Ezért nem lesz talán soha vázba épített képstabilizátor a Fuji vázakban

A fujirumors.com oldalon jelent meg egy anyag, amiben a Fuji két menedzsere, Takashi Ueno és Shusuke Kozaki a fujilove.com szerkesztőjének adott interjúját, azaz annak a fontosabb részeit olvashatjuk. Ebből az írásból kiderül, hogy miért nem lesz valószínűleg soha szenzormozgatásos képstabilizátor a Fuji vázakban, íme:

xe1frontsensor

„Először is le kell szögeznünk, hogy az XF foglalat nem kompatibilis az IBIS-szel [In Body Image Stabilization – vázba épített képstabilizátor]. Ha a FujiFilm foglalatának átmérője hasonló a konkurencia termékeiéhez, akkor miért nem oldható meg a probléma [azaz a beépített stabilizáció]? A válasz egyszerű: a képminőség érdekében.

Az IBIS-nek megvannak az előnyei és a hátrányai. Az IBIS a megfelelő stabilizálás érdekében a szenzort mozgatja a foglalaton belül. Hogy a beérkező fény megfelelő mennyisége tetszőleges pozícióban biztosítva legyen, a foglalat átmérője le kell