Pulitzer díjas fotóst kaptak képhamisításon – kirúgták

Narciso Contrerast, az Associated Press (AP) Pulitzer díjas fotósát kirúgták, miután a fotóriporter bevallotta, hogy egy a Szíriai összecsapások során készített felvételét utólag módosította. Contreras négy másik társával kapta meg a Pulitzer díjat a Szíriai háború során végzett munkájáért, ám most úgy tűnik, az AP nyilvános híroldalairól lekerülhet majd mind a 494 felvétele.

apfired1.jpg

A fotót Narciso Contrerast készítette

A hírügynökség információi szerint Contreras bevallotta, hogy digitális úton (szoftveres utómunkálattal) eltávolította a fenti, tavaly szeptemberben készült fénykép bal alsó sarkából az egyik kollégájának fényképezőgépét. Contreras azért módosította a felvételt, mert úgy érezte, az ottfelejtett fotómasina elvonná a figyelmet a kép mondandójáról. Egyben elismerte, hogy felrúgta a szabályokat és kész vállalni a következményeket: „rossz döntést hoztam, amikor kimontíroztam a kamerát – szégyellem magam ezért.” – mondta.

A többi, több száz leadott fotót is átvizsgálták, azonban azokon nem találtak utómunkára, csalásra utaló nyomokat, tehát csupán ez – a fenti – az egyetlen felvétel lett megmásítva a fotóriporter által. Az AP alelnöke, Santiago Lyon, aki a vizsgálatot vezette, úgy érzi, hogy Contreras tettével ártott az AP hírnevének, ezért mennie kell: „[…]A fényképekről bármilyen tartalmat szándékosan eltávolítani teljesen elfogadhatatlan.”.

A hír tegnap jelent meg, s azóta forrnak a szakfórumok, hogy vajon nem esett-e túlzásba a hírügynökség vezetősége, hogy kirúgták a fotóriportert. Persze, az Associated Press álláspontja is érthető, hiszen a jó hírnevet, a hitelességet könnyű eljátszani, és egy fotóriporter feladata, hogy torzítások nélkül, objektív módon adjon képet a történésekről. Azonban felmerül a kérdés, hogy a fotó sarkában belógó fényképezőgép eltávolítása mennyire változtatja meg az objektív híradást, mennyire van hatással a téma hitelességére. Örök vita, hogy mit – ha egyáltalán – lehet még engedélyezni az utómunka során, mi minősül apró, lényegtelen beavatkozásnak és mitől válik csalássá egy kép. (Forrás: slrlounge.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...