Az Adobe Lightroom is a felhőbe száll

Az Adobe Lightroom mától megkapja a CC („Creative Cloud”) utótagot, amivel elfoglalja helyét a szoftverfejlesztő cég többi termékei közt. Ezzel párhuzamosan a Lightroom Classic is megmarad, s bár mindkét variáns törzse ugyanaz, a felhős változatnak más erősségei vannak/lesznek (lásd Photoshop CC). Az Adobe a váltást azzal indokolja, hogy az immár tíz éves kódot ugyan változattól változatra frissítették, mégis feltartóztatta az igazi fejlődést (nagyon lassú volt a Lightroom több szempontból is), mert meg kellett tartani a kompatibilitást. Ezen túlmenően egyre nagyobb szerepet kapnak az okostelefonok és táblagépek a „fotósok” körében, így ehhez a változó trendhez is könnyebb úgy igazodni, hogy tiszta lappal kezdik a programozók. A felhasználóknak egyre fontosabb, hogy képeiket bárhol, bármikor elérhessék, azok ne legyenek „röghöz kötve” egyetlen számítógép merevlemezén.

Az új változat érkezése mellett a Lightroom Classic CC kódja is frissült, a fejlesztők elsősorban a sebességre helyezték a hangsúlyt, így nagy valószínűséggel már mindenki elégedett lesz a program futásával. A Lightroom CC ellenben már teljesen felhő alapú, immár nem opcionális, hogy fel akarjuk-e tölteni képeinket a felhőbe, ahonnan azok az összes Lightroom alkalmazás (csúnya szóval „appok”) számára elérhetővé válnak. A Lightroom CC egyszerűbb, „simább” kezelőfelülettel tetszeleg – mindkét variáns más-más felhasználói csoportot céloz meg.

Az Adobe szóvivője hangsúlyozta, hogy az új változat mellett a klasszikust is folyamatosan tovább fogják fejleszteni, hiszen mindkét terméknek megvannak/lesznek a rajongói. Az Adobe Lightroom CC a Photoshop CC-hez hasonlóan havi bérleti díj ellenében lesz elérhető: 1 TB-os felhő alapú tárterülettel együtt havi 10 dollárt kell majd érte fizetni. Az Adobe többféle előfizetést is kínál, ahol nem csak a Lightroomot és alkalmazásait, hanem a tárterületet is más-más „kiszerelésben” érhetjük el.

Úgy tűnik, hogy az Adobe a Photoshop CC előfizetéses rendszerének (pénzügyi) sikere után nagy kedvet kapott a felhős elképzelésének a lehető legszélesebb körben való kiterjesztésére. Remélhetőleg mindenkinek biztonságban lesznek a fájljai, és nem találjuk majd szemben magunkat egy-egy védettnek hitt képünkkel a net sötét bugyraiban. Szerintem egyáltalán nem jó irány, amerre a szoftverek fejlesztése halad – a „tegyél fel mindent a netre” fokozott biztonsági kockázatot jelent, még ha a fejlesztő cégek mást is mondanak. Szerintem az egy mesterségesen kreált elképzelés, hogy egyre többen bárhol, bármikor el akarják érni anyagaikat, és ezért azokat önként és dalolva dobják fel az internetre.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...