45 MP-es full frame szenzor lesz a Nikon egyik MILC vázában?

A minap felröppent egy hír (vagy inkább pletyka), miszerint a Nikon többek közt egy full frame szenzoros, 45 MP felbontású, tükör nélküli rendszerkompakttal is meglepné jövőre rajongóit. A forrás azt állítja, hogy a Nikon nem csak full frame, hanem DX (APS-C) lapkás vázat is piacra akar dobni. És most jön az igazán megrázó rész: az új MILC-ek nem lesznek kompatibilisek az F-bajonettel, az F-foglalatú objektíveket csak egy közgyűrű közbeiktatásával tudjuk majd felcsavarni ezekre az újdonságokra. Ha belegondolunk, ez teljesen érthető (bázistáv), és valljuk be, a Nikon F már amúgy is megérett a cserére. A forrás továbbá azt állítja, hogy a MILC gépekbe szánt szenzorokat a D500-ból és a D850-ből emelik majd át némi frissítés után. 2018 bizonyára izgalmas és mozgalmas év lesz..

Kép forrása: thenewcamera.com

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • JetFly

  Jó, jöjjön csak az az FF milc, na de milyen af lesz benne?
  Pont tegnap olvastam egy interjút, amiben a 850-est megalkotó team vezetői a “miért nincs jobb lv af a 850-ben?” et firtató kérdésre azt mondták, hogy az onchip pdaf túlságosan negatív hatással van a képminőségre, szóval ilyen minden bizonnyal nem lesz az új milcekben. Kontraszt alapú af szintén kizárva, legalábbis nagyon remélem, hogy ez f sem merül a nikonban mint reális alternatíva.
  De ha fenti kettő közül egyik sem, mert mondjuk vmilyen split pixeles megoldással állnak elő, akkor ahhoz nem egy vadi új szenzor szükségeltetne?

  • mlzphoto

   egyelőre senki nem tud semmi konkrétumot, ezek vagdalkozások. az is lehet, hogy a nikon már rég kifejlesztett egy újfajta dual pixel af-t 🙂

  • Milán

   Ezek a Nikonosok mostanság szeretnek baromságokat beszélni, mi az, hogy az onchip pdaf túlságosan negatív hatással van a képminőségre????? Pl: a FUJI-nak aztán tényleg gyatra az új gépeinek a képminősége… xD Majdnem egy évig nem bírták utolérni a rendelések kiszolgálását…de a Nikon mindenkinél mindent jobban tud..

   • JetFly

    Lehet, h olyasmire utaltak, hogy becsillanást okozhat, ne adj isten láthatóvá válhat az af rács a magán a képen is, esetleg ronthatja a finom részletek visszaadását…
    Mivel azonban nem tudom, mire gondoltak pontosan, a fenti csak spekuláció, és akár még az is lehet, “baromságokat” beszéltek. De az is lehet – ugyan roppant kicsi az esélye – hogy ők tudják jobban egyes komponensek hatásmechanizmusát/képre gyakorolt hatását a saját képfeldolgozó rendszerükön belül.
    Az új MF mirrorlessekben sincsen onchip pdaf, pl a hasselbladnál vmi olyasmit mondtak, hogy ez a technológia “még nem tart ott”, maradtak inkább a lassú kontraszt alapúnál, a Fuji meg szimplán hallgatott ez ügyben (vagy csak én maradtam le vmiről).
    Amúgy, Fujit én mondjuk nem éppen a képek rajzolata miatt vennék, hanem pl a színvilág, az ergonomikus kezelés, a mirrorless fíling, vagy a remek objektív kínálat miatt.

    • Kövezzetek meg, hogy megint a rögeszméimmel jövök, de szerintem a jövő valamiféle DFD-s megoldás (ld. Panasonic), megspékelve jó kemény mesterséges intelligenciával.
     Ha egy – intelligenciával nem túlságosan eleresztett – légy agyának nem okoz gondot a másodperc töredéke alatt megállapítani, hogy a kompozícióban egy adott elem épp közelít vagy távolodik, bármiféle „törőékes hardver” nélkül, nem látom be, miért okozna ez gondot egy számítógépnek az önvezető autók korában.
     És akkor az egész PDAF-es mizéria mehet a múzeumba.

     • JetFly

      🙂
      Igen, az elég egyértelmű, hogy a mostani pdaf rendszerek elérték a plafont: nikon a d5-ben sem tudta érdemben növelni sem a képpontok eloszlását, sem a rendszer pontosságát, maradtak nagyjából középen és kreáltak egy nem egészen teljeskörűen és egyszerűen használható kalbrálás funkciót, míg a sony… Nem, nem veszem a számra a sonyt, mert a camp sony guard-ok mindenhol ott vannak:)
      Szóval, szerintem is valami egészen másnak kell jönnie af-et illetően. Mondjuk, egyelőre a canon dual pixel szerű szisztéma tűnik befutónak, már mobilokban is terjed, de a DFD is nagyon jó megoldás, már amennyire én tudom.

 • Attila Molnár

  A nagy kérdés az, hogy a Nikon mit vesz/vett át a Fuji-tól? Mivel pár hónappal ezelőtt az volt a hir, hogy a Nikon és a Fuji térgyalnak az együttműködésről… Vajon lesz X foglalatú APS-C Nikon MILC?