Négy megszívlelendő tanács, ha nagyon hidegben akarsz fotózni

Akárhogy is nézzük (ha van hó, ha nincs) dübörög a tél (befagyott a szélvédőmosó folyadékom..), és bár hó még nincsen itt, Budapesten, de azért röpködnek a mínuszok, főleg éjjel. Aki ilyenkor sem riad vissza a zord időjárástól, és elindul egy éjszakai fotós túrára – mondjuk a Mátrába -, az jobb, ha felkészülten teszi mindezt. A hegyekben, ha tiszta az idő, még nálunk, Magyarországon sem ritka a -15°C, ami azért már nem túl egészséges a gépre nézve sem. Arról ne is beszéljünk, hogy mi van ilyenkor például az osztrák Alpokban, vagy a skandináv országokban.. A legszebb dolgok akkor történnek velünk, ha képesek vagyunk átlépni saját árnyékunkat, és elhagyjuk komfortzónánkat. Amint arra viszont már utaltam, ne ész nélkül rohanjunk ki a tundrába, hanem készüljünk fel rendesen. És az sem árt, ha a fotós felszerelésünk tűrőképességével tisztába kerülünk.

1. Öltözz fel!
Evidens dolog, hogy a hideg ellen védjük testünket, de a -15°C alatti hőmérséklet – főleg ha még a szél is fúj – nem gyerekjáték. Nem megfelelő öltözék választása esetén garantált a jó alapos megfázás, de a csupaszon kikandikáló bőrfelület akár durván meg is sérülhet; a fagy már fél óra alatt az égési sérüléshez hasonló sebet ejthet rajtunk. „Éjjel vaskos bakancsot, sínadrágot, vastag kabátot arcmaszkot, sí-szemüveget, sapkát, és két pár kesztyűt [sic!] viseltem. A kesztyűkbe kézmelegítőt is bedugtam, ami nagyon hasznosnak bizonyult a hideg ellen. Igen, ez tényleg sok ruha, de egy óráig simán kibírtam így a hidegben.” – írja Evan Pak, az eredeti cikk szerzője.

2. Amit lehet, még a melegben állíts be!
A kint töltött időből a legtöbbet akarjuk kihozni, ezért ott már ne kelljen fölöslegesen objektíveket cserélgetni, ne a dupla kesztyűben álljunk neki felcsavarni a cseretalpat a váz aljára, mert ez mind időpocsékolás! Még a melegben végezzük el ezeket az apró, de fontos teendőket; ha ügyesek vagyunk, és ismerjük a fényviszonyokat, akár már az expozíciós értékeket is előre beállíthatjuk.

3. Tartsd észben, hogy a nagy hidegben az akkuk teljesítménye jóval kisebb lesz!
Ha lehet, használj portrémarkolatot, így kétszerannyi áramot vihetsz magaddal. Ha tartalék akkukat is kiviszel, akkor azokat a bevetésükig mindenképp tartsd meleg helyen (pl. testközelben, vagy vegyi kézmelegítő közelében)!

4. Az objektív frontlencséje közelében eszedbe ne jusson (ki)lélegezni!
Ha ugyanis kilélegzel az optika mellett, a leheleted (egy része) biztos le fog csapódni az üvegfelületen, ami azonnal szépen rá is fagy, így búcsút inthetsz a fotózásnak! A frontlencsére fagyott párát kint a terepen elég nehézkes nyom nélkül eltávolítani, szóval érdemes vigyázni. Használj vezetékes távkioldót!

+1 tipp: nincs tökéletesen időjárásálló fényképezőgép, objektív!
Ha a hidegből visszamész a melegbe, a gépre fagyott pára megolvad, és a lehető legsunyibb módon be fog folyni a készülékek belsejébe. A hidegből melegbe váltás előtt tehát vegyük ki a memóriakártyát, helyezzük a fotómasinát és az objektívet egy légmentesen zárható nejlonzacskóba, és így vigyük be a lakásba. Várjunk legalább 12-24 órát, hogy a fotós felszerelés teljesen átvegye a szoba hőmérsékletét, így legalább a többletpára okozta víz nem fog kárt tenni az elektronikában.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...