25 éves az Adobe Photoshop

Ma 28 évvel ezelőtt, 1987-ben látta meg a napvilágot az Adobe Photoshop legelső változata, amit Thomas Knoll „Display” névvel látott el. A szoftver nagyon egyszerű volt, tulajdonképpen csak szürkeárnyalatú képek megjelenítésére volt alkalmas. Ezt követően Thomas összeállt testvérével, Johnnal, s így a két Knoll fivér egyre több funkciót és szolgáltatást épített be szoftverébe. Az ipar figyelmét 1989-ben keltette fel a „Display”, amit még ugyanabban az évben az Adobe licenszelt, hogy egy évvel később, 1990-ben – azaz 25 évvel ezelőtt – Adobe Photoshop névre átkeresztelve kiadja. „Az Adobe vezetősége annak idején úgy kalkulált, hogy havonta talán eladunk majd 500 kópiát a Photoshopból. A legvadabb álmaiban sem gondoltam volna, hogy mennyien és milyen lelkesedéssel fogadják majd termékünket. Inspiráló látni, hogy ügyfeleink micsoda szép képeket hoznak létre […]” – mondta Thomas Knoll.

photoshop25ev

Most már csak reménykedhetünk abban, hogy az Adobe programozói végre nem csak az új funkciókra, hanem a Photoshop alapjaira, a szoftver „magjára” is fektetnek majd némi hangsúlyt, hogy az egyébként mesés szoftverük végre rendesen kiaknázhassa a modern számítógépekben rejlő potenciált, mint például a 4 GB fölötti RAM-ot, vagy a több magos processzorokat, a videokártyák döbbenetes számítási kapacitását. Sok sikert, és még vagy 25 évet kívánok a Photoshopnak! Ja, igen: az Adobe virtuális bulit rendez az évforduló alkalmából, aminek a weboldala itt tekinthető meg. Érdemes is megnézni, hiszen sok színes, ízes, mázas esemény található rajta.

photoshop25evikon

+1: a Photoshop árnyékában született 2007-ben a Photoshop Lightroom, ami hasonlóan meredek sikerutat járt be azóta, mint képszerkesztő testvére. Az Adobe Lightroom 1.0 2007. február 19-én jelent meg Mac OS és MS Windows alá.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...