Életmentő tanácsok fotós utazásokhoz

Bizonyára sokan vannak köztetek, akik „jól megspékelt”, azaz minden jóval és praktikussal teletömött fotós táskával, hátizsákkal rendelkeztek. De ha fotózni indulunk – főleg, ha valami távoli helyszín a cél -, akkor nem minden a fotós felszerelés! Gondoltál már arra, hogy szükséged lehet olyasmire is, aminek eredetileg semmi köze a fényképészethez? Tegyük fel, elindultál asszisztenseddel, pároddal, haverokkal a Bakony mélyébe, vajon van nálad vécépapír? És rovarirtó szpré? Elsősegélycsomag? És mi a helyzet ivóvízzel, vagy vész esetére csomagolt harapnivalóval? És kesztyű, vagy ernyő lesz nálad? Esetleg esőköpeny? Na látod, mégsem olyan fullos az a szett, amivel nekivágtál volna a nagyvilágnak!

Ennyi mindent vinni fölösleges lenne..

Jön a nyár, az ember ilyenkor könnyebben veszi a nyakába a világot (főleg most, hogy az átoltottságnak köszönhetően mindenki mehet, amerre lát), s az sem ritka, hogy egy régóta dédelgetett álomtúrát szeretnénk megvalósítani. Kár lenne elrontani az élményt azzal, ha valami jelentéktelennek tűnő apróságot hagytunk volna otthon. Nyilván mindenki a célállomásnak és az útnak megfelelően csomagoljon, ne vigyünk magunkkal síkesztyűt a nyári hőségbe, de törölköző sem feltétlenül szükséges a sarkvidékre télen.. Lássuk hát, mi mindent vihetnél magaddal egy hosszabb fotós túrára!

1) A fotós felszerelés

Mint úgy általában, úgy a fotós felszerelés kapcsán is érdemes mérlegelni, hogy mit szeretnénk lencsevégre kapni útközben és a célállomáson. Ha egy vadidegen helyre indulsz, vagy mondjuk egy távoli, „egyszer az életben és aztán soha többé” helyszínre, akkor az F2.8-as triumvirátussal (14-24 mm, 24-70 mm, 70-200 mm) nem nyúlhatsz nagyon mellé (ezeket lehet ám bérelni is!). Ha az úti cél gazdag rovarvilággal, vagy meseszép flórával kecsegtet, akkor egy makró objektív is jöhet a csomagba. Ha a gépeden nincs az a kis felpattanó bigyó, akkor egy apró rendszervaku sem árt (esetleg hozzá egy toldókábel). Töltő, legalább 2 db akku alap! Nézz meg képeket, videókat a célállomásról, s a látottak alapján már nagyjából be tudod lőni a többi szükséges kelléket.

2) Elsősegély

Bizonyára mindenhol van orvosi ellátás, benzinkút, ahol lehet majd venni ragtapaszt, igaz? Persze, van, ha városba indulsz és nem a dzsungelba. De még ilyenkor is legyen nálad fájdalomcsillapító, sebtapasz, fertőtlenítő kendő és folyadék, s ha rendszeresen szedsz gyógyszert (pl. vérnyomáscsökkentőt), abból is vigyél magaddal (tartalékot is)! Utazás előtt köss biztosítást, a külföldi orvosi ellátás nagyon drága móka lehet! Ha egzotikus hely a cél, akkor érdeklődj a körzeti orvosnál, hogy kell-e valamilyen védőoltás (ha ő nem tudja, a megfelelő intézményhez fog továbbirányítani). A naptejet se felejtsd otthon!

3) Időjárás

A célállomásnak megfelelő öltözéket vigyél magaddal plusz legalább egy-egy olyan ruhadarabot is, amit tíz fokkal melegebb/hidegebb időben is fel tudsz venni. Száraz vidékre nem kötelező az esővédelem, de egy esőköpeny zsebkendő méretűre is összehajtogatható. Ha túrázni készülsz, akkor nagyon fontos, hogy kényelmes, strapabíró lábbélit vegyél fel! Sziklás hegyvidéken nem biztos, hogy jó döntés a sima tornacipő. Sildes sapkát, akár nyakvédelemmel ellátott tökfödőt is érdemes vinni a naposabb helyekre.

4) Kiegészítők

Csakúgy, mint a lista többi részeinél, úgy itt is érvényes, hogy a célállomásnak megfelelően válaszd meg a kiegészítőket, kellékeket is! Ha például barlangászni, barlangfotózni mész, vigyél magaddal legalább két zseblámpát (lehetnek egyformák, vagy más-más méretűek), megfelelő mennyiségű áramforrást (a „tekerőlantos”, azaz áramfejlesztős zseblámpa életmentő lehet), multifunkciós bicskát (svájci bicska), „Rambó” kést, hegymászó kötelet, vízálló tokot különféle csecsebecséknek, karabinert, szigetelő szalagot, legalább egy félliteres flakont ivóvíznek, pár szelet műzlit, külön csomagolt nedves törlőkendőket stb.

5) Pénz

Nem mindenhol lehet kártyával fizetni, szóval okos döntés, ha viszel magaddal a helyi fizetőeszközből kisebb címleteket, hogy tankolni, taxira, buszjegyre, egy étkezésre, vagy akár egy éjszakai szállásra is jusson. A pénzt lehetőleg ne egy helyen tárold, mehet egy harmada a hátizsák rejtett zsebébe, harmada a nadrágod zárható (!) zsebébe, harmada olyan helyre, ahol ottlétét nem feltételezné senki rajtad kívül.

6) Kommunikáció

Elsősorban az egzotikus helyszínekre érvényes, hogy nem mindenki beszéli világnyelvünket, érdemes tehát egy kisebb, papírformátumú zsebszótárt beszerezni a helyi nyelvből. Esetleg gyakorold be a „hol találom a hotelt?”, „hol van az orvosi rendelő, kórház?”, „hol van a bolt?” stb. Olyan telefont vigyél magaddal, ami a világ összes hálózatával kompatibilis, s legyen bekapcsolva a barangolás. Előzőleg érdeklődj szolgáltatódnál, hogy a célországban milyen feltételekkel tudsz telefonálni, sms-t küldeni, és esetleg netezni!

Most így hirtelen ennyi jutott eszembe, ha van még hozzáfűznivalód, akkor ne tartsd magadban!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...