Nikon P900 – bru-tá-lis!

Menürendszer

A Nikon Coolpix P900 menürendszere klasszikus, lineáris felépítést követ. Tud magyarul és nagyon könnyen áttekinthető, aminek a kezdők, illetve más rendszerekhez szokott fotósok is örülni fognak. Összesen öt fő menüponttal találkozunk, melyek név szerint a fotózás, a filmfelvétel, a hálózati beállítások, a GPS, illetve az általános, a rendszert érintő beállítások. Míg ezek közül vannak olyanok, melyek csupán egyetlen oldalból állnak, akadnak olyanok is, ahol lefelé lehet görgetni, és több oldalon keresztül kapjuk a jót.

Az első oldalon olyan paramétereket állíthatunk be igényeinknek megfelelően, mint például a képminőséget (finom és normál JPEG tömörítés, RAW nincs), a képméretet (felbontás), a fotóstílust (Picture Control), a fehéregyensúlyt, a fénymérés módját, a felvételi módot, az érzékenységet, az AF funkciókat, a vakuval kapcsolatos értékeket, a zajcsökkentést (nem lehet teljesen kikapcsolni, csupán alacsony szintre vehetjük vissza), az aktív D-Lightingot és társaikat.

A videózás oldalán meglehetősen kevés beállítási lehetőség fogadja a fotóst. Csupán a mozgókép felbontására, a képfrissítési frekvenciára, az AF-re, a képstabilizátorra, a szélzaj csökkentésre kapunk paraméterezési lehetőséget.

Ugyanígy a hálózat oldalán is csak egy lap áll rendelkezésünkre. Bár kevés funkcióhoz szólhatunk hozzá érdemben, bőven elég mozgásteret kapunk ahhoz, hogy a szükséges paramétereket igényeinkhez szabjuk.

A GPS is egyoldalas lett, túl sok érdekességre itt sem lelünk, csupán a legszükségesebb adatokkal terhelik a készülék használóját.

Végül az általános beállítások menüpontja következik, ahol immár négy lapon találjuk a fényképezőgép nem közvetlenül a képalkotással kapcsolatos paramétereit (pl. időzóna, idő és dátum, kijelző beállításai, hangbeállítások, memóriakártya formázása stb.).

A Nikon Coolpix P900 nem rendelkezik klasszikus értelemben vehető gyorsmenüvel. Az egyes gyorsfunkciók (önkioldó, vaku, expozíció korrekció, AF/MF) a multifunkciós kezelőszerv (kurzor) négyirányú nyomkodásával hívható elő. Azonban a váz tetején található funkciógombbal további gyorsfunkciókat érhetünk el:

A készülék főmenüjében azt is megadhatjuk a gépnek, hogy milyen információkat jelenítsen meg a kijelzőn. Kérhetjük az élő hisztogramot, a szintezőt, és a szokásos egyéb piktogramokat (pl. működési mód, vaku állapota, akku töltöttsége, érzékenységi érték, expozíciós értékek, képtömörítés, zajszűrés stb.).

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...