Tíz mítosz és azok cáfolata

A photofocus.com oldalon találtam egy érdekes írást, ami a vállalkozó fotós életéről és munkájáról szóló tíz mítoszt és azok cáfolatát sorakoztatja fel. A cikk szerint szabadon tehát:

1) A szabadúszó fotós bevétele kiszámíthatatlan
Valóban, általában sosem fillérre pontosan ugyanaz az összeg üti havonta a szabadúszó markát, de megfelelő szervezéssel és tervezéssel (hatékonya marketing, hálózatépítés és sokrétű szolgáltatás által) biztos bevételre tehetünk szert. Van, aki nem csak képel, de mellette újságot ír, és/vagy tanít. Sőt, hallottam olyan fényképészről, akinek másik állása is volt kiegészítésként.

2) Létfontosságú a drága felszerelés
Nyilvánvaló, hogy (valamivel) jobb képeket lehet készíteni kiváló fotós felszereléssel, de elsősorban a kreativitás, a látásmód és az ügyfelekkel való kommunikáció minősége a sorsdöntő a fotós munkájában.

3) A szabadúszónak nincs egyensúlyban a munkája az életével
Igen, az is igaz, hogy a vállalkozók általában a nap tetszőleges 12 órájában dolgozhatnak, de itt is képbe kerül a megfelelő szervezés és tervezés – ezek ugyanis létfontosságúak minden vállalkozás területén. „Kőbe lehet vésni”, hogy teszem azt hétköznap reggel 9 és délután 16 óra között dolgozom, DE mellette nem kapcsolom üzenetrögzítőre a telefont, ha esetleg 16:01 perckor hív fel egy ügyfél.

4) Formális képzésre van szükség
Valóban, az „állami” képzés egy biztos alapot adhat – csakúgy, mint minden szakmában -, a fotográfus elsősorban látásmódjára, kreativitására kell, hogy építsen. Egy képzett szakbarbár bizonyára remek igazolványképeket tud majd készíteni, de szépérzék nélkül sosem lesz belőle például esküvői fotós, vagy tájfotós.

5) A szabadúszó csak fotózni fog
Nos, csakúgy, mint minden más vállalkozó, a fotós sem csak fényképezni fog munkája során. Fontos, hogy legyen jó üzleti érzéke, értsen a számokhoz, legyen jó reklámember, csúcsra járassa a beszélőkéjét ÉS jól fotózzon. Egy fotográfusnak is el kell tudni adnia magát, új ügyfeleket kell tudjon szerezni.

6) A siker azonnal jön
Ó, ha ezt így gondolod, nagyot fogsz puffanni! A sikerért keményen meg kell (itt is) dolgozni, egészen biztosan nem azonnal kerülsz majd a csúcsra! Mint mindenhol, a fényképészetben is fel kell építened magad, a vállalkozásodat; fontos a jó hírnév felépítése, az emberekkel való együttműködés minősége ahhoz, hogy sikereket érhess el.

7) A szabadúszó fotós egy magányos farkas
Dehogy az! Miért is lenne magányos munka, ha folyamatosan ügyfelekkel dolgozol? Sőt, lesz majd olyan munkád, ahol más fotósokkal együtt, közösen kell majd megoldanod egy-egy feladatot, munkát.

8) Az ügyfelek majd jönnek maguktól is
Igen, ha már olyan sikeres vagy, hogy mindenki rólad beszél, akkor biztos lesz majd olyan ügyfeled is, aki magától telefonál rád, de alapvetően neked kell majd felkutatnod és megszerezned, meggyőznöd a leendő ügyfeleket. Aktívan, proaktívan kell keresned, kutatnod és kapcsolatot teremtened az emberekkel!

9) Alacsony árakkal több embert érsz el
Saját munkádat minősíted áraiddal. Feltéve, persze, hogy minőséi munkát végzel és nem csak kattintgatsz. Szóval, aki olcsón keres munkát, az nem a te kliensed. Érdemes a konkurencia árait figyelni, de légy tisztában azzal, te magad milyen minőséget produkálsz!

10) A vállalkozónak nincs biztos háttere
Nos, csakúgy, mint az összes többi vállalkozás esetében, a fotósnak is pont annyira biztos a megélhetése, a munkája, mint amennyit hajlandó tenni érte. Persze, bármikor beüthet a krach, érdemes mindig előre tervezni, esetleg több lábon állni. Fontos, hogy a ma megkeresett forintot ne szórd el azonnal, képezz egyfajta megtakarítási alapot, ami a nehezebb időszakokban biztonsági hálóként funkcionálhat.

Bár az elmúlt évek során a fotóipart elég rendesen megtépázták külső erők (gyártók mentek csődbe, természeti katasztrófák, világjárvány és háború okoz felfordulást stb.), a fotografálás egy nagyon szép és hálás munka tud lenni. Való igaz, hogy csak a legjobbak tudnak (itt is) talpon maradni, így nem csoda, hogy folyamatos a lemorzsálódás; sokan kénytelenek feladni ezt a munkát, és visszatérni a szürke beosztotti mókuskerékbe. A reményt azonban nem szabad feladni, hiszen ha minden nap mindent beleadsz, bizonyára sikereket fogsz majd elérni.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...