Pentax K-3 II bemutató

Működés II.

Aki gyakran jár itthon, vagy külföldön kirándulni, aki gyakran utazgat össze-vissza a nagyvilágban, az bizonyára szeretné nyomon követni, hogy egy-egy fotó pontosan hol is készült a kalandozások során. Erre jó a K-3 II beépített GPS modulja, ami nem csak arra használható, hogy a felvételek EXIF adatai közé bekerüljön a szélességi- és a hosszúsági fok, a magasság, az UTC idő és az irány, hanem naplót is vezethetünk egy adott útvonalról (a később mentésre kerülő fájl megnyitható például a Google Earth-ben, ahol láthatóvá válik a teljes megtett útvonal).

Persze, van digitális iránytű is, ami a GPS bekapcsolása és feléledése után már használatba is vehető:

Fenti fotón a kikapcsolt GPS esetén látható kép fogadja a fotóst. Az itt megjelenített információk közt megtaláljuk a szélességi és a hosszúsági fokot, a magasságot, a koordinált világidőt (UTC), a GPS státuszát, és az objektív irányát (merre mutatunk a géppel). Természetesen van egyszerű szintező is, aminek köszönhetően a függőleges és a vízszintes pontosan beállítható:

A beépített SR képstabilizátor a gyártó információi szerint immár 4,5 FÉ kompenzálására is képes:

Óriási segítség, ám sok más gyártó által kissé elhanyagolt funkció a hátsó kijelző részletes beállíthatósága. A Pentax K-3 II-nél nem csak a fényerőt, hanem a színtelítettséget és a fehéregyensúlyt is pontosan be tudjuk állítani.

Az extrák közt szerepel még vagy tucatnyi digitális képi hatás, HDR mód (csak JPEG), többszörös expozíció, intervallumfotózás stb., ráadásul a K-3 II kétféle RAW formátumot is ismer: az egyik a gyártó sajátja (PEF), míg a másik a széles körben elterjedt, univerzális DNG (Digital NeGative). Egy tipp: használjuk inkább a gyártó saját formátumát, azt később még mindig átalakíthatjuk DNG-vé.

Ha nagyobb dinamikaátfogást szeretnénk, akkor nem csak a HDR funkció áll rendelkezésünkre, hanem kitolhatjuk a csúcsfényeket és az árnyékokat is.

A „Lencsekorrekciók” közt nem csak a szokásos torzításkorrekciót (geometriai hibák javítása), peremsötétedés korrekcióját, színi hibák javítását, hanem a diffrakció okozta aberráció korrigálását is választhatjuk. Utóbbi egy ügyes algoritmus közreműködésével próbálja meg kijavítani a jelenség okozta képi hibákat úgy, hogy közben figyelembe veszi az épp használt objektív tulajdonságait is (objektív profil alapján).

Pár mondat az autofókuszról: itt – úgy tűnik legalábbis elsőre – kissé le van maradva a Pentax gépe a konkurenciához képest, hiszen a SAFOX 11 AF rendszer csupán 27 AF mezőből áll (ebből viszont 25 darab keresztszenzoros). A -3 FÉ-ről induló rendszer használható AF-S, AF-C, illetve AF-A módokban, a fókuszmező-kiosztás lehet 27 mezős, 9 mezős, szelektív, vagy szpot. Az automatikus expozíció ráadásul összeköthető az AF mezővel, így a K-3 II az aktív AF mező-re állítja az expozíciós értékeket. Követő módban (AF-C) kiválaszthatjuk, hogy mi álljon a középpontban: a fókusznak vagy a sorozatfelvételi sebességnek (azaz annak megtartásának) legyen prioritása, vagy legyen a választás automatikus.

A kiterjesztett AF terület használata esetében a rendelkezésünkre álló 27 AF mezőből bármelyiket kiválaszthatjuk. Mozgás érzékelése esetén a környező AF mezők is működésbe lépnek az előre beállított tartományon belül: 8 mező, 24 mező vagy 26 mező. A funkció AF-C és AF-A AF módok esetén használható.

A kiválasztott zóna üzemmódban a szelektált területen található 9 AF mező érzékeli a témát és követi a mozgásokat, a Pentax „Real-time Scene Analysis” rendszernek köszönhetően. Élőképes módba váltva a készülék kontrasztérzékeléses autofókuszra vált. Itt a kijelzőnek körülbelül 3/4-én található AF mező. Ebben a módban választhatunk arcfelismerés, követés, több AF pont, AF pont választás, és szpot közül.

Természetesen élőképes módban van élkiemeléses fókuszsegédünk (focus peaking), aminek azonban sem az intenzitását, sem a színét nem lehet megváltoztatni (fehér színű az élkiemelés).

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...