Hamarosan RAW-ban is fotózhatunk Android OS alatt

A legfrissebb hírek szerint a Google azon szorgoskodik, hogy az Android operációs rendszert futtató okostelefonok kameráival akár RAW-ban is fotózhassunk.

Nem csak a művészlelkeknek nyújthat hatalmas pluszt egy kamera nyers adatfolyamának felhasználása; egy szenzor RAW adataiból építkezve olyan képeket is megmenthetünk, melyekre egyébként már csak a törlés várna. Ha fotózáskor véletlenül rosszul állítottuk be a fehéregyensúlyt, vagy a képek egyes részei kiégtek/bebuktak, akkor a nyers fájlból még akár könnyűszerrel menthető a helyzet, míg a már eleve veszteségesen tömörített JPEG fájlok fölött már hiába görnyednénk.

androlove.jpg

Most úgy tűnik, hogy a Nokia a Lumia telefonjaival kapcsolatosan tett bejelentése után – ezen okostelefonok kamerái DNG RAW-ban is mentik majd a fotókat – a Google is megirigyelte a vásárlóközönség rendkívül pozitív visszajelzéseit. A Google szándékait Josh Brown leplezte le, aki Android alkalmazásfejlesztéssel foglalkozik. Ő ugyanis olyan kódrészletekre bukkant, amelyek egyértelműen a RAW+JPEG képkészítés implementálására utalnak. A fejlesztés tehát zajlik, csupán arról lehet szó, hogy a szolgáltatás egyszerűen nem készült el az OS „KitKat” fedőnevű kiadásához.

A még befejezetlen API forráskódjában fellelhetőek még utalások egy úgynevezett „burst mode-ra” és az arcérzékelésre, amiket sokrétűen be lehet majd vetni, mint például az arcfelismerésnél, vagy a fókuszáláskor. A felfedezésben szó esik még az „eltávolítható kamerák” beépített (natív) támogatásáról (pl. Sony QX10 és QX100), de egyelőre csak a találgatás zajlik, azt nem tudni, mikor kerülne be a „RAW képesség” a telefonokba. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...