Vanguard Alta Access 33X – fotóriporterek álma?

Nagy izgalommal vártam a Vanguard legújabb válltáskáját („messenger”, futár, hírnök stb.), mert bár hátizsákban szoktam cipelni fotós motyómat, egy jó oldaltáska aranyat ér, ha épp a városban kell ügyködnöm, és nem pont kirándulni, vagy hosszú túrára indulok. A Vanguard Alta Access táskacsaládnak egyébként három tagja van: az Alta Access 28X a legkisebb, az Alta Access 33X a középső, míg az Alta Access 38X a legnagyobb köztük. A gyártó hazai disztribútorától, a Tripont Foto Video Kft.-től a közepes méretűt, azaz a 33X-et kaptam bemutatóra.

Válltáskából ezerféle létezik, s általában nem is könnyű megtalálni az igazit. Azonban a Vanguard most sokaknak nagyon megkönnyítheti a választást, hiszen rengeteg olyan ötletes részlettel van felvértezve az Alta Access 33X, amitől ez a termék lehet az ideális megoldás. Az első ilyen szembeszökő részlet például kifejezetten a fotóriportereknek, riportereknek szól: a táska előlapjának egy részét fel lehet hajtani (a felhajtott részt tépőzáras fülekkel lehet rögzíteni), így az alatta található ablakos, a sajtóigazolványnak szánt zseb, valamint a „PRESS” jelzés láthatóvá válik (ez utóbbi egy tépőzáras szövetlap, bármikor le lehet venni) – a „kocafotós magánemberből” így lesz egy mozdulattal „profi fotóriporter”.

Persze, nem csak a „dolgozó fotós” veheti hasznát ennek a funkciónak, hiszen ide akár buszbérletünket is behelyezhetjük – soha többé nem kell a tömött buszon, villamoson az igazolványunk után kutatni!

A felhajtható rész említett tépőzáras sarkait pedig a fenti animációban látható módon fixálhatjuk.

A praktikus részletek a táska hátoldalán folytatódnak: ha utazunk, és több csomagunk is van, az Alta Access 33X kofferkulira is felfűzhető a pántjának köszönhetően. Ugyanitt található a táska esőköpenye is, amit szintén egy mozdulat elővenni. Érdemes észrevenni a táska alján, a két sarokban elhelyezett fém füleket is: ezekhez a pántrendszer csatlakoztatható, így kvázi hátizsákot varázsolhatunk a válltáskából!

A táska egyik oldalán gumis szájú zsebet találunk, ahová simán befér például egy 3,3 decis üdítő, de akár több csomag papír zsebkendő, esetleg egy tekercs vécépapír is elfér, ha épp ilyesmire van szükség.

A másik oldalon felfogató rendszert találunk. Ezekhez a rögzítési pontokhoz a mellékelt kis táskát lehet rögzíteni (tépőzárral), amiben rendszervakut, vagy akár egy plusz objektívet is magunkkal vihetünk, ha esetleg nem lenne elég a táska nem kicsi befogadóképessége.

A Vanguard Alta Access 33X praktikuma a táska tetején folytatódik: egy nagy cipzár kihúzásával azonnal hozzáférhetővé válik a fényképezőgépünk („top access”), így a gyors reagálást igénylő témákról sem kell lemondanunk.

Amint az a fenti fotón látható, a felhajtott előlap ellenére is hozzáférhető a fenti nyílás, tehát nem kell előzőleg tépőzárakkal bíbelődni, hogy előkaphassuk a gépet. S hogy a biztonság se csorbuljon, a cipzár kocsiját egy mágneses fedőlapocskával tehetjük „láthatatlanná”:

Az Alta Access 33X beépített állványrögzítő rendszert is kapott, amit a táska elejének alsó zsebéből lehet előhúzni. A lenti képen látszik, hogy ez a rendszer egy széles, erős anyaglapból, két pántból és egy tépőzáras övből áll.

Ha kihúztuk a zsebből az anyaglapot, fektessük rá a csukott háromlábat, majd rögzítsük azt a tépőzáras övvel. Hajtsuk a lapot az állványra, majd a két pántot akasszuk be a táska két, külön erre a célra kialakított fülébe, és végül állítsuk be a pántok hosszát, hogy azok megfelelő feszességgel tartsák a tripodot.

