A Metz M400 lenne a tökéletes vaku a m4/3 rendszerhez?

A tükör nélküli rendszerkompaktok elsődleges marketingszlogenje a méretre vonatkozó megnyilvánulás szokott lenni: „..kicsi, könnyű váz..”, majd amikor rácsavarjuk az általános célú átfogást nyújtó ekvivalens 24-70 mm F2.8 üveget, a portrémarkolatot és a vakut, akkor jövünk rá, hogy az egész egy kisebb átverés, hiszen a rendszer már nem is olyan sokkal kisebb, mint a tükrös ellenfelek. Persze, a full frame-nél kisebb képérzékelő köré épített fényképezőgépek valóban kisebbek, mint tükrös társaik, és mondjuk a m4/3 rendszerből már tényleg ki lehet hozni egy fényerős fixekből álló „zseb-szettet”, de ha rádobunk egy vakut a fotógép tetejére, máris borul megint az egész „kisebb és könnyebb” elmélet.

Úgy tűnik, hogy a Metz összehozott egy egész jó megoldást a „kis méret, de nagy teljesítmény” problematikára: az M400 képes egyszerre megfelelni minden elvárásnak. A fontosabb műszaki paraméterekből legalábbis ez derül ki: 40-es kulcsszám (ISO 100, 105 mm), 24-105 mm között zoomoló fejegység, integrált diffúzor, amivel 12 mm-es nagylátóig le lehet menni, beépített fényterelő lap, OLED kijelző, letisztult kezelőfelület, 360°-ban elforgatható fej (180°-ban mindkét irányba), amit 90°-ban felfelé dönteni is lehet, automatikus kikapcsolás a váz kikapcsolásakor, beépített LED fényforrás videózáshoz (100 lux 1 méteren, fényerejét hat lépésben lehet szabályozni), HSS (High Speed Synchronisation – fényképezőgéptől függően), első és második redőnyre szinkronizálható, manuális expozíció 25 lépésben, TTL és TTL vezeték nélküli távvezérlés (Master és Slave módban egyaránt), a beépített USB aljzaton keresztül frissíthető a vezérlőszoftvere, 4 db AA méretű elemmel/akkuval működik, 65 x 92 x 87 milliméteres terjedelem, 231 grammos tömeg (elemek nélkül).

A Metz az M400-as vakut Canon, Nikon, Olympus/Panasonic (m4/3, 4/3), Leica, Pentax, Sony (Multi Interface), és FujiFilm rendszerekhez egyaránt kínálja, így ennek megfelelően elég nagy eltérés is lehet az egyes modellek közt, ami még a menün is meglátszik. Jelen cikkem az Olympus/Panasonic m4/3-os verzióról szól, tehát lehetnek és vannak is különbségek más verziókhoz képest, ezt tartsátok szem előtt!

A Metz M400 még a kisebb m4/3 vázaknak is jól áll. A fenti képen egy Olympus OM-D E-M5 Mark II tetején pózol, s merem mondani, hogy ezzel a vázzal remek az egyensúly, nincs „átbillenés érzete” a fotósnak munka közben. Persze, az egészen apró gépeken még ez a kistestű villanó is furcsa látványt nyújt, de úgy vélem, a zsebgépekre általában nem is akar senki rendszervakut biggyeszteni. Szóval, az Olympus OM-D, a Panasonic G, GH és GX sorozat fényképezőgépein ideális kiegészítő az M400.

A vakutest oldalán egy műanyag ajtó mögött található az áramforrások rekesze, ami négy darab AA („ceruza”) elemmel, vagy akkuval tölthető meg. Ötletes és egyedi megoldás, hogy a rekesz ajtaján az elemek polaritását nem feliratokkal jelzik, hanem az érintkezőkbe vannak bevágva kis plusz és mínusz jelek. Egyébként meg az elemek fachjaiban is egyértelmű a jelölés: ami alul piros, oda megy a pozitív vége az elemnek, s ahol nincs semmi, oda a negatív vége megy az áramforrásoknak.

Ugyanitt található az USB aljzat is, ami azt a célt szolgálja, hogy a vaku firmware-ét frissíthessük otthonunk meghitt melegében. Bár szerintem erre a funkcióra nagyon ritkán lesz szükségünk, mert eddigi pályafutásom során még soha nem kellett egyetlen rendszervakumon sem vezérlőszoftvert cserélni..

Az M400 fejegysége a megadott tartományban képes a zoomolásra, azaz követi az objektíven beállított gyújtótávolságot, de csak akkor, ha a fej előrefelé néz (ez logikus is). A gyújtótávolság lekövetése azonban nem folytonos, hanem lépcsőzetes: 24/28/35/50/70/85/105 mm-es állásokba képes beállni a villanófej motorja.

Amint az a vaku hátoldaláról lerí, a kezelőfelület ettől sokkal letisztultabb már nem is lehetne. Igaz, a multifunkciós kezelőszerv és a kis OLED kijelző menüs használatara kényszeríti a fotóst, de olyan borzasztóan bonyolult menüre, amiben el lehet veszni, ne gondoljon senki. A funkciók közül csupán a tesztvillantás lehetőségét hiányoltam az eredeti firmware-ből, ezt azonban időközben pótolták a mérnökök: a balra mutató kurzor hosszabb megnyomásával villantható el a vaku.

Amint azt már fentebb említettem, a vaku képes arra, hogy a fényképezőgép kikapcsolásával egyidőben alvó állapotba kapcsoljon, majd a fotómasina újraélesztése után a villanó is felébredjen.

A villanófejet tehát 180 fokban el lehet forgatni mindkét irányba, így összesen kijön a teljes 360°. A fejegységet felfelé, teljesen függőleges állásba is meg lehet dönteni, tehát akár a plafonra is deríthetünk.

A videózás szerelmeseinek szól a beépített LED lámpa, aminek a fényerejét 100 luxra teszi a gyártó 1 méteres távolságon mérve. A való világban még ez az érték sem túl sok, nem véletlenül használnak nagy LED paneleket videózáshoz a profik. A Metz M400 LED-je arra azonban elegendő, hogy például egy interjú során, vagy vlogolás közben kellően megvilágítsa az alanyt. Ilyenkor azonban érdemes nem pont szemből világítani, mert a LED-nek igen éles, szemkápráztató a fénye .

A próbák során frissítettem a villanó vezérlőszoftverét. Ehhez csupán egy USB kábelre és a Metz „Firmware Updater” szoftverére (Mac OS X és MS Windows alá tölthető le), meg persze internetes kapcsolatra volt szükségem. Maga a frissítés nem tart tovább pár másodpercnél, ezért ajánlom mindenkinek elvégezni ezt a lépést, miután megvásárolta a terméket.

A Metz mecablitz M400 elemekkel minimum 0,1, maximum 2,4 mp alatt tölt újra. Ugyanez a folyamat Li-ion akkuval 0,1-3,2 mp-re módosul. A legjobb eredményt a Metz szerint Ni-cad hibrid akkukkal érhetjük el, ott két teljes erejű villanás között csupán 1,5 másodpercet kell várni.

Értékelés

A Metz M400 egy kompakt méretű, könnyű, és igen jó minőségű rendszervaku, amit a gyártó kifejezetten a tükör nélküli rendszerkompaktokhoz tervezett. Igaz, a 40-es kulcsszám csak 105 mm-es állásban érhető el, de 35 és 50 mm-en is még 28-as szám áll rendelkezésünkre (mindkét érték ISO 100-on értendő). Hasznos kiegészítő a LED lámpa, ami erejénél fogva elsősorban interjúkhoz, vagy vlogoláshoz használható. A Metz az M400-at szinte az összes fényképezőgép márkához gyártja, ezért vásárlás előtt mindenképp érdeklődjünk afelől, hogy a kiszemelt funkciót támogatja-e saját rendszerünkben. Általános derítési célokra remekül megfelelt a termék, és tudja mind azt, amire fényképezéskor szüksége lehet a fotósnak. A hazai fotós boltokban bruttó 80 000 Ft környékén vásárolható meg a német minőséget képviselő készülék.

Metz mecablitz M400

A Metz mecablitz M400 rendszervakut a Hama Kft.-től kaptam bemutatóra. A vaku részletes műszaki paraméterlistája ezen a weboldalon érhető el.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...