Szupergyorsan tölthető akkumulátort mutatott be a Huawei

Miközben a jelfeldolgozás pontossága, sebessége és a digitális fényképezőgépek általános (kép)minősége rohamos léptekben fejlődött az elmúlt évek, évtizedek során, ugyanez sajnos nem mondható el az akkumulátorokról, melyek még mostanság is a szűk keresztmetszetet jelentik bármilyen elektronikus eszközben. A dpreview.com szaklap hírében a szerző külön kiemeli az okostelefonokat, amelyek óriási kijelzőjük és sokmagos processzoruk energiaéhes üzeme miatt (jó esetben csak) napi töltést igényelnek, ám ez a jelenség egyre gyakrabban figyelhető meg a fotósok világában is: ahogyan fejlődnek, szaporodnak a tükör nélküli rendszerkompaktok, s ahogyan egyre inkább perifériára szorulnak a tükörreflexes fotómasinák, úgy válik egyre égetőbbé a kérdés, hogyan fogjuk győzni energiával a jövő MILC készülékeit?

huawei1

Miben más a tükör nélküli rendszerkompakt, miért fogyaszt többet, mint egy egyébként hasonló paraméterekkel rendelkező dSLR? Nos, egyrészt például a méretkülönbség miatt jellemzően kisebb méretű és kapacitású akkumulátor kerül a MILC vázba – gyakran nincs meg a nagy, kényelmes markolat, ami nem csak a fogást, hanem az elhelyezhető áramforrás méretét is determinálja, másrészt a dSLR gépek semmit sem fogyasztó optikai keresőjének helyébe egyre nagyobb felbontású elektronikus kijelzők kerülnek, s ott, bizony, minden egyes pixelt el kell látni energiával. Hiába kicsi egy EVF átlója, nem a méret, hanem a pixelszám számít. Az elektronikus kereső nem ritkán nagyobb felbontású, mint a fényképezőgép hátsó kijelzője, s így több energiát is szív el az akkuból. Ezért is van olyan gyártó, aki eleve két akkumulátorral adja fotómasináját, mert már kritikusan alacsony az egy töltéssel készíthető fotók száma.

A kínai gyártó, a Huawei most egy olyan akkutechnológiával állt elő, ami forradalmasíthatja az egész iparágat: a mérnökök két olyan akku prototípust mutattak be, melyek egy speciális töltővel pár perc alatt maximumra tölthetőek. A bemutató videóban láthatjuk, ahogyan a kisebbik tápegység csupán két perc alatt eléri teljes töltöttségének 68%-át; sajnos, kapacitása nem elegendő arra, hogy hosszabb ideig üzemeltessen egy mobileszközt. A második prototípus, ami a Huawei állítása szerint képes egy okostelefonnál akár tíz órás beszédidőt lehetővé tenni, öt perc alatt töltöttségének 48%-át érte el.

Egyelőre elég szűkszavúan nyilatkozott a fejlesztő a technológia részleteiről, csupán annyit tudni, hogy olyan heteroatomokat használnak az akkukban, melyek nem szén- vagy hidrogénatomok. A Huawei elmondása szerint sikerült úgy elérni a felgyorsított töltést, hogy az akkumulátor élettartamát nem befolyásolja a folyamat. Nos, jelenleg itt tartunk, egyelőre ez is csak egy szalmaszálnak tűnik, de egyre több helyről jönnek az egyre biztatóbb eredmények, így elképzelhető, hogy pár éven belül teljesen lecserélődnek a mai technológiák. Már az is nagy előrelépést jelentene, ha nem is nőne az áramforrások kapacitása, de legalább egy-két perc alatt fel lehetne tölteni 100%-ra egy akkut.

A fentebb említett videók itt és itt tekinthetők meg.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...