És még mindig nem ért véget az Alta Access 33X ötletes részleteinek listája! A többiek a táska belsejében sorakoznak! Ilyen például a memóriakártyáknak kialakított két zseb, ahol külön jelölve van az üres (zöld) és a már telefotózott, televideózott (piros) kártyák részlege. Ezeken túl rengeteg zseb, cipzáras rekesz várja az apróbb kiegészítőket, mint például a pótakkukat, tollakat, igazolványainkat, telefonunkat, különféle vezetékeinket és töltőinket.

Persze, nem csak fényképezőgépeinknek és objektívjeinknek akad hely a válltáskában, hanem notebooknak, táblagépnek egyaránt (az Alta Access 33X-be egy legfeljebb 13,3”-os mobil számítógép fér):

A táblagépet/notebookot egy külön kivehető, tépőzárral zárható, és kellően párnázott tokban szállíthatjuk. Aki esetleg egy másik méretű Alta Access táskát választana, az vegye figyelembe, hogy a kisebbikbe (28X) egy maximum 10”-os táblagép/notebook, míg a nagyobba (38X) egy legfeljebb 15”-os készülék fér!

De nem csak a notebook tokját lehet kivenni a táskából, hanem a teljes fotós részleget is! Az Alta Access 33X esetében összesen két váznak és 5-6 objektívnek helyt adó, elválasztókkal ellátott egységet két szélén egy-egy tépőzár rögzíti bombabiztosan a táska belsejében/belsejéhez:

Én jellemzően m4/3 rendszeremmel vagyok úton, s amint az fentebb látható, az Olympus OM-D E-M1 vázat és a mellé bepakolt nyolc objektívet úgy nyeli el a táska fotós részlege, hogy szinte keresni kell benne a gépet. Számomra tehát a kisebbik, az Alta Access 28X lenne ideális társ, hacsak nem a tükörreflexes rendszert viszem bevetésre..

„Kiürített” állapotban hétköznapi oldaltáskaként is használható a Vanguard Alta Access 33X, amibe így rengeteg útravalót pakolhatunk.

Csokorba szedve az alábbi előnyös tulajdonságokkal csalogat az Alta Access 33X:

  • Akár két dSLR váz és 5-6 objektív is elfér benne
  • Legfeljebb egy 13-13,3”-os notebook, vagy táblagép jöhet velünk a mellékelt tokba rejtve
  • Beépített állványrögzítő rendszert is kapunk
  • Hevederrendszerével hátizsákká is átalakítható a táska
  • A táska fedőlapján át is hozzáférhetünk a fényképezőgépünkhöz (top access)
  • Beépített „Hivatásos vagyok!” rendszerrel ideális útitársa a fotóriportereknek
  • Kényelmes, vaskosan párnázott, csúszásmentesített heveder
  • Kofferkulira is felfűzhető
  • Külön kapunk hozzá egy kisebb táskát és egy hálós anyagú, cipzáras tokot
  • Hagyományos oldaltáskaként is használható, ha kiemeljük a fotós részleget
  • Víz- és karcolásálló alsó rész
  • Esőköpeny is jár hozzá

Értékelés

Nos, mit mondhatnék még a Vanguard Alta Access 33X-ről? Szerintem ez a legpraktikusabb válltáska, amivel eddigi pályafutásom során találkoztam, ráadásul háromféle méretben is kapható (28X a kisebb és a 38X a nagyobb), így többféle fotós rendszerhez, igényeinknek megfelelően választhatunk a szortimentből. A táska meglepően könnyű, ám anyaga ennek ellenére brutálisan erős, de nyilván majd csak évek múlva fog kiderülni, hogyan bírja a mindennapos kemény bevetést. Bruttó 44 900 forintos ára is nagyon kellemes, így hát egyértelmű, hogy tőlem megkapja a „Kedvenc” plecsnit!

Vanguard Alta Access 33X

A Vanguard Alta Access 33X válltáskát a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra. A kisebbik Alta Access 28X bruttó 38 900, a nagyobb Alta Access 38X bruttó 54 990 forintért vásárolható meg a forgalmazó webshopjában, vagy szaküzletében.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...