Tíz darab Nikon D5 megy fel a héten a Nemzetközi Űrállomásra

Ha jól emlékszem a NASA idén nyáron rendelt 53 db módosítatlan D5 tükörreflexes fényképezőgépet a gyártótól. A gépek egy részét a héten viszik fel a Nemzetközi Űrállomásra, a maradék pedig itt marad lent, a Földön, különféle feladatok, munkafolyamatok gyakorlására. A készülékeket az Orbital ATK OA-8 Space Cargo Resupply Mission (ellátmányt szállító küldetés) keretein belül juttatják el az űrhajósokhoz, akik részben a Földet fogják velük fotózni.

A NASA és a Nikon együttműködése még 1971-ben kezdődött: az első Nikon az űrben egy módosított Nikon F SLR volt, amit Nikon Photomic FTN-re kereszteltek át. A fotómasina anno az Apollo 15 küldetéssel még a Holdra is eljutott. 2008-ban rendelte a NASA az első digitális Nikon gépeket: hat D2XS került ki az űrbe. 2009-ben folytatódott a közös munka, melynek során tizenegy D3S dSLR-t kért a NASA. A készülékek jól teljesítettek, hiszen a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal azóta is tucatnyi Nikon géppel végzi a fotós munkálatokat: 38 db D4 (2013), 10 db D4s (2016) hagyhatta el Földünket.

Objektívekből is akad a NASA berkeiben bőven, ugyanis összesen 64 db Nikkort kért a hivatal 2013-ban a gyártótól. (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...