Az Adobe Lightroom is a felhőbe száll

Az Adobe Lightroom mától megkapja a CC („Creative Cloud”) utótagot, amivel elfoglalja helyét a szoftverfejlesztő cég többi termékei közt. Ezzel párhuzamosan a Lightroom Classic is megmarad, s bár mindkét variáns törzse ugyanaz, a felhős változatnak más erősségei vannak/lesznek (lásd Photoshop CC). Az Adobe a váltást azzal indokolja, hogy az immár tíz éves kódot ugyan változattól változatra frissítették, mégis feltartóztatta az igazi fejlődést (nagyon lassú volt a Lightroom több szempontból is), mert meg kellett tartani a kompatibilitást. Ezen túlmenően egyre nagyobb szerepet kapnak az okostelefonok és táblagépek a „fotósok” körében, így ehhez a változó trendhez is könnyebb úgy igazodni, hogy tiszta lappal kezdik a programozók. A felhasználóknak egyre fontosabb, hogy képeiket bárhol, bármikor elérhessék, azok ne legyenek „röghöz kötve” egyetlen számítógép merevlemezén.

Az új változat érkezése mellett a Lightroom Classic CC kódja is frissült, a fejlesztők elsősorban a sebességre helyezték a hangsúlyt, így nagy valószínűséggel már mindenki elégedett lesz a program futásával. A Lightroom CC ellenben már teljesen felhő alapú, immár nem opcionális, hogy fel akarjuk-e tölteni képeinket a felhőbe, ahonnan azok az összes Lightroom alkalmazás (csúnya szóval „appok”) számára elérhetővé válnak. A Lightroom CC egyszerűbb, „simább” kezelőfelülettel tetszeleg – mindkét variáns más-más felhasználói csoportot céloz meg.

Az Adobe szóvivője hangsúlyozta, hogy az új változat mellett a klasszikust is folyamatosan tovább fogják fejleszteni, hiszen mindkét terméknek megvannak/lesznek a rajongói. Az Adobe Lightroom CC a Photoshop CC-hez hasonlóan havi bérleti díj ellenében lesz elérhető: 1 TB-os felhő alapú tárterülettel együtt havi 10 dollárt kell majd érte fizetni. Az Adobe többféle előfizetést is kínál, ahol nem csak a Lightroomot és alkalmazásait, hanem a tárterületet is más-más „kiszerelésben” érhetjük el.

Úgy tűnik, hogy az Adobe a Photoshop CC előfizetéses rendszerének (pénzügyi) sikere után nagy kedvet kapott a felhős elképzelésének a lehető legszélesebb körben való kiterjesztésére. Remélhetőleg mindenkinek biztonságban lesznek a fájljai, és nem találjuk majd szemben magunkat egy-egy védettnek hitt képünkkel a net sötét bugyraiban. Szerintem egyáltalán nem jó irány, amerre a szoftverek fejlesztése halad – a „tegyél fel mindent a netre” fokozott biztonsági kockázatot jelent, még ha a fejlesztő cégek mást is mondanak. Szerintem az egy mesterségesen kreált elképzelés, hogy egyre többen bárhol, bármikor el akarják érni anyagaikat, és ezért azokat önként és dalolva dobják fel az internetre.

Hirdetések:
Weboldal készítés

.

Ezek is érdekelhetnek...

 • Kornel Nagy

  Az Lightroom CC-re történő upgrade lehetőségek között szó sincs egy TB-ról! Most néztem meg, csak 20 GB-t ajánl. Vagy csak a magyar honlap félrevezető. Ami érdekesség, hogy van egy csomag (jobb oldal széle), ahol az eddigi 12,x EUR helyett felmehetek 56 EUR-ra, ugyanazt a tartalmat megkapva, mint előtte, csak még havi 10 képet is feltölthetek… Teljes káosz az infó Lightroom upgraddel kapcsolatban. Ahány cikk, annyi féle magyarázat. Szimpla kérdés: mi történik, ha valaki átáll a cloud-os Lightroomra, ahol automatikusan feltöltődnek a képek, de mondjuk sok katalógus állományt használ? Vagy, ha nem akarom tovább fizetni a CC-t, hogy lehet Classicra visszatérni és a felhőből visszaszerezni a file-kat? Katalógusokat? A legenerált előnézeti képeket is a felhőba tárolja? (Elhasznált kapacitás megtöbbszörözve…) … és még ezer hasonló..

