Bemutató: SanDisk Extreme PRO 32 GB SD UHS-II memóriakártya

Végre itthon is kaphatóak a SanDisk legújabb, leggyorsabb, elsősorban a professzionális felhasználásra szánt UHS-II sebességformátumú SD memóriakártyái, melyek közül a 32 GB-os, 300 MB/mp adatátvitelre is képes példányhoz volt szerencsém. A hazai forgalmazó, a Hama Kft. a memóriakártya mellé az „Extreme Pro Reader” USB 3.0 kártyaolvasót is mellékelte, amivel akár az 500 MB/mp sebességű SD kártyák is kezelhetőek.

Az UHS-II formátumot is támogató fényképezőgépek körülbelül egy éve kezdtek el elterjedni, így még viszonylag friss az állomány, ám az egyre növekvő felbontás (álló- és mozgókép) és adatsűrűség (videó) megköveteli az újabb szabványok megjelenését és támogatását a gyártók részéről. A SanDisk jelenleg leggyorsabb SD memóriakártyái az „Extreme PRO” család tagjai; ezek képesek akár a 300 MB/mp-es adatátviteli sebességre, tehát még jó ideig lesz bennük elegendő tartalék.

A SanDisk Extreme PRO SD UHS-II termékcsalád jelenleg három tagból áll: a 32 GB-os SDHC UHS-II-ből, a 64 GB-os SDXC UHS-II-ből, és a 128 GB-os SDXC UHS-II-ből. A gyártó leírása szerint a 32 GB-os példány akár 300 MB/mp-es olvasási (2000x), és legfeljebb 260 MB/mp-es írási (1733x) sebességre képes. A műszaki leírásban szerepel, hogy a termék támogatja továbbá az UHS Speed Class 3-at (U3), amiből megtudhatjuk, hogy a minimális, folyamatos írási sebesség 30 MB/mp. Persze, a kártya jóval többre képes, de ez az adat azt jelöli, hogy a leges legrosszabb esetben sem mehet az írási sebesség ezen érték alá, így a 240 Mbit/mp adatsűrűségű videók felvétele mindenkor garantált.

A SanDisk SD memóriakártyái időjárásállóak, így nem árt nekik sem a nedvesség, sem a rázkódás, sem a hőség vagy a fagy. Még a repülőtereken sem kell pánikba esnünk, mert a röntgen sugarak sem tesznek kárt ezekben a termékekben. Adataink biztonságáról nem csak a gyártó memóriakártyáinak legendásan jó minősége gondoskodik (nem véletlenül kapunk 30 év jótállást), hanem a RescuePRO Deluxe adatmentő szoftver is, ami minden megvásárolt Extreme PRO kártyához letölthető a SanDisk weboldaláról (az aktiválástól számított 1 évig ingyenes).

Az Extreme Pro Reader kártyaolvasó USB 3.0 csatolófelületen keresztül kommunikál számítógépünkkel, így alapfeltétel, hogy rendelkezzünk legalább egy darab szabad USB 3.0 aljzattal, hogy kihasználhassuk fényképeink/videóink másolásakor is a memóriakártya óriási adatátviteli sebességét. Az UHS-II kompatibilis olvasóval a még gyorsabb, egyelőre nem létező, legfeljebb 500 MB/mp sebességű SD kártyák is használhatóak lesznek, szóval van itt is tartalék a rendszerben.

Az olvasó használata roppant egyszerű: hátrahúzott retesz mellett (nem látszik az USB csatlakozó) toljuk be koppanásig a memóriakártyát, majd a reteszt nyomjuk enyhén lefelé és előre. A memóriakártya eltűnik az olvasó testében, így elkerülhető annak véletlen kihúzása. Amint teljesen előretoltuk a reteszt és kibújt az USB csatlakozó, az olvasót csatlakoztathatjuk számítógépünkhöz.

Nem árt, ha van némi hely a számítógép USB 3.0 aljzata körül, mert az olvasó vastagsága és szélessége megkívánja a teret.

Jobb híján a szettet egy Intel DH77DF ITX formátumú alaplap köré épített számítógéppel teszteltem. Az alaplap gyártója egy ideje már nem adott ki új meghajtókat, de a frissen telepített Windows 10 Professional rendszerrel gyönyörű szépen működött minden, így ez alatt tettem próbára az olvasót és a memóriakártyát. Összehasonlításképp a régebbi, „csupán” 280 MB/mp sebességű SanDisk memóriakártyát vettem elő. A szintetikus tesztekhez az AS SSD Benchmark 1.9.5986.35387-es verzióját, az ATTO Disk Benchmark 3.05-ös kiadását és a Crystal Disk Mark 5.2.1-es 64-bites változatát használtam. A Crystal Disk Mark kivételével (ez elsőre is ötször futtatja le a próbákat) minden esetben háromszor futtattam le a teszteket, majd a legjobb eredményt vettem alapul. Íme, az eredmények:

Bár a két memóriakártya között papíron 6,66%-os adatátviteli különbség van, a gyakorlatban csak 2,6-5% közti eltérés jelentkezett a 300 MB/mp-es változat javára.

Egyelőre úgy tűnhet, hogy „overkill” a SanDisk Extreme PRO 32 GB SD UHS-II, hiszen legrosszabb esetben sem ment a fotózás szempontjából releváns fájlméreteknél 170 MB/mp alá az írási sebesség, így az 1300-1400 Mbit/mp adatsűrűségű mozgóképek folyamatos felvétele sem okozhat fejfájást a kártyának. Azonban aki a legrosszabb helyzetekre készül, és aki szeretne már most „készen állni” a jövő digitális videokameráinak óriási adatsűrűségére (gondoljunk csak a 8K felbontásra, vagy a Panasonic DMC-GH5-re, ami az új firmware-rel már 400 Mbps-os ALL-I 4K videókat vesz), vagy csak szeretné fájljait gyorsan átmozgatni kártya és PC között, az ne hagyja ki a SanDisk e termékcsaládját! A SanDisk Extreme PRO 32 GB SD UHS-IIKedvenc”, azaz „Aranyérmes”, míg az Extreme Pro Reader kártyaolvasó „Ajánlott”, tehát „Ezüstérmes” lett. A memóriakártya 32 GB-os változata 29 000-30 000 Ft körül, az olvasó 9000 Ft környékén vásárolható meg.

SanDisk Extreme PRO 32 GB SD UHS-II

SanDisk Extreme Pro Reader

A SanDisk Extreme PRO 32 GB SD UHS-II memóriakártyát és a SanDisk Extreme Pro Reader kártyaolvasót a gyártó hazai forgalmazójától, a Hama Kft.-től kaptam bemutatóra.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...