körül állt volna meg – haha), megpucoltam az összes érintkezőt, csatlakozást, ami az áramellátás láncában hozzáférhető, próbáltam az akkut a portrémarkolatban, a vázban – minden hiába. Gyakorlatilag a fél napomat rááldoztam, hogy megtaláljam a hiba okát, de valószínűleg valami belső elektronika mondhatta fel a szolgálatot.

err99back

Ami történik: a gép bekapcsol, be lehet lépni a menübe, minden beállítást elvégezhetünk, akármelyik működési módba kapcsolható, és bármilyen tetszőleges funkció aktiválható kivéve az exponálást. Amint megnyomom a kioldót, hallatszik, hogy a tükör felcsapódik, majd Err 99 és annyi. Levett objektívvel, ha belenézek a tüköraknába alábbi fogad exponáláskor: a tükröt a gép valóban felcsapja, de a redőnyzárat nem nyitja ki. Viszont, ha a menüben kiválasztom a szenzortisztítás funkciót, a gép felcsapja a tükröt és felhúzza rendesen a redőnyt.

err99lcd

Szóval, most itt állok, elakadtam, nem tudom, merre tovább. A 10D-ben elvileg párszáz expozíció van csupán, igaz, állt pár évet egy fiók mélyén. A szerviz szerint zárhiba, de semmi alkatrészük nincs már a 10D-hez, és a javítás is bőven többe kerülne, mint amennyibe eddig fáj a „romantikázásom” (első dSLR vázam a 10D-volt, 2003/2004 környékén jutottam hozzá a sajátomhoz). Ja, igen, feltelepítettem rá a „legfrissebb” firmware-t is, de az sem segített. Ajánlották a fórumokban, hogy próbáljam meg a fájlszámozást lenullázni, mert az is okozhat problémát. Megtettem, de – persze – ez sem segített.

err99mirrorflip

Bánt a dolog, mert kár lenne egy ilyen szép, gyakorlatilag karcmentes fotómasináért – no, meg a beleölt pénzért. Valakinek van tippje?

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • baggio

  kaktuszt még tudsz bele ültetni

  • mlzphoto

   mondasz valamit, sőt, lőtérre is kivihetem =)

   • Dr. Kotász

    Valójában bárhová kiviheted 🙂 Én azért szorítok, hogy újra életre keljen!

 • trlala

  Hard reset lehetőség nincs? Vedd ki pár napra az akkut.

  • mlzphoto

   már meg volt az is 🙁

 • ghost

  Egy hasonló olcsó alkatrész beszerzésével és pár óra szereléssel javítható szerintem.
  http://www.ebay.com/itm/Canon-EOS-10D-Mirror-Box-with-Shutter-Replacement-Repair-Part-DH9942-/371535609642?hash=item56813f7f2a:g:~GsAAOSwL7VWnVGh

  • mlzphoto

   köszi, de azt hiszem, tovább adom, hátha másnak több szerencséje lesz 🙁

 • Teri néni

  Ilyen a használtpiac, vagy bejön – vagy nem.

 • scarbantia

  Tudom, hogy nincs akkufedeled, de valahogy nem tudod markolat nélkül is kipróbálni? Esetleg 1-2 hazai szakinál megnézetni?

  • mlzphoto

   megnéztem markolat nélkül is (egy kis, süllyesztett pecket kell nyomva tartani a váz alján), de ugyanaz a hiba jelentkezik. nem tudok többet költeni rá, ingyen meg nyilván nem várom el senkitől, hogy szakvéleményezze.

 • Bee
  • mlzphoto

   köszi, olvasom.

   • mlzphoto

    jó lenne egy eredeti, jó BP-511, hogy kipróbálhassam. 60% eséllyel az a gond okozója.

 • Tipp

  Kontakt hiba a zár érintkezőjében? NYÁK fül érintkező? Bele kéne nézni, ha ez az utolsó esély. Lehet, h 100 expós, “csak” beázott… (kólával, stb…).

  • mlzphoto

   nem hiszem, mert a szenzor pucolásához szépen kinyitja. se akadozás, se sérült redőny nem látszik a folyamat során. valahonnan kerítenem kell egy eredeti bp511 akut. ha azzal is err99 van, akkor megy a polcra a gép.

   • scarbantia

    Ha már minden kötél szakad, a helyedben vennék egy kis bátorságot, meg egy kínai műszerész csavarhúzó készletet, és nekiesnék. Persze felvértezném magam netes leírásokkal, szerviz infókkal, yt tutoriálokkal. Egy multiméter még hasznos lehet, illetve a vaku kondenzátor időben való megfelelő kisütése(nehogy megvágjon). Szerezz egy halom filmesdobozt, meg egy nagy műanyag tálcát, ami fölött dolgozol(ha lepottyan valami, akkor se veszik el). A dobozokba mehet a csavar, egy festőszalagra ráírhatod, melyikben mi van. Ha bonyolultabb, bizonytalanabb helyre érsz, akkor további bontás előtt alaposan fotózz, esetleg jegyzetelj. Persze egy 10D-hez való SPT szoftver lenne a legjobb, de az nyilván nincs. Lehet, hogy semmit se találsz, de az is lehet, hogy kiderül a hiba oka. Sokat nem vesztesz, viszont tök sokat lehet tanulni belőle, hogyan vannak felépítve ezek, tapasztalatot lehet szerezni, ami később még jól jöhet. Az összeszereléshez még jó erős kétoldalas ragasztószalag kell, a gumiburkolat alá. (gyárilag is az van alatta) Persze azt is értem, ha nem, de szerintem egy jó lehetőség egy ilyen játékra. Egy idő után lehet tudni, hogy milyen logikával van összerakva(csavarhelyek, szalagkábelek, stb), és már tudod, hogy hol mit kell keresni.

    • mlzphoto

     lehet hogy ez lesz. végül is, ha magam atomjaira szedtem, majd összeraktam (kijelzőfólia cserét hajtottam végre) egy korg wavestation-t, ami aztán hibátlanul működött, akkor talán ez is megoldható. ha meg nem, hát na bumm, dísznél többet most sem ad 🙂

   • Rufi

    Ha a közelben jársz, én tudok kölcsönözni eredeti BP511 akkut. Van kettő is. 🙂

    • mlzphoto

     köszi, de mostanság csak az országhatáron belül járok 🙂

     • Rufi

      Azért remélem, valahogy megoldódik. Kár lenne ezért a szép gépért, ha úgy állna a polcon, hogy nem működik. 🙂

     • mlzphoto

      valószínűleg elviszem szervizbe (nem a hivatalosba)

 • piquod

  Bocsánat, ha hülyeség, de exponálózsinórral / infrával próbáltad?

  • mlzphoto

   nem, nincsen ilyenem.