Így működik a Samsung ISOCELL Bright HMX 108MP képérzékelő

Ha a fotográfia világában 100 MP, vagy afölötti felbontást szeretnénk, akkor (eddig) a középformátumhoz kellett fordulnunk. Manapság viszont úgy tűnik, hogy az okostelefonokban „jobb” képérzékelő található, mint az igazi fényképezőgépekben: például a Samsung ISOCELL Plus technológiára épülő ISOCELL Bright HMX 108MP lapka is 108 MP-es képméretet kínál. Nyilván a gyártó sem bolond, nem mondja azt, hogy dobd el a KF vázadat, és vegyél helyette inkább egy mobilt; a kameramodulok hatalmas felbontását általában digitális zoomoláshoz, vagy leméretezéssel való zajszűréshez, dinamikanöveléshez lehet használni. A koreai cégóriás egyik legfrissebb technológiája az ISOCELL Plus, ami lehetővé teszi ezt a varázslatot.

Az erre épülő 1/1,33”-os képérzékelő 0,8 mikron méretű pixeleket tartalmaz, amelyek „a fény tükröződését és az optikai veszteséget minimalizáló újfajta, innovatív anyagból készült osztófalakkal vannak ellátva”. Szóval, a sima ISOCELL a BSI továbbgondolt verziója, és az ISOCELL Plus pedig az ISOCELL továbbfejlesztése. A fenti ábrán látható a különbség a háromféle technológiára alapuló lapkák közt. Persze, ez nem minden, ugyanis a „Smart-ISO” is besegít: ezeknek az újfajta érzékelőknek nem egy, hanem több natív érzékenységük is van, aminek hatására tovább csökkenthető a zaj (az adott fényviszonyoknak legjobban megfelelő jelerősítést választja az elektronika fényképezés során, így csökkenthető a csúcsfények túlcsordulása és a zajosodás).

A Samsung Tetracell technológiája növeli a lapkák teljesítményét gyenge fényben: négy pixelből álló klasztereket von össze, melyek egyetlen egy, nagyobb pixelként viselkednek. Még ilyenkor 27 MP áll rendelkezésünkre, ami bőven elég bármilyen fotós témához (egy mobilnál). A Samsung ISOCELL Bright HMX 108MP a Super-PD AF rendszerrel is fel van vértezve, ami hihetetlenül gyors és pontos. Bár csak ilyen képérzékelő kerülhetne a következő m4/3-os gépekbe (nyilván 4/3 méretben). (Forrás: dpreview.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...