  • mlzphoto

   az egész felhős dolog egy nagy káosz. ha vissza akarsz állni, állítólag egy évig őrzik még a fájlokat, azokat letöltheted. de hogy pontosan ennek mi a menete, arra csak az adobe tud válaszolni.

   • Szalatnyai István

    Azért felhő mert megfoghatatlan, kiszámíthatatlan és bármikor el tud tűnni.
    Felesleges az állandó elérhetőség. Képet szerkeszteni csak otthon a nagy monitoron lehet telefonon nem.
    Megoldás? …talán a RAW Therapy…

 • mckmester

  Mostanában állok át másik szoftverre, így ez már kevésbé fog zavarni.
  Amíg az LR 5 megy addig még esetleg használom, aztán ennyi volt.
  A CC világát meg szépen elfelejtem. Eddig egyszer gondolkodtam rajta, de a PS -re nincs igazán szükségem, így hagytam.

  Előre ON1PR + Affinity.
  Kb 9 hónapnyi előfizetésből kijön és a magamfajta amatőrnek pont ugyanolyan jó. Sőt….

  • mlzphoto

   az affinity-n gondolkodom én is, milyen a raw fájlok kezelése?

   • mckmester

    Hehe. Azt sose próbáltam 🙂
    A RAW feldolgozáson átesett png -t vagy jpeget szoktam még finomítani vele, ha kell
    Igaz a “szoktam” az erős kifejezés, mert a kezdeti tanulás jellegű próbálgatásokon kívül eddig kb 10 max. 15 képet mókoltam meg vele. Az a baj, hogy az ON1PR túl sok mindent tud (az új béta meg még többet), így nincs igazán szükség “rendes” képszerkesztőre.
    Az Affinity számomra egyedül a liquify miatt volt érdekes. Nekem az a funkció egyedül megérte azt a 16000 forintot. Előtte GIMP -eltem.

    • mckmester

     Ma kipróbálom a kedvedért.
     Igaz nekem PEF -jeim vannak és néhány DNG. Azt meg nem mondom, hogy más gép nyers fájljait hogyan kezeli.

 • Kornel Nagy

  Ma teszteltem mindkettőt… Hááát, a CC új felülete nem túl szimpatikus, de lehet, hogy csak szokni kell! Elvileg Exportálni lehet a katalógust, úgyhogy lehet helyi mentés is folyamatosan, de azért ez mégsem az igazi! A Több katalógusállomány kérdésre még mindig nincs válasza az Adobe-nak. (Erre nem igazán gondoltak.) Egyelőre Lightroom Classic, aztán meglátjuk, hogy mit találnak ki a sok reklamációra. Addig Affinity teszt.

 • Attila Molnár

  Nekem nagyon nem tetszik ez a töltsünk fel minden képet a netre, mert onnan mindig elérhető (minek is kéne mindig elérhetőnek lenniük?) Amit egyszer már feltöltöttél a netre az már nincs biztonságban, mondjanak akármit is a szakértők. Na mindegy, lassan mire kitanultam a Lightroom használatát válthatok más programra, lelkes amatőrként aki csak havi 1 vagy 2 alkalommal használok képszerkesztő programot nekem már nem éri meg az előfizetéses rendszer pláne nem a kötelező felhős tárterülettel, amit mindég bőviteni kell, mert ugyebár 20 Gb semmire se elég ha RAW-t használsz. Kár hogy a dobozos verziót megszüntették, persze ott egyszer fizettél és használhattad akár évekig is…