Tippek és tanácsok a téli fotózáshoz

Bár már hónapok óta tél van, eddig ebből nem sokat éreztünk; szerencsére (vagy nem – kinek mi) a napokban viszont hazánkat is elérte a hideggel együtt a havazás is, így – Budapestet kivéve – szinte a teljes ország fehér bundába bújt. Általában a tavasz és az ősz a két ideális évszak a természetfotósnak, hiszen ekkor akad a legtöbb téma – persze, ez nem jelenti azt, hogy télen vagy nyáron ne lehetne mit leképelni. Jelen posztban azonban kizárólag a téli fotózásra fogunk kitérni, mégpedig arra, hogy miért is jó az esetenként iszonyatos hideg ellenére kimenni a természetbe, s hogyan készíthetjük fel magunkat és fotós felszerelésünket a zimankóra.

snow4.jpg

„Végül csak győzött a tél, a hideg, s igazán sűrűn röpködnek odakint a mínuszok. Mindenütt csak hó és jég – a világ összes forró kávéja sem lenne képes felmelegíteni az átfagyott fotós testét, lelkét. Sokak épp ezért kihasználják az alkalmat, hogy a ropogó kandallótűz mellé odakucorodjanak egy izgalmas, vagy pont ellenkezőleg, egy romantikus könyv társaságában, hogy a fényképezőgépet legalább a leghidegebb napokra a fogasra akaszthassák. Mások viszont egész évben erre vártak, hogy végre elkészíthessék azokat a jaj-de-szép havas, jeges, erdős (és a többi) jellegű fotókat, melyeket csakis télen, a zord hidegben lehet meglőni. Itt az ideje hát, hogy kimenjünk a természetbe és addig hajtsuk azt a nyári hőségben megálmodott témát, amíg gépünk akkumulátorában az utolsó leheletnyi töltés is szilánkosra nem fagyott.”

snow2.jpg

Minek indulnánk fotózni a ropogós hidegben?

Már csak magáért a kalandért is megéri – még ha csak házunk hátsó udvaráig jutunk is el. A dermesztő hideg érdekes helyzetekhez vezethet: üres, csendes utcák, ahol egy lélek sem tengődik, ahol kocsi nem dudál, ahol kivert kutya sem csahol. Vidd ki a fotózásodat a hidegbe és egy teljesen új világ nyílik meg előtted új lehetőségekkel és új látásmóddal!

Készítsd fel a cuccod a hidegre!

Ha kint hideg van, akkor nem viheted ki csak úgy a gépedet a szabadba, hiszen könnyen pára képződhet az objektíven, vagy akár a képérzékelőn. Nem árt, ha van arra lehetőséged, hogy a motyó fokozatosan hűljön le (előszoba, előtér, télikert stb.), s tudj várni pár percet az éles bevetésig. A másik, amire érdemes odafigyelni, hogy ne vidd magaddal a teljes fotós szettet. Légy minimalista, válassz egyetlen egy objektívet, amivel a lehetőleg előre megtervezett témát fogod fényképezni. A hidegben nem jó obit cserélgetni.

snow8.jpg

Fontos az olyan táska, ami kicsi, könnyű és gyorsan hozzáférhető a belseje – valószínűleg gyakran fogod a gépet ki-be pakolni. Ha viszel állványt, ügyelj arra, hogy a lehűlt fémet soha ne fogd meg csupasz kézzel, a fagy ugyanis kárt tehet a bőrödben. Vigyél kesztyűt, tekerd be a tripod lábait ronggyal, szivaccsal, szigetelőszalaggal.

snow6.jpg

Az akkuk furcsán viselkednek a hidegben

Nem minden technológia szereti a hideget; míg te felfázol, az akku lefagy és a hidegben sokkal gyorsabban veszít feszültségéből, mint „rendeltetésszerű” használatkor. Igazából nem is esik bennük a feszültség, csupán arról van szó, hogy egy adott hőmérséklet alatt az energia nem képes áramolni bennük. Ezért vigyél hát magaddal több energiaforrást, de ezeket ne a táskába, hanem a tested melegéhez közeli zsebekbe rejtsd. Ha a gépedben lévő akku gyengélkedni kezd, cseréld ki egy melegen tartottra (a vacogót meg tedd be helyére a nadrágzsebedbe) – így folytasd a csereberélgetésüket időnként.

snow13.jpg

Öltözz fel melegen!

A faggyal nem jó cseresznyézni, jól fel kell öltözni, hogy megvédd tested maghőmérsékletét. Öltözz rétegesen, akár két zokni is vehetsz (egy vékonyra egy vastagot) a bakancsba. De ne csak a pulóvert és a kabátot tartsd szem előtt, hanem gondoskodj kezed megfelelő hővédelméről is! Lehetsz akármilyen erős, vaskos acélember, ha leállsz komponálni és fotózni, a jeges szél keményen próbára fog tenni, amikor a ruharétegeken keresztül ordítva juttatja majd eszedbe brutális fájdalom képében, hogy mennyire kis törpe semmi vagy a természet erejéhez képest. A hidegnek kitett testrészek csupán már pár perc után is komoly fagykárt szenvedhetnek – a téli arcvédő maszk és a polárkesztyű legyen alaptartozéka ruhatáradnak.

snow5.jpg

Tudd, hova menekülhetsz a fagy elől, hol van melegedésre lehetőség

Az extrém hidegben való fotózás – legyen szó hobbiról, vagy munkáról – nem egy leányálom. Ha elindulsz dolgodra, mindig gondoskodj egy melegedésre lehetőséget adó „oázisról” a környéken, a közeledben. Lehet ez az autód, vagy a tájhoz egy közel eső falú, ahol ismered a járást és a jó meleg (hangulatos) kocsmákat.

Lehetőleg ne egyedül indulj útnak, ha hosszabb fotózásra készülsz

Ha van rá mód, menjetek el együtt a haverokkal, vigyél egy munkatársat, családtagot – bárkit, aki vész esetén segítséget tud hívni. Vigyetek több telefont magatokkal, de az út előtt töltsétek fel a maximumra azok akkujait is. De ne gondoljunk csak a rosszra: a jó társaság fűti az elmét, a lelket és erőt önthet elfáradt énünkbe, ha a hegyekben csatangolunk.

snow7.jpg

Előbb gondolkozz, tervezz, utána fotózz!

Gondold végig jó előre, hogy mit szeretnél lekapni, milyen fotókat szeretnél készíteni. Az átfagyott fényképezőgépet markolászni és arcodhoz nyomni ugyanis nem épp a legkellemesebb érzés. Ráadásul ha leragadsz egy helyen egy témával és sokat pepecselsz, mert nem tudod igazán, mit is szeretnél kihozni abból, akkor csak még jobban átfagysz a géppel együtt.

Ha esetleg van neked is téli tapasztalatod és úgy érzed, hogy segítenél vele fotós társaidnak, oszd meg a hozzászólásokban, szívesen bővítem vele a posztot is, ha engeded! A cikk a thephoblographer.com anyaga alapján készült.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...