A Metz 52 AF-1 és a Metz 64 AF-1 rendszervakuk bemutatója

A Metz mecablitz 64 AF-1

A Metz mecablitz 64 AF-1 jelenleg a németek csúcsragadozója, és 64-es kulcsszámával (ISO 100-on és 200 mm-en) az egyik, ha nem „a” legerősebb rendszervaku! A gyártó Canon, Nikon, Pentax, Sony, Olympus/Panasonic és Leica rendszerekhez kínálja, s csakúgy, mint a kisebb 52 AF-1 esetében, itt is rendszerenként némileg eltérő tulajdonságokkal kell számolni (a fényképezőgépek képességei szerint). A próbához ennél az egységnél is a Canon EOS 5Ds R vázat vetettem be, így minden tapasztalat ezzel a géppel párosítva értendő.

A Metz 64 AF-1 fénye a beépített diffúzor segítségével már 12 mm-es gyújtótávolságon is használható, de natív tartománya 24 mm-ről indul, s egészen 200 mm-ig tart. Természetesen itt is alaptartozék a kihúzható derítőlap, amivel már el lehet kezdeni egyfajta kreatív fotózást. A villanófejet retesszel is ellátták, így azt alaphelyzetéből csak a gomb megnyomásával lehet felhajtani, illetve elforgatni. A mecablitz 64 AF-1 fejét felfelé 90, lefelé 9 fokban lehet dönteni, balra 180, míg jobbra 120 fokban forgatható. Csakúgy, mint az 52 AF-1-nél, itt is egy érintőkijelző alkotja a kezelőfelület oroszlánrészét, de ez a 64 AF-1-en nagyobb és színes képű. Van beállítófény és van egy másodlagos villanó is, aminek teljesítményét két fokozatban lehet állítani (1/1, 1/2).

A szpot és kiterjesztett zoom mód ennél a modellnél is elérhető csakúgy, mint az automatikus energiatakarékos mód. A Metz mecablitz 64 AF-1 azonban szinkron aljzatot és külső áramforrás bemenetet is kínál, ráadásul választható a menüben a „RAPID” mód, ami gyors egymásután való villantást tesz lehetővé. Ennél a vakunál a beállításainkat el is menthetjük – erre a célra összesen négy hely áll rendelkezésünkre. Az USB aljzat itt is az alapfelszereltség része, tehát a firmware frissítéséhez nem kell szervizbe adni az eszközt.

Amint az a fenti képről már sejthető, a Metz 64 AF-1 – mivel nagyobb az 52 AF-1-nél is – főként a nagy tükörreflexes vázakkal harmonizál, de valószínűleg úgysem magára a vázra csúsztatva fogjuk használni, hanem távvezérelve. Ehhez pedig nagy segítséget kapunk a beépített vezeték nélküli módoktól: a Metz mecablitz 64 AF-1 szintén képes master, slave és servo üzemmódban működni, ráadásul a több csoportok kezelése sem okoz gondot.

Ezt a rendszervakut is négy darab AA méretű ceruzaelemmel, illetve inkább AA méretű akkuval üzemeltethetjük, de opcionálisan külső áramforrásról is meghajthatjuk, ami rövidebb újratöltési ciklust, gyorsabb sorozatokat és hosszabb üzemidőd tesz lehetővé. A gyártó a ceruzaakkukkal egyébként 190 teljes fényerejű villanást ígér, míg külső áramellátással (konkrétan a Metz Power Pack P76-tal) akár 360 villantás is teljesíthető. Az újratöltési idő 0,1-4,4 mp között van, ami ennél a vakumodellnél is az áramforrás jellegétől és minőségétől függ.

A másodlagos villanó akkor használható, ha a vakufejet felfelé kimozdítottuk az alapállásából, tehát elsősorban derítéskor vethető be az árnyékok lágyítása céljából. Kis mérete ellenére igen erős a fénye, szerintem mondjuk egy riportalany fotózásakor (portré) elég a 1/2-es teljesítményt használni.

Kattints!

A színes menürendszer immár összetettebb, mint az 52 AF-1-nél, de még mindig könnyen kezelhető és gyorsan kiismerhető. Pár perces intenzív használat után már sokkal gyorsabban találtam meg a keresett elemeket, mint az ismerkedés legelején.

A Metz mecablitz 64 AF-1 kijelzőjén megjelenített kép a fényképezőgéppel együtt elforog, ha azt portréállásban tartjuk (90 fokkal balra forgatva). Ezt a funkciót a menüben azonban ki is kapcsolhatjuk.

A menü hat fő szekciót tartalmaz, ahol ugyanazokat az elemeket találjuk, mint a kisebbik bemutatott rendszervakunál. Az információs oldal balra, legalulra került, míg mellette, jobbra, a beállítások elmentésére és behívására fenntartott helyeket találjuk.

Az információs oldalról valamivel több paraméter olvasható le, mint az 52 AF-1-nél: itt leellenőrizhetjük, hogy az AF segédfény be van-e kapcsolva, megfelelő-e az eszköz hőmérséklete, be van-e kapcsolva a hangjelzés, illetve mennyi idő után kapcsol ki a vaku. Az oldalon a villanófej állása is kijelzésre kerül.

A Metz mecablitz 64 AF-1-et stroboszkóp módban is lehet használni; itt beállíthatjuk a villanások számát (2-5 között), a villanások frekvenciáját (1-100 Hz között), illetve a vaku teljesítményét (1/8-1/256 között).

A nagy mecablitz vezérlőszoftverének frissítése hasonlóan zajlik, mint az 52 AF-1-é. Töltsük le a gyártó honlapjáról a megfelelő szoftvert, telepítsük azt a számítógépünkre, majd kössük össze USB kábellel a vakut a géppel. Mint a kisebbik villanónál, úgy itt is áramtalanítva van az eszköz a frissítés ideje alatt, és ennek megfelelően semmiféle visszajelzést nem kapunk tőle.

Értékelés

Ha a legerősebb rendszervakura van szükséged, már ne is keress tovább, hiszen a Metz mecablitz 64 AF-1 nyújtja jelenleg a legnagyobb kulcsszámot ebben a kompakt méretben. Szolgáltatásainak listája igen hosszú, és ráadásul minden beálltást el is menthetünk. Nagyon jó szolgálatot tesz a másodlagos villanó, amivel portrézáskor kivilágíthatjuk az árnyékokat. Míg az 52 AF-1 villanófejét csak felfelé lehetett dönteni, addig a Metz mecablitz 64 AF-1 esetében azt lefelé is mozgathatjuk, ami makrózáskor segítheti ki a fotóst a pácból. A vezeték nélküli módok, az USB aljzaton keresztül frissíthető firmware, a stroboszkóp mód pedig tovább emelik a Metz mecablitz 64 AF-1 értékét. Apropó érték: a villanó bruttó 130 000 forint körül szerezhető be, ami nagyon jó ár/érték arányt jelent! Egyértelműen jár neki a „Kedvenc” érdemjegy!

Metz mecablitz 64 AF-1

A Metz mecablitz 52 AF-1 és a Metz mecablitz 64 AF-1 rendszervakukat a márka hazai forgalmazójától kaptam a bemutató idejére. Az 52-es műszaki adatlapja itt, míg a 64-es adatlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...