30 éves a Photoshop – komoly frissítés érkezett!

A(z Adobe) Photoshop a mai napon ünnepelhette harmincadik születésnapját, s az alkalomhoz illően a szoftvergyártó egy igen komoly frissítést adott ki a programcsomag asztali és táblagépes verziójához. A frissítés elsősorban a leggyakrabban használt funkciókat érinti, mint például a tartalomfüggő kitöltést, vagy a tárgykijelölést. Bevett szokás szerint az újdonságokat az Adobe blogjában mutatta be Pam Clark, a Photoshop termékmenedzsere.

A Photoshop asztali változata két nagyobb és egy kisebb újításon esett át, ahol utóbbi a kezelőfelületet érintette. A szoftver ezeken túlmenően egy teljesítménynövelést is kapott, ami – valljuk be – ráfért már. Ennek tükrében megújult a Content Aware Fill (tartalomfüggő kitöltés), és a Lens Blur szűrő (optikai elmosódás) minőségi és teljesítménybeli frissítést kapott. A MacOS-t használok örülhetnek, mivel már Macintosh alatt is használható a Dark Mode (sötét téma), de a kép nagyítása és oldalirányú mozgatása során is érezhetően gyorsult a rendszer.

Kétségkívül a legnagyobb változás a tartalomfüggő kitöltésnél tapasztalható, ott is elsősorban a munkaterületet illetően, hiszen itt már több kitöltést alkalmazhatunk és ezt kedvünk szerint ismételhetjük mielőtt megnyomnánk az oké gombot. Ehelyett továbbra is használható az automatikus tartalomfüggő kitöltés, de a dedikált munkaterület sokkal jobban használható ennek a frissítésnek köszönhetően.

A Lens Blur szűrő végrehajtását átvette a GPU a CPU-tól, aminek hatására pontosabb, szebb és gyorsabb lett a filter (például színesebb lett a bokeh a csúcsfények tükröződéseinek hála). A számítások és algoritmusok fejlesztése során a programozók a fizika alaptörvényeihez fordultak, így a kapott eredmény teljesen valósághű lehet.

A teljesítménynövelések kapcsán az Adobe illetékesei mindig igen szűkszavúan nyilatkoznak, s most sem kivételeznek. A mostani frissítésről is csupán annyit tudni, hogy a Photoshop általános használata egyenletesebb, simább, gyorsabb lett, de elsősorban majd a képkeret mozgatása és nagyítása során lesz érezhető az optimalizálás: minél nagyobb képpel dolgozunk, annál jobban érződik majd a javulás.

A Photoshop táblagépes, azaz iPad-re írt verziójánál ez az első igazán ütős frissítés, amit majd számos további fog követni. Ezúttal két új funkcióval bővült a hordozható Photoshop: az egyik a tárgykijelölés, a másik a betűszedés (Typesetting). Az először a 2019-es Adobe MAX összeröffenésen bemutatott tárgykijelölés végre bekerült az iPad-es változatába is a szoftvernek. Eddig csupán a tavaly decemberben bevezetett személykijelölést használhattuk, ami értelemszerűen nem minden esetben volt ideális a grafikusok munkájához.

A betűszedés minden csínja bekerült végre az iPad-es Photoshopba, egyedüli kivételt a betűk közti térköz (kerning) jelenti, ezt egyelőre nem lehet módosítani. Szövegeink immár követhetnek formákat, átméretezhetjük az írást, de teljes formázást is eszközölhetünk.

A módosítások, frissítések ma reggel óta élnek, így aki előfizetője a Creative Cloudnak, az egyszerűen lefrissítheti alkalmazásait a neten keresztül. Bővebb infókkal, képmintákkal és videókkal az Adobe blogja szolgálhat. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...