Bemutató: Tamron SP 90 mm F2.8 Di VC USD Macro rev. 2 (Canon – F017)

Majdnem napra pontosan három évvel ezelőtt járt nálam a Tamron SP 90 mm F2.8 Di Macro VC USD objektív, melynek ezúttal a „második kiadását”, azaz a Canon véggel szerelt SP 90 mm F2.8 Di VC USD Macro rev. 2-t vehettem nagyító alá. Az újdonság váltja a korábbi modellt, az már nem rendelhető a hazai forgalmazóknál. A Tamron SP 90 mm F2.8 Di VC USD Macro rev. 2 lencserendszert a gyártó a teljesen megújult „SP” sorozatának külvilágához igazította: itt is megtalálható az ezüst színű, díszítő gyűrű a bajonettnél, illetve a puhább, magasabb minőségű gumival bevont fókuszgyűrű, és az ovális, kellemes tapintású kapcsolók, melyek pontosabb működéssel nyűgöznek le.

artsy

A Tamron 90 milliméter gyújtótávolságú makró optikája kirajzolja a 36 x 24 mm-es képérzékelőket; összesen 14 lencsetagot rendeztek 11 csoportba a mérnökök, ahol 1 db alacsony szórású, valamint 2 db különösen alacsony szórású üveglencse is bevetésre került. A „lebegő” lencsecsoportoknak köszönhetően elkerülhető a fókuszsík-eltolódás, ami főleg makrózáskor, illetve közeli témák fotózásakor okozhat problémát. A gyártó a becsillanások ellen kétféle bevonattal veszi fel a harcot: az eBAND és a BBAR lencsebevonatok egymásra rétegezése „kristálytiszta és kontrasztos” képet ígér még erős ellenfényben is.

main

A Tamron SP 90 mm F2.8 Di VC USD Macro rev. 2 frontlencséje fluorbevonatos, így a szennyeződés kevésbé tud megtapadni az üvegfelületen, illetve az esetleges piszok könnyebben eltávolítható. A bevonat további funkciója a karcolások elleni védelem. Az objektív írisze kilenc lekerekített lamellából lett kialakítva, ami tetszetős háttérelmosást tesz lehetővé. Mivel az optika belső élességállítást használ, ezért fókuszáláskor nem tapasztalható semmiféle méretváltozás, de a frontlencse sem forog el, ami megkönnyíti a szűrők használatát. Az SP 90 mm F2.8 Di VC USD Macro rev. 2 továbbfejlesztett por- és nedvességálló képességekkel lett felvértezve: nem csak a kapcsolók, hanem a fókuszgyűrű és a bajonett is szigetelve van.

seal

A hátsó lencsetag és a tubus belseje közt egy kisméretű rés látható, ahol az objektív belsejébe bejuthat némi por, ám vázra csavarva a gumigyűrű meggátolja a szennyeződés bekerülését a rendszerbe. A Tamron SP 90 mm F2.8 Di VC USD Macro rev. 2 egyik fontos újítása a képstabilizátort érinti, amely immár X és Y síkon is képes kiegyenlíteni a mozgást. Vizsgálataim szerint a hatékonyság körülbelül fél FÉ-vel nőtt a korábbi egységhez képest, de a rendszernek még mindig van egy minimális késlekedése. Ha lenyomjuk félig a kioldót, várjunk egy másodpercet, míg a stabilizátor kellően „felpörög”, majd utána exponáljunk – ekkor garantáltan bemozdulásoktól mentes lesz a felvétel.

stabi_sm

Kattints!

Az élességállítás az USD motornak hála halk és gyors, de azt vegyük figyelembe, hogy egy makró objektív fókuszálása soha nem lesz olyan sebes, mint egy hasonló gyújtótávolságú, hagyományos objektívé (azonos fókuszrendszert feltételezve), hiszen jóval nagyobb a tartomány, amit a lencséknek „be kell járniuk” munka során. Az automatikus élességállításba bármikor belenyúlhatunk kézzel is anélkül, hogy át kellene kapcsolni manuális állásba az AF/MF kapcsolót. Van fókusz-távtartomány korlátozás is: választhatunk teljes tartományt, 50 cm és végtelent, 30-50 cm-t.

sideview

Igaz, az AF sebessége valamivel lassabb, mint egy sportfotózásra kihegyezett optikáé, de még ezzel a makró objektívvel is kényelmesen le tudtam fényképezni a fel- és leszálló kisrepülőgépeket a Budaörsi reptéren (lásd majd képmintákat). Makrózás mellett nagyon jól használható a Tamron SP 90 mm F2.8 Di VC USD Macro rev. 2 portrézáshoz is. Teljesen tág rekesz mellett (F2.8) kissé lágy a kép, ami pont ideális a portréalanyok esetleges bőrhibáinak elfedéséhez. Ez persze nem azt jelenti, hogy F2.8-on használhatatlan az üveg, de F4-re rekeszelve már vigyázni kell vele, mert borotvaéles lesz a képe!

center_sm corner_sm

Kattints a képekre!

A fenti tesztábrás képen is látható, amit leírtam: a felvétel közepe F4-től makulátlan, de a kép szélei is tökéletesen élesek, kontrasztosak lesznek F4-4.5 értékektől. A Canon EOS 6D-vel összepárosítva F16 környékén jelentkezett a diffrakció hatása.

distortion

Mivel a Tamron SP 90 mm F2.8 Di VC USD Macro rev. 2 egy a „kistele” tartományba eső makró objektív, ezért már fel voltam rá készülve, hogy a geometriai torzításoktól nem kell tartanom. Így is lett, sem hordó-, sem párnatorzítás nem volt látható. A fenti ábra az Adobe Camera RAW által konvertált JPEG képet mutatja (profilt nem töltöttem be, mindent a gyári értéken hagytam, kivéve az expozíciós adatokat). Megnéztem a Raw Therapee konverziós szoftverrel is a CR2 fájlokat, de semmiféle eltérést, minőségromlást nem láttam.

vignette

A Tamron SP 90 mm F2.8 Di VC USD Macro rev. 2 szűrőmenetének átmérője 58-ról 62 milliméterre nőtt, de a frontlencse (valószínűleg) nem lett nagyobb, hiszen a peremsötétedés mértéke nem változott az elődmodelléhez képest: itt is körülbelül F5.6-6.3 környékén szűnik meg a vignettálás.

onbody

A képmintákat feltöltöttem a szerverre; látható rajtuk, hogy sem a színhibáktól, sem pedig a becsillanásoktól nem kell félni. Erős ellenfényben viszont tapasztalható kontrasztgyengülés, ami nem is csoda. A bokeh nagyon szép, „krémes” – ideális portrézáshoz! Kattints ide a képekért.

ajanlom

Tamron SP 90 mm F2.8 Di VC USD Macro rev. 2

A Tamron SP 90 mm F2.8 Di VC USD Macro rev. 2 mindenképp kiérdemelte nálam az ezüstérmet, azaz „Ajánlom” a portékát. A Tamron SP 90 mm F2.8 Di VC USD Macro rev. 2 most 15 000 forintos pénzvisszatérítéssel vásárolható meg például a Tripont Foto Video Kft. webshopjában!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...