Hat éves a Micro Four Thirds (m4/3) rendszer!

Pontosan 2008.08.05.-én mutatták be a m4/3 rendszert a nagyközönségnek. A m4/3 a 4/3 rendszer kiterjesztése, melynek célja a további súly- és méretcsökkentés a digitális, cserélhető objektíves fényképezőgépeknél. Alapja a 4/3 rendszer képérzékelője, tehát a szenzor méretre megegyezik a régebbivel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Micro Four Thirds (m4/3) specifikációit alábbiak szerint és végett állították össze:

  • A 4/3 rendszer kiterjesztésére, hogy a méret és a súly tovább csökkenthető legyen; a 4/3 arra törekedett, hogy ideális szenzorméretet tegyen le elénk, amely tökéletes méret/képminőség arányt mutat fel.
  • Hogy olyan alapot hozzanak létre, amely képes lesz követni a jövőbeli változásokat, amely képes lesz további súly- és méretcsökkentések kiszolgálására, s amely elektronikus „élőképes” használatra van optimalizálva (a tükör, a tükörakna elhagyása végett).
  • Hogy lehetséges legyen (adapter közbeiktatásával) a 4/3 objektívek használata a jövőbeli, kisebb méretű fényképezőgépekkel is.
  • Hogy a filmfelvétel lehetőségét integrálják a fényképezőgépekbe.

bajonett

További részletek:

A m4/3 foglalat mérete hozzávetőlegesen 6 milliméterrel lett kisebb a 4/3-éhoz képest, így lehetővé vált a még kisebb, könnyebb, de ugyanakkor minőségi lencserendszerek használata. A m4/3 foglalat a 4/3-nál kettővel több elektronikus csatlakozóval (tüskével) lett ellátva, ami a jövőbeli váz-objektív közti többletkommunikáció során lehet előnyös (sebességnövelés). A bázistávolság (a szenzor síkja és a foglalat síkja közti távolság) is jelentősen le lett csökkentve a 4/3 rendszerhez képest, hiszen itt nincs szükség a tüköraknára.

Bővebb információval és további érdekességekkel a four-thirds.org oldalon találkozhattok.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...