Az optimális teljesítmény érdekében így formázd meg az SD kártyáidat

Mindegy, hogy mivel fotózol: legyen nálad egy kompakt, vagy akár egy tükörreflexes fényképezőgép (utóbbiból már amelyik, ugye), egy biztos, hogy ott lesznek veled az SD kártyák is. A legjobb fotós felszerelés sem ér semmit, ha a „digitális film” nincs nálad, vagy nincs megfelelő állapotban a használathoz. Mivel úgy tűnik, hogy az SD (Secure Disk) formátumok (SD, SDHC, SDXC) vannak térnyerésben a CF-fel és a többi, kevésbé népszerű formátummal szemben, érdemes most egy kicsit erre összpontosítanunk.

sd.jpg

Mint számos más, mozgó alkatrészt nem tartalmazó elektronikai eszköz, úgy az SD kártyák sem igényelnek túl sok törődést: ne fagyaszd le, ne tedd (sós) vízbe, ne üss rá kalapáccsal – ha ezeket az irányelveket betartod, jó eséllyel kibír több fényképezőgép-generációt is egy-egy kártya. A működése során azonban történhetnek kisebb-nagyobb fennakadások, melyek eredményeként a rájuk mentett fájlokban (a mi esetünkben fényképek, videók) hibák keletkeznek, sőt, rosszabb esetben egyáltalán nem lehet írni, vagy olvasni egy-egy fájlt, vagy az adott kareszt. A Murphy törvény azt állítja, hogy ami elromolhat, az el is romlik, illetve nem az a kérdés, hogy valami el fog-e romolni, hanem az, hogy mikor. Hogy a lehető legalacsonyabb szinten tartsuk a meghibásodási arányt, érdemes a memóriakártyákat legalább havonta egyszer „rendesen” leformázni.

Erre a célra adta ki az SD Association kevésbé ismert segédprogramját, az SD Formattert, amely ingyenesen letölthető oldalukról. Az alkalmazás – természetesen – ismeri és támogatja a létező összes SD formátumot (lásd fentebb), s képes arra is, amire a fényképezőgép nem: „rendet tesz az összekuszálódott bitek közt” (mert ugye az adott memóriakártyát mindig abban a fotómasinában illik megformázni, amiben használni fogjuk, így – elvileg – nem léphetnek fel inkompatibilitási gondok). Az SD Formatter rendszeres használata ráadásul az optimális működés mellett az adott kártya maximális teljesítményét is előhozza. Így nyilatkozik az SD Association róla:

sdformatter.jpg

„Az SD Formattert kifejezetten az SD, SDHC illetve SDXC formátumú memóriakártyákhoz terveztük. Erősen ajánlott az általános (operációs rendszerek által nyújtott) formázó alkalmazások kiváltása az SD Formatterrel, mivel előbbiek a memóriakártya teljesítményét negatívan befolyásolhatják.” (Forrás: slrlounge.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...