Ezzel a kamerával az alagútban elgurult Negró cukorkát is lefotózhatnánk

Az MIT kutatói ismét nagyot alkottak: legújabb kamerarendszerük képes akár totális sötétségben is fényképezni. A „First-Photon Imager” fotómasina koromfekete sötétben is használható fényképeket készít, mégpedig úgy, hogy térbeli képet alkot a témáról visszaverődő fotonokból. Míg a hagyományos fényképezőgépek pixelenként minimum több száz fotont kell, hogy begyűjtsenek egy értékelhető fényképhez, úgy az új technológiával elegendő csupán az egy foton/pixel mennyiség. „Kameránk egy számítógépes képalkotó rendszer, amely a témát ismételt fényimpulzusokkal világítja meg, majd az első visszaérkező fotont pixelenként érzékeli.” – mondta Ahmed Kirmani, az MIT munkatársa, aki kifejleszette ezt az újfajta technológiát.

photon1.jpg

A kamera lézerfény impulzusokat bocsát ki a sötétben elhelyezett tárgy felé, majd egy foton detektor rögzíti az első (és csak azt az egyetlen egy) visszaérkező fotont. A képalkotó algoritmus végül összerakja a nagyfelbontású képet. Az eljárásban fontos szerepe van annak az információnak, hogy a kibocsátás után mennyi idő elteltével érkezett vissza az első fényrészecske, így kirajzolható a lefényképezett tárgy térbeli képe.

photon2.jpg

Az alkalmazott lézer és az érzékelő nem újdonság, ezek hasonlítanak a LIDAR rendszerhez, amit a Google Street View is használ. Az igazi áttörést az MIT csapat algoritmusa jelenti ennél az eljárásánál. Az úgynevezett First-Photon Imager fényképezőgép kereskedelmi megjelenésére azonban még egyhamar ne számítsunk – először bizonyára a katonaság és a nemzetbiztonsági szervezetek fogják kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Segítségével viszont lehetővé válna az olyan fizikai, vegyi, illetve biológiai felfedezések vizsgálata is, melyek „rendes megvilágítás” mellett megsemmisülnének, vagy átváltoznának. (Forrás: mashable.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...