A Metz 52 AF-1 és a Metz 64 AF-1 rendszervakuk bemutatója

Bármennyire is fejlett a szenzortechnológia, bármennyire is zajmentesek manapság a magas ISO értékek, a fényképezés nélkülözhetetlen eleme továbbra is a fény. Ha nincs fény, akkor valahogy csinálni kell, ha van, akkor meg nem árt azt úgy alakítani, ahogy a téma, vagy a művészi énünk megkívánja. Gyakran elég ehhez egy pár derítőlap is, de amikor már elfogytak a fotonok, csak a „hozott” fény segíthet. Egy mesterséges környezetben (stúdió) fixen szerelt és/vagy nagyméretű lámpák, vakuk lehetnek segítőtársaink, de aki sokat utazik, vagy aki szinte kivétel nélkül külső helyszíneken fotózik (pl. az esküvőfotósok), annak csakis a kisméretű rendszervakuk maradnak. Mostani cikkemben két ilyen remek eszközt szeretnék bemutatni: a Metz 52 AF-1 és a Metz 64 AF-1 bár már kapható egy ideje, de a mai napig tökéletes teljesítményt nyújtanak, ráadásul tudásuk is megfelel a kor elvárásainak. Cikkemben a villanók Canon változatairól lesz szó, a többi variánsnál rendszerfüggő eltérésekre lehet számítani.

A Metz mecablitz 52 AF-1

A Metz 52 AF-1 volt anno az első olyan rendszervaku, ami érintőképernyős kezelőfelületet kínált. Mondjuk a német gyártótól sosem állt távol az innováció, de az érintőképernyős megoldás annyira forradalminak tűnt, hogy azt előttük senki sem tudta/merte meglépni. Az 52 AF-1 egy felső középkategóriás villanó, amit a gyártó Canon, Nikon, Pentax, Olympus/Panasonic, Leica és Sony fényképezőgépekhez egyaránt kínál. Már a legfontosabb műszaki paraméterek is arra utalnak, hogy a Metz 52 AF-1 egy igen sokoldalú kis vaku: 52-es kulcsszám (ISO 100 mellett, 105 mm-es gyújtótávolságon), 24-105 mm közti gyútávot lefedő motoros zoomfej (a beépített diffúzorral 12 mm-en is használható), beépített fényterelő lap, modellfény, függőlegesen 90 fokban, vízszintesen 300 fokban mozgatható villanófej, 0,1-3,5 mp közti újratöltési idő (az időtartam függ a beállított villanóteljesítménytől és az áramforrás jellegétől), E-TTL/E-TTL II Canon esetében, i-TTL/i-TTL-BL Nikon gépekkel, P-TTL mód Pentax rendszerrel, ADI Sony-val, master/slave/vezérlő módok (rendszerfüggő), USB aljzat firmware frissítéshez, HSS, első és hátsó redőnyre való szinkronizálás lehetősége, 4 db AA méretű ceruzaelemmel, vagy akkuval működtethető.

Azonban a Metz mecablitz 52 AF-1 vitathatatlanul legnagyobb erénye az érintőképernyős kezelőfelület, amihez csupán három nyomógomb társul: egy funkciógomb (ezzel lehet például a menübe is belépni), egy elvillantó/modellfényt aktiváló gomb (attól függ a működése, hogy a menüben mit állítottunk be), illetve a be/ki kapcsoló.

A bekapcsolást követően az alap, E-TTL képernyő fogadja a fotóst, ahol invertált (kitöltött hátterű) szövegfelületekkel is találkozhatunk. A vaku képernyőjén a működési módot, az aktuális használható távolsági tartományt, a zoomfej módját, az aktuális gyújtótávolságot és az F-értéket láthatjuk. Az imént említett invertált felületek érintésre egy-egy almenübe visznek, ahol az adott paramétert, beállítást módosíthatjuk (pl. a működési mód lehet E-TTL, E-TTL HSS, M, M-HSS, Master, Slave, vagy Servo). Az „INFO” felület megérintésére az alapvető rendszerinformációk bújnak elő:

Itt látható, hogy a villanófej egyenesen előre mutat, vagy döntve, illetve elforgatva van-e, de leolvashatjuk az egység hőmérsékletét, a modellezőfény állapotát, illetve az automatikus kikapcsolás intervallumát. Ha megnyomjuk a menü gombot, a főmenübe jutunk, ahonnan további oldalakat érhetünk el:

A bal felső felületről a már említett működési módokhoz jutunk, míg a jobb felső négyzetből az EV (expozíció kompenzáció) és a Zoom aloldalait hívhatjuk elő. Az expozíciót +/- 3 FÉ közötti értékekre állíthatjuk igényeinknek megfelelően. Alaphelyzetben érdemes nullán hagyni az értéket, a fényképezőgép és a vaku párosa általában a megfelelő értékeket választja. A „ZOOM” oldalon a zoomfej mozgását határozhatjuk meg: hagyhatjuk automatikus módban (ekkor a fej automatikusan követi a zoomobjektív zoomolását), de akár több lépésben, konkrét gyújtótávolsági értékekre is beállíthatjuk a fejet (24/28/35/50/70/85/105 mm). Én automatikus módban hagytam a rendszert.

A menü bal alsó felületére („SERVICE”) koppintva a kijelző kontrasztját, fényerejét, elforgatását állíthatjuk be, illetve mindent visszaállíthatunk a gyári értékekre („RESET”). A „ROTATION” alatt azt határozhatjuk meg, hogy ha a fényképezőgépet portréállásba forgatjuk, akkor a vaku menüje is elforduljon-e 90 fokkal, vagy sem.

