Olyan MILC-et tervez a Canon, amire csorogni fog a nyálad!

Az imaging-resource.com szerkesztője, Dave Etchells készített egy interjút a Canon egyik vezetőjével, Masaya Maedával, aki érdekes dolgokról csepegtetett információkat. Így például kiderült, hogy a gyártó erőteljes fejlesztésekbe kezdett, ami az EF-S és az EF-M objektíveket illeti, így ezentúl nem csak a népszerű L-es lencserendszerek kapnak figyelmet (ezek azonban eddig prioritást élveztek, mivel a professzionális fotósok igényei „az egekbe szöktek” az 50 MP-es EOS 5Ds/R gépek felbukkanásával).

Arra is fény derült, hogy a Canon eddig a chipekbe integrált A/D átalakító mellett különálló egységet is használt, ám ezentúl kizárólag szenzorba integráltat fognak használni, ami a gyártási költségek emelkedését jelenti, ám várhatóan növeli a dinamikatartományt. A különálló A/D konverterekhez ugyanis előbb el kell juttatni a jelet, ami plusz zajforrást jelent és magasabb alap-zajszintet okoz. Az integrált konverterek további előnye a gyorsabb jelfeldolgozás, ami gyorsabb sorozatfelvételt és kisebb mértékű rolling shutter hatást eredményez.

Az interjú során Masaya Maeda bevallotta, hogy bár a dSLR vázakban kizárólag saját fejlesztésű szenzorok találhatóak, addig egyes kompaktgépekbe „külső beszállítók” termékeit építették. „Hogy külső gyártó képérzékelőit használjuk-e vagy sem, azt az dönti el, hogyan tudjuk a lehető legjobb fényképezőgépet előállítani. Ha ez egy idegen gyártó termékével realizálható, akkor továbbra sem kizárt, hogy élni fogunk a lehetőséggel.” – mondta Maeda. „Célunk ugyanis nem egy jó szenzor, hanem egy jó fényképezőgép gyártása.” – fűzte hozzá.

EOS M3 body FRONT

Az EOS M3

A szerkesztő kérdésére, hogy mi a Canon válasza a folyamatosan növekvő MILC piacra, Maeda azt válaszolta, hogy egyrészt – ugye – növelik az EF-M objektívek termékskáláját, másrészt „a közeljövőben olyan fényképezőgéppel fog előállni a Canon, aminek mindenki nagyon fog örülni”. A szerkesztő itt hozzáfűzi, hogy Maeda úr azt sugallta, hogy elsősorban az „igényes fotósok” lesz a célcsoportja az új váznak.

A párbeszédben szó esett az autofókusz sebességéről, pontosságáról, ahol a szerkesztő az EOS 1Dx AF rendszerét dicsérte. Maeda úr kijelentette, hogy ő maga is szívesen látná az EOS 1Dx AF rendszerét a kedvezőbb árú szegmensben, de a költségek mellett a méretcsökkentés is – egyelőre – problémát jelent. Dave Etchells felemlítette a Dual Pixel CMOS AF egységet, ami szintén drágább gyártástechnológiára támaszkodik, s kérdése az volt, hogy ez elérhető lesz-e majd a belépő kategóriás dSLR vázakban is. Maeda válasza erre az volt, hogy dolgoznak az ügyön, de egyelőre költséges az eljárás.

A beszélgetés során még számos más témára is kitértek a beszédpartnerek, így szó esett a 4K-ról, a 8K-ról, a Canon nagyméretű nyomtatóiról, videokamerákról stb., de az érdekes rész fentebb olvasható. (Forrás: imaging-resource.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...