Öt kifogás, ami idén visszatartja majd fotós énedet a fejlődésben

„Itt van az új év! Megérkezett 2016! Jeeeee!” – ideje hát, hogy beváltsd ígéreteidet, betartsd fogadalmaidat, ideje, hogy magad mögött hagyd azokat a csacsi kifogásokat, melyek visszafoghatják fejlődésedet mint fotós. Ne feledd: az egyetlen akadálya annak, hogy alkoss, hogy megvalósítsd önmagadat, az csakis te vagy! Tegyél hát meg idén minden tőled telhetőt, hogy elérd a célod, és egy jobb, kreatívabb, sikeresebb fotóssá válhass. Ennek a tervnek a megvalósulását nagymértékben elősegíti, ha elkerülöd alábbi öt kifogást:

1. Nincs semmi érdekes a környezetemben, amit lefényképezhetnék.

Hányszor és hányszor mondogattam magamnak ugyanezt a mondatot, amikor ott figyelt a táskámban a milliós fotós felszerelés! Nem megyek ki a hidegbe, mert úgyis fekete minden, se hó, se virágzó növények, se érdekes fények, csak a szokásos locsipocsi tél. Felejtsd el a köretet: a fotózás a történetek elmeséléséről szól. Mindig van arra lehetőség, hogy bármiről, bárhol mesélhess a gépeddel. Persze, egy érdekes, ingergazdag környezetben mindig könnyebb találni egy érdekes „mesealanyt”, de bármit átváltoztathatsz unalmasból érdekesbe, csak próbáld meg a hétköznapi dolgokat más szemszögből látni. Egy példa: nézd meg például az egeredet, amit számítógépedhez használsz. Figyeld meg rajta a használati nyomokat, kopásokat, nagyítsd fel őket makró objektívvel, kreálj krepp papírból, festékből egy csatatérre hasonlító hátteret, és tüntesd fel az egeret, mint dzsungelharcost!

_MG_0640

2. Nincs elég jó fotós cuccom.

Feltehetőleg van fényképezőgéped, ha e sorokat olvasod, sőt, van hozzá objektíved is. Tehát máris megvan a megfelelő felszerelésed! A milliós fényképezőgép és optika sem képes önmagában fotók készítésére, mert a képeket az ember a gép mögött, azaz te magad alkotod meg! A drága fotós cucc csak több lehetőséget ad a kezedbe, de ez a többlet nem biztos, hogy olyan nagy, hogy korlátozva érezd magad. Legyen elképzelésed a témáról, építsd fel magadban a fotót, majd akkor nyúlj a géped után, ha már „belül látod” a kompozíciót!

_MG_1103

3. Nincsenek jó ötleteim.

Ne hajtogasd folyamatosan, hogy nincsenek jó ötleteid, mert megvalósítod az önmegvalósító mondatokat 🙂 Törj ki az ördögi körből! Ezt egyrészt pozitív hozzáállással, másrészt „nyitott szemekkel” érheted el: nézz körül fotós blogokban, keress érdekes témát a szabadban, menj el fotós témakörű előadásokra, fotós klubokba. A jó ötletek szinte maguktól jönnek, ha kellőképen inspirálod magadat. Például egy 365 napos projekt is sokat lendít, ha tartod magad a szigorú szabályokhoz!

_MG_1177

4. Nincs elég szabadidőm.

Olvasod ezt a cikket, szóval biztos van némi szabadidőd, amit „feláldozhatsz” a továbbtanulásra, a fényképezésre! „Mindenkinek arra van ideje, amire szán” – helyezd át a prioritásokat, tervezd meg a napodat, hetedet előre, hogy beleférjen legalább 1-2 óra kreatív fényképezés naponta. Hidd el, ha valami elég fontos számodra, akkor találsz rá időt is!

_MG_1203

5. Nincs kit fotóznom.

Tény, hogy nem mindenkinek van rá lehetősége, pénze, hogy szupermodelleket kapjon lencsevégre reggeltől estig, de biztos vagyok benne, hogy van barátod, barátnőd, feleséged, férjed, gyermeked, anyukád, apukád, baráti köröd, osztálytársad, aki szívesen kisegítene, ha csak végre megkérnéd rá! Sőt, a merészebbek a belvárosban, idegen embereket is megkérnek egy-egy alkalmi modellkedésre. Hidd el, szép szavakkal, kedvességgel, őszinteséggel bárkit a kamerád elé tudsz vonzani!

_MG_1218

Tehát elég a kifogásokból, emeld fel a hátsód, és indulj el MOST! (Készült az fstoppers.com cikke alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...