8 egyszerű tanács, ami sokat segíthet a fotózásban

Alábbi nyolc apró tanács (vagy tipp), bárkinek – bármilyen fényképezőgéppel is rendelkezzen – segítségére lehet, hogy jobb, szebb fotókat készíthessen. Van, aki okostelefonjával vág neki a világnak, s van, aki 15 kilós dSLR szettel is fél, hogy lemarad valamiről. Nos, a hangsúly általában nem a felszerelésen van, hanem azon, hogy észrevesszük-e az erdőt a fától, avagy meglátjuk-e a fényt, a témát.

1. Tanuld meg észrevenni a jó fényeket

A fényképészet – már a neve is elárulja – a FÉNY leképezéséről szól, tehát a téma mellett a fénynek van kulcsfontosságú szerepe fotografáláskor. Ahhoz, hogy megtanuljuk észrevenni a „jó fényeket”, még fotómasinára sincs szükségünk, és bármikor, bárhol gyakorolhatjuk a látásmódot. De mi is az a „jó fény”? Ami a fotós számára jó lehet, az mindenképp az érdekes fény, ami például átszűrődik egy párás erdő lombkoronái közt, ami érdekes árnyékokat vet, ami tükröződik egy hullámzó tó vízfelszínéről, ami kiszínezi az égboltot.

feny2

feny3

feny4

2. Komponáld meg a fényképet

Számtalan tankönyv, tanfolyam része a kompozíciós technikák oktatása; a legbiztosabb, s egyben az egyik legalapvetőbb szabály a harmadolás: képzeletben oszd fel a témádat kilenc egyforma részre. Ezt úgy teheted meg a legegyszerűbben, ha képzeletben húzol két-két függőleges és vízszintes vonalat, melyekkel a jelenetet harmadolod.

harmad1

harmad3

harmad5

harmad6

A jelent érdekesebb, illetve fontosabb témáját (vagy témáit), a vonalakra helyezheted, illetve a metszési pontokra teheted. Elsőre talán egy picit nehézkes lehet, de hidd el, gyorsan bele lehet jönni, és már ezzel a technikával is sokkal jobb, sokkal kellemesebb hatású fényképeket készíthetsz!

3. Első a tartalom

Amikor kézbe veszed a fényképezőgépedet, még mielőtt szemedhez emelnéd azt, először határozd meg, hogy pontosan mit is akarsz lefényképezni. Mi az alanyod? Érdekes egyáltalán? Megláttál valami szépet, és meg szeretnéd örökíteni – ezzel valóban szép fotód is lesz? Ha úgy véled, túl unalmasak felvételeid, akkor próbálj meg olyan témát keresni, ami képes arra, hogy akár egy egész történetet elmeséljen, vagy ami kiragad egy pillanatot a történésből és kimerevíti azt az örökkévalóságnak. Pár támasz: lehullott falevelekkel játszadozó gyerekek, a hegyek mögé lebukó Nap utolsó sugarai, egy fura alak az úton abban az érdekes kalapban – érzed már?

level

Gondolj bele, hogy nem a fényképezőgépedből lesz a kép, hanem abból, amit elé teszel témának! Nem foghatod a felszerelésedre, ha nem vagy képes „jó képek” készítésére. A csúcs felszereléssel jobb lesz a képminőség, de őszintén: nem mindegy, hogy egy okostelefonnal vagy egy többmilliós fotómasinával lőtted pofán a macskád? Egy unalmas téma, amit a világ legjobb fotós cuccával kaptál lencsevégre, még ugyanúgy unalmas – viszont egy mobillal lőtt jó kép akár díjakat is nyerhet.

4. Ne feledkezz meg a háttérről

Az a valaki vagy valami, amit fotózol, csak egy része a teljes jelenetnek. Gondold át, mivel töltöd ki az „üres” részeket. Mennyire sötét vagy világos a háttér? Mi a háttér domináns színe? A témád kiemelkedik, vagy beleolvad a háttérbe? Ha nem illik a téma a háttérhez, menj arrébb, fordulj meg, vagy várd meg, míg megváltoznak a fények.

portre1

5. Lásd más szögből a dolgokat

Ki ne ismerné a helyzetet: elmész egy érdekes helyszínre nyaralni, és lefotózod a helyi nevezetességet ugyanabból a szögből, ahonnan előtted már milliók. Változtass ezen, és alkoss egyedi képeket! Guggolj le, állj fel egy emelvényre, menj közelebb, menj távolabb, forgasd el kissé a fényképezőgépet – keress olyan érdekes szöget, ahonnan még senki nem lőtte meg azt a szobrot, templomot, tornyot stb.

reszletek3

6. Ügyelj a részletekre

Jó dolog embereket, építményeket, utcákat fotózni, de ne feledkezz meg az apró dolgokról sem! Keress olyan részleteket, melyek mellett szinte mindenki vakon megy el nap mint nap. Ha megtalálod és lefényképezed ezeket a finomságokat, felnyithatod ismerőseid, barátaid, munkatársaid, sőt, egész környezeted szemét, hogy mi mindent mulasztanak, hogy mi mindenről maradnak le. Textúrák a betonban, minták a faleveleken, a fák kérgeinek mintázata, rovarok stb.

reszletek1 reszletek2

7. Keress vonalakat

Bármerre is járunk, a vonalak mindenhol jelen vannak. Magasfeszültségű vezetékek, a horizont, kondenzcsíkok az égen, fatörzsek, utcák stb. Gondold végig, hogyan tudnád ezeket a vonalakat felhasználni alanyod kiemeléséhez, vagy ahhoz, hogy egyfajta érdekes mintázatot alakíts ki kompozíciódban. Vannak esetek, amikor a vonalakat felhasználhatod arra, hogy a néző figyelmét a témádra vezessék (pl. a vonalak összetalálkozásához helyezed a főtémát), vagy máskor képkeretet építhetsz ezekből a fotón. A lényeg: vedd észre, és használd tudatosan a környezetben található elemeket!

vonalak1 vonalak2 vonalak3

vonalak4

8. Várd ki „A” pillanatot

Ez az a rész, ahol az összes fenti egyszerre összejön. A legtöbb esetben az emberek egyszerűen csak elkattintják a gépüket; például, egy anyuka le szeretné fényképezni a többiekkel játszadozó gyermekét. Felveszi a gépet, kattint egyet, és kész is. De mi történne, ha várna még egy kicsit, ha kissé arrébb állna, ha odafigyelne a fényekre, a gyerekek mozgására, és csak akkor kattintana, amikor elérkezne „A” pillanat, amikor minden egybevág? Akkor nem csak kattintott volna egyet, hanem létrehozhatott volna egy varázslatos fotót, megörökíthetett volna egy olyan, talán soha többé vissza nem térő pillanatot, aminek majd nagykorában a fia is örülne. Csupán ennyi a különbség a figyelmetlen kattogás és az alkotás között! (Forrás: petapixel.com)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...