A DRM, avagy a Digitális Jogok Kezelésének átka utolérheti a JPEG formátumot is?!

Hihetetlen, de úgy tűnik, hogy ez a vitatott technológia a JPEG formátumot is utolérheti! A DRM jelenleg számos területen megtalálható, mint például a zene- és a filmiparban, a számítógépes (vagy konzolos) játékoknál, digitális könyveknél stb., és a legújabb fejlemények szerint hamarosan a legnépszerűbb digitális képformátumot, a JPEG-et is bevonhatják a Digitális Jogok Kezelésének hatásköre alá. Ezek szerint az érintett fényképek használata erősen lekorlátozódhatna, így például meghatározható lenne, mit, hol, hányszor nézhetünk meg, sőt, a fájlmásolás is véget érhetne egy figyelmeztetéssel.

drm

A DRM nem egy, hanem több olyan technológia gyűjtőfogalma, melyekkel korlátozható egy bizonyos digitális médium, tartalom használata, másolása. A zenei cédélemezek például másolásvédelemmel vannak ellátva, ami a szoftveres másolást vagy a zeneszámok „bedigitalizálását”, avagy MP3 (vagy egyéb) formátumba való mentését megakadályozza. A (legálisan) letölthető fájloknál a DRM meghatározhatja azt, hogy milyen eszközön és/vagy hányszor tekinthetjük meg az adott tartalmat.

A szerzői jogok védelme persze jó dolog, hiszen ha egy művész, programozó, fotós, vagy filmkészítő képes megélni a munkájából, akkor az a közönség számára is jó, mert idővel további remekműveket kaphatunk majd kedvenc tartalomgyártónktól. Elvégre a pék sem ingyen süti a kenyeret..

Míg a legtöbb digitális tartalom már így vagy úgy „védettséget élvez”, addig a fotókra, elsősorban a JPEG állományokra szabadprédaként tekint szinte az egész világ. Ha meglátunk egy fényképet az interneten, és az megtetszik, akkor azt minden további nélkül letölthetjük, elmenthetjük, továbbküldhetjük, megoszthatjuk, használhatjuk akár a szerző kárára – de ennek hamarosan vége lehet, ha a JPEG Committee (egy csoport, amely a világ legnépszerűbb képformátumnak a jövőjét alakítja) véglegesíti ezt a koncepciót.

P1000233

Az Electronic Frontier Foundation (EFF – egy nonprofit szervezet, ami a civil szabadságjogokért küzd digitális világunkban) szerint azonban rossz ötlet lenne bevezetni a DRM védelmet a JPEG fájlokra nézve, mivel a maréknyi pozitív hatás ellen számos negatívum szól. Gondoljunk csak bele, hogy számítógépünk nem engedné, hogy például egy digitális, online katalógusból megosszunk egy képet Pinteresten, vagy a művészeknek nem lenne lehetőségük arra, hogy egy adott digitális fotóból egy új művészeti remekművet készítsenek. „A DRM nem működik, jogsértő a szabad felhasználásra nézve, és megnehezíti a szabványosítást” – véli az EFF. (Forrás: petapixel.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...