Kész, feladom.

A minap vettem egy használt, külsőre újszerű (!) állapotú Canon EOS 10D-t, amihez gyári markolat is járt (szintén újszerű állapotban). Az eladó nagyon korrekt volt, eleve alkatrésznek hirdette a hírhedt „Err 99” hiba miatt. A Canon weboldalán erről csak annyi olvasható, hogy ez egy „Általános hiba, amely számos okból kifolyólag felmerülhet.”, orvoslatként pedig azt ajánlják, vegyük ki, majd helyezzük újra be az akkut, esetleg próbáljuk meg nagyon óvatosan megpucolni a foglalat belsejében található érintkező tüskéket, illetve tisztítsuk meg az objektív csatlakozóinak felületét.

err99front

Mivel azonban a váz az Err 99 hibaüzenetet objektív és memóriakártya nélkül is produkálja kioldáskor, gyanítottam, hogy esetleg más a hiba oka. Lecseréltem a fényképezőgép CR2025 típusú gombelemét, ami az általános beállításokat tartja életben, „reseteltem” a masinát, vettem hozzá új szemkagylót (Eb, az Ef túl kicsi), kapott új, igaz csak utángyártott BP-511 akkut töltővel együtt (a gyári 30 000,- Ft körül állt volna meg – haha), megpucoltam az összes érintkezőt, csatlakozást, ami az áramellátás láncában hozzáférhető, próbáltam az akkut a portrémarkolatban, a vázban – minden hiába. Gyakorlatilag a fél napomat rááldoztam, hogy megtaláljam a hiba okát, de valószínűleg valami belső elektronika mondhatta fel a szolgálatot.

err99back

Ami történik: a gép bekapcsol, be lehet lépni a menübe, minden beállítást elvégezhetünk, akármelyik működési módba kapcsolható, és bármilyen tetszőleges funkció aktiválható kivéve az exponálást. Amint megnyomom a kioldót, hallatszik, hogy a tükör felcsapódik, majd Err 99 és annyi. Levett objektívvel, ha belenézek a tüköraknába alábbi fogad exponáláskor: a tükröt a gép valóban felcsapja, de a redőnyzárat nem nyitja ki. Viszont, ha a menüben kiválasztom a szenzortisztítás funkciót, a gép felcsapja a tükröt és felhúzza rendesen a redőnyt.

err99lcd

Szóval, most itt állok, elakadtam, nem tudom, merre tovább. A 10D-ben elvileg párszáz expozíció van csupán, igaz, állt pár évet egy fiók mélyén. A szerviz szerint zárhiba, de semmi alkatrészük nincs már a 10D-hez, és a javítás is bőven többe kerülne, mint amennyibe eddig fáj a „romantikázásom” (első dSLR vázam a 10D-volt, 2003/2004 környékén jutottam hozzá a sajátomhoz). Ja, igen, feltelepítettem rá a „legfrissebb” firmware-t is, de az sem segített. Ajánlották a fórumokban, hogy próbáljam meg a fájlszámozást lenullázni, mert az is okozhat problémát. Megtettem, de – persze – ez sem segített.

err99mirrorflip

Bánt a dolog, mert kár lenne egy ilyen szép, gyakorlatilag karcmentes fotómasináért – no, meg a beleölt pénzért. Valakinek van tippje?

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...