A főmenü jobb alsó sarkában („OPTION”) az egyéb, rendszerszintű paramétereket találjuk, mint például a használatos mértékegységeket (láb/méter), az automatikus energiatakarékos módba való kapcsolás intervallumát, az AF segédfényt, a modellező fényt stb.

A Metz mecablitz 52 AF-1 menürendszere jól szervezett felépítésének köszönhetően könnyen áttekinthető és egyszerűen, gyorsan kezelhető. Használata annak sem fog gondot okozni, aki a hagyományos, nyomógombokkal és tárcsával ellátott rendszervakukhoz van szokva.

Térjünk vissza a vaku fizikai tulajdonságaira! A villanófejet a leírás szerint tehát felfelé legfeljebb 90 fokban dönthetjük, illetve vízszintesen összesen 300 fokban el is forgathatjuk. Ez utóbbi azt jelenti, hogy míg balra 180 fokban, addig jobbra csak 120 fokban forog el a fej. Ez a mozgástartomány nem újdonság, más, hasonló kategóriájú rendszervakuknál is általában ilyen, vagy nagyon hasonló értékekkel találkozhatunk.

A vakutest bal oldala teljesen sima, semmiféle külső csatlakozót, kapcsolót nem helyeztek el rajta a mérnökök. Jobb oldalt az akkumulátorok fiókja található, ahol a működéshez szükséges 4 db ceruzaelem helyezhető el. A fach fedelét lefelé kell húzni, úgy válik elérhetővé a rekesz.

Ugyanitt, tehát az akkuk fiókjában található az USB aljzat is, amin keresztül a termék vezérlőszoftverét frissíthetjük. A firmware frissítése pofonegyszerű: töltsük le a Metz weboldaláról a megfelelő alkalmazást, telepítsük azt, majd csatlakoztassuk a vakut a számítógépünkhöz. A csatlakozás során értelemszerűen az akkufedél nyitva lesz, így az eszköz áramtalanított állapotba kerül. A vezetékes kapcsolat során a vaku nem ad semmiféle életjelet, ne ijedjünk meg, ez teljesen rendeltetésszerű!

Használat közben a Metz mecablitz 52 AF-1 sosem melegedett túl, bár tény, hogy nem használtam gyors sorozatfelvételekhez (erre az 5Ds R amúgy sem lenne képes). A gyártó jó minőségű ceruzaakkukkal kb. 240 teljes értékű villanást ígér, amit valószínűleg tud is tartani az egység: a próba során Eneloop 1900 mAh teljesítményű áramforrásokat használtam, és még kb. 200 villanás után is volt bennük szufla. Sajnos, a vaku menüjében nem található az akkuk töltöttségére vonatkozó bejegyzés, így a pontos töltöttségi szintjük nem deríthető ki.

A Metz 52 AF-1 közepes méretű rendszervaku, így a Canon EOS 5D méretű vázakkal megfelelő egyensúlyban van. A kisméretű tükrösökhöz (elsősorban a három számjegyű Canonokhoz) a németek kínálatából én már valószínűleg inkább egy kisebb egységet választanék, vagy távvezérelve használnám az 52 AF-1-et. A Metz 52 AF-1 ugyanis vezeték nélküli módban is használható: lehet vezérlő, vezérelt, több csoportot is képes kezelni úgy, hogy a TTL mérés is megmarad. A „SERVO” mód azt jelenti, hogy a villanó optikai vezérelt egységgé válik, tehát rendszeridegen vakukkal is meghajthatjuk!

Egy további érdekessége a Metz mecablitz 52 AF-1-nek, hogy rendelkezik az úgynevezett „Szpot zoom móddal”, ahol a villanófej zoomjának pozíciója egy szinttel az objektíven beállított gyútáv fölé kerül, így „szűk” megvilágítást érhetünk el. Példa: az objektív 50 mm-en áll, míg a vaku feje a 70 mm-es állásba kerül (a rendszervaku kijelzőjén továbbra is az 50-es érték fog szerepelni), így fókuszáltabb, kisebb fénykorongot kapunk.

Persze, a Metz 52 AF-1 kreatív funkciókat is kínál, mint például a HSS módokat, ahol akár a fényképezőgép legrövidebb záridejére is szinkronizálhatjuk a villanást. Ennek előnye, hogy a legtágabb rekeszértékekkel is dolgozhatunk, így megtarthatjuk a kis mélységélességet (pl. portréfotó). A másik „művészi” mód a fényképezőgép hátsó redőnyére való szinkronizálás, amivel kimerevíthetjük a mozgó témát, de közben magát a mozgást is megörökíthetjük (fénycsíkok).

Értékelés

Ha fényképezőgépedhez egy felső középkategóriás rendszervakut keresel, akkor mindenképp próbáld ki a Metz mecablitz 52 AF-1 villanóját! Az érintőkijelzős kezelőfelület talán elsőre kissé szokatlan lehet, de egy rövid ismerkedés után már ez is úgy használható, mintha gombokkal, tárcsákkal lenne dolgunk. Az 52-es kulcsszám jól jön, hiszen fényből sosem lehet elég – főleg akkor, ha gyakran derítünk plafonra, falakra, vagy más fényvisszaverő felületre. A vezeték nélküli módok, szolgáltatások is egy sor új lehetőséget nyitnak meg a fotós előtt, persze, a bruttó 75 000 Ft körüli ára sem utolsó dolog! Mindenképp megérdemli a „Jóféle” bilétát!

Metz mecablitz 52 AF-1

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...