Canon EOS 7D Mark II – időszerű evolúció, vagy revolúció?

Bevezető, újdonságok, külsőségek

Bő öt évvel ezelőtt mutatta be a Canon az EOS 7D típusú tükörreflexes fényképezőgépét, ami nem csak megjelenésekor, hanem még évekkel később is kategóriájának legjobbja volt. Az évek múltával azonban a konkurencia hasonló termékei is erősen felzárkóztak, az EOS 7D pedig lassan, de biztosan kezdett veszíteni népszerűségéből. A rajongóknak majdnem öt évet kellett várniuk az utódmodellre, az EOS 7D Mark II-re, ami műszaki adatlapja szerint ismét piacvezető szerephez juttathatja a Canont. Az APS-C méretű, 20 MP felbontású CMOS szenzorral felszerelt fényképezőgép számtalan olyan szolgáltatást és funkciót sorakoztat fel, melyek ebben a szegmensben egyedülállóak. Vajon csak papíron fest ilyen jól a Canon új gépe, vagy valóban ismét kiérdemelte magának a kategória virtuális koronáját? Derítsük ki együtt!

A Canon gyakorlatilag minden jót belepakolt a 7D Mark II-be: a 20 MP-es, APS-C méretű képérzékelő például Dual-Pixel technológiára épül, a sorozatfelvételi sebesség eléri a 10 kép/mp-et, az AF rendszer összesen 65 kereszttípusú fázisérzékelő mezővel rendelkezik, a fénymérésért egy új, 150 000 pixeles RGB + IR (infravörös fényre is érzékeny) szenzor felel, a gyors jelfeldolgozásról két darab DiG!C 6 CPU gondoskodik, a zárszerkezetet immár 200 000 ciklusra tesztelték, de strapabíróbb lett maga a váz is, ugyanis már több ponton szigetelt, így a gép időjárás-állósága magasabb szintre lépett az elődhöz képest. Adatainkat most már igazi vérprofi gépekhez méltóan két memóriakártyára mentheti a készülék (van 1 db Compact Flash és 1 db Secure Disk foglalat), van beépített GPS modul, megnövelték az akkumulátor kapacitását, és USB 3.0 aljzaton keresztül másolhatjuk képanyagainkat fényképezőgép-PC között. Ezekkel a műszaki megoldásokkal picit később majd még részletesebben is fogunk foglalkozni, most nézzük, milyen lett maga a fotómasina formavilága, mennyire kényelmes, intuitív a használata.

A váz mérete csupán minimális mértékben változott a korábbi modellhez képest (148 x 111 x 74 mm versus 148,6 x 112,4 x 78,2 mm – tehát nagyobb lett a 7D Mark II), fogását továbbra is a kellően mély és vastag markolat, valamint a hátoldalon a hüvelykujjnak kialakított vájat teszi kényelmessé. Noha az újonc erősen hasonlít az ősgépre, azért közelebbről megnézve bőven akadnak eltérések külsőleg: az előlapon például megjelent egy kényelmes méretű nyomógomb (szemből nézve a bajonettől balra lent), amihez egy listából kiválaszthatjuk, hogy milyen funkciót szeretnénk hozzárendelni. Alapértelmezettként ezzel a blende beugrasztását tudjuk aktiválni, amivel az aktuálisan kiválasztott rekeszérték hatását ellenőrizhetjük. Korábban ez egy kisebb nyomógomb volt, ami (hátulról nézve) bal oldalt, a bajonett kitüremkedésében foglalt helyet.

A nagyobb mértékű változások viszont egyértelműen a váz hátoldalán találhatóak, ahol a gyártó az EOS 5D Mark III kezelőfelületéhez igazította az EOS 7D Mark II-ét, hogy párhuzamos használat során ne kelljen a fotósnak átszoknia egy másik gombkiosztásra. Ennek az új kiosztásnak a tükrében a kijelző bal oldalán (fentről lefelé haladva) az INFO, a MENU, a képstílus, a RATE, a nagyítás, a lejátszás és a törlés látható, a hüvelykujjbegytől pedig eltűnt a képnagyítás. A miniatűr joystick köré egy billenőkapcsolót helyeztek a mérnökök, amellyel alapesetben az AF területének közvetlen választását indíthatjuk el. Azonban ehhez a kapcsolóhoz is többféle funkciót rendelhetünk, igaz, a lista itt nem olyan széleskörű, mint a fentebb említett előlapi.

A pentaprizmás optikai kereső maradt 100%-os képfedésű, nagyítása egyszeres – ennél a gépnél biztosan nem kell „csőlátástól” tartania senkinek komponálás közben.

Fentebb említve lett a kettős kártyafoglalat. Nos, ezek a markolatban találhatóak: felénk közelebb az SD (SD/SDHC/SDXC, UHS-I kompatibilis), míg távolabb a CF (UDMA) kártyák foglalata látható. Ha kinyitjuk a memóriakártyákat fedő ajtót, a gép azonnal kikapcsol, de ha fotóztunk (mondjuk egy gyors sorozatot), akkor előbb kiírja az adatokat az adattároló(k)ra, és csak utána áramtalanítja magát a készülék (közben egy figyelmeztetés olvasható a hátsó kijelzőn).

Csatlakozók terén is van jelenteni való, hiszen az EOS 7D Mark II ugyanúgy rendelkezik vakuszinkron, vezetékes távkioldó, mikrofon, HDMI aljzattal, mint elődje, de itt már az avítt USB 2.0 helyére a sokkal gyorsabb adatmozgatást lehetővé tévő USB 3.0 foglalat került, a mikrofon bemenete mellé pedig megérkezett a fejhallgató kimenet is, amin keresztül videózás közben a felvett hang monitorozható.

A váz alján külső változás nem látható, ugyanúgy az optikai középvonal alá lett helyezve a fém állványmenet, és az akku ugyanúgy alulról tolható be a markolatba. Viszont a régi LP-E6 helyére itt már az azzal teljesen kompatibilis, ám nagyobb teljesítményű LP-E6N teljesít szolgálatot, ami elvileg több fénykép elkészítését, hosszabb videó felvételét teszi lehetővé.

A fényképezőgép tetőlemezén is vannak apróbb változások: a módválasztó tárcsa a divatnak megfelelve reteszszemölcsöt kapott, így csak készakarva tudjuk elforgatni a tárcsát, amiről lehagyták az ide nem igazán illő kreatív programautomatika módot (zöld négyszög jelölte), és a jelölések immár nem festettek, hanem dombornyomottak. A beépített vaku és a vakusaru által közrefogott púpban a GPS modul található – ez a régi változaton nem volt jelen. S végül jobb oldalt, a státuszkijelző fölötti gomboknál láthatjuk, hogy a mérnökök valamiért felcserélték a jelöléseket, így már például nem AF-DRIVE, hanem DRIVE-AF olvasható alattuk. A sasszeműek észrevehették azt az apróságot is, hogy a kioldó felé vezető ív a markolat tetején lágyabb lett, lekerekítetté vált:

Láthattuk tehát, hogy a régi változatra nagyon hasonlító fényképezőgépen azért akadnak bőven különbségek, melyek így vagy úgy még könnyebbé, még ösztönösebbé tehetik a masina használatát. Viszont a külső jellemzőknél sokkal érdekesebbek a belsőségek, az új funkciók és szolgáltatások, és persze a képminőség! Még mielőtt azonban rátérnénk ezekre, nézzük meg az EOS 7D Mark II új menürendszerét, hiszen a gyártó ezt is hozzáigazította – mind külsőre, mind tartalmilag – a legújabb dSLR modellek rendszereihez, így akinek már van Canon tükörreflexes fényképezőgépe (pl. 5D Mark III, 6D, 1Dx, 5Ds/R), az azonnal otthonosan fog mozogni benne. Lássuk!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...