Strapabíró fényképezőgép lett a Leica X-U Typ 113

Hunyd le a szemed, s gondolj egy Leica fényképezőgépre. Mit látsz? Ugye, hogy egy elpusztíthatatlan, téglatest alakú fémtömbből megformált készülék lebegett be gondolataidba? Nos, a Leica évszázados múltra tekinthet vissza, fényképezőgépei mindig az egyszerűség és a megbízhatóság jegyében születtek. Még a modernkor Leicái is sokáig dacoltak divathullámokkal, trendekkel. „Videózni egy fényképezőgéppel? Élőkép? CMOS szenzor? Ugyan már!” – aztán szép lassan elindult a német márka is azon a széles, sokak által járt úton, ahol mélyen kitaposott nyomvonalak terelgetik a gyártókat a felhasználói elvárások kénye-kedve szerint. A sokadik, a tömeg fölé már csak árban emelkedő „modern” Leica fotógép után most egy olyan érdekességet mutattak be a németek, amit szinte bármelyik távol-keleti gyártó is letehetett volna az asztalra. Legalábbis első látásra nagyon úgy tűnik. Íme, a Leica X-U Typ 113 strapabíró kompakt gép!

leica3

A készülék lelke egy APS-C méretű, 16 MP felbontású CMOS szenzor, amire egy ekvivalens 35 mm látószögű, F1.7 kezdő F-értékű, Leica Summilux 23 mm optika rajzol. Az objektív tíz lencsetagból áll (4 db aszférikus felület), amiket nyolc csoportba rendeztek a mérnökök. Az AF rendszer kontrasztérzékeléses elven működik, összesen tizenegy AF mezővel dolgozhatunk. Az automatikus élességállítás amúgy 20 cm-től a végtelenig működik. A JPEG formátum mellett választható a DNG RAW is, így ha szükségünk lenne komolyabb utómunkálatokra, sokkal hatékonyabban dolgozhatunk, mint a JPEG fájlokkal. AZ érzékenységet ISO 100-tól egészen ISO 12 500-ig [sic!] tekerhetjük, a záridő 1/2000 mp-től 30 mp-ig mehet.

leica4

A fotómasina sorozatfelvételi sebessége legfeljebb 5 kép/mp, ráadásul a puffer sem túl nagy: maximum hét kép készülhet DNG+JPEG módban. Van beépített vaku, aminek a kulcsszáma 5. Két teljes teljesítményű villanás közben öt másodpercet kell várnunk, mire feltöltődik a villanó kondenzátora. Az SD/SDHC/SDXC formátumú memóriakártyákkal bővíthető gép hátoldalán egy 3”-os kijelzőt találunk, aminek 920 000 képpontos a felbontása. Ezekkel a műszaki paraméterekkel valószínűleg senkit sem nyűgözne le az új készülék, ám szerencsére képes olyat nyújtani, amiben mások kevesebbet tudnak. A Leica X-U Typ 113 15 méteres mélységig vízálló (60 percig), kibírja, ha 1,2 méteres magasságból leejtik, és pornak esélye sincs bejutni az elektronikához.

leica5

Természetesen nem csak álló-, hanem mozgóképeket is rögzíthetünk az újonccal: 1920 x 1080 @ 30 fps vagy 1280 x 720 @ 30 fps szerepel a választékon. A felvett videó MP4 formátumú. Az akku is viszonylag jól bírja, a CIPA mérései szerint egy töltéssel körülbelül 450 fényképet készíthetünk. A Leica X-U Typ 113 mérete 140 x 79 x 88 mm, tömege 635 gramm akkuval és memóriakártyával. Kedvet kaptál rá? 2950 dollárért máris megrendelheted!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...