Ennyit keres egy szabadúszó a neves hírügynökségeknél

„Ki [mennyit – a szerk.] fizet a fotósoknak?” címmel érhető el egy oldal a tumblr-en, ami kifejezetten arról szól, hogy elfújja a szabadúszó fotósok fizetése körüli ködöt. A kezdők, de néha még az öreg rókák közül is sokan nem mindig vannak képben, hogy hol, kinél mennyit lehet elkérni egy adott fotós feladat elvégzéséért. Mennyit fizet egy interjúalany leképezése, s mennyit egy háborús frontvonalon lőtt fotó? Itt minden kiderül, ráadásul az oldal szerzője folyamatosan tölti fel anyaggal az adatbázist, így a jegyzett hírügynökségek listája egyre csak bővül. Az információk fotósoktól, fotóriporterektől származnak, tehát igen hitelesnek tekinthetőek; az adatbázisban online és print média egyaránt szerepel. Két példa:

lovee

A The Sun (brit újság):
Egy megbízás során 4 fotó az elvárt anyag (portré, rendezvény), a fotós költségeit fizeti az újság: 250 Font; az ukrán frontról tudósítók pluszban 150 Font jutalékban részesülnek. Az összegek 3 hónapos határidőn belül kerülnek kifizetésre.

A The Associated Press USA (AP):
Egy sajtótájékoztatóért 250 dollár jár, ami 1-2 órás munkát jelent. A költségeket nem térítik, de általában olyan szabadúszókat bíznak meg, akik a történés közelében laknak, tartózkodnak. A kifizetések határideje „elhúzódó”, de ez, sajnos, jellemző. Az AP fizetései régiónként változóak, lásd lista többi részét.

Akit érint a téma, vagy csak kíváncsi, hogy mennyi az annyi, annak érdemes hetente frissítenie az oldalt, mert folyamatosan jönnek be az információk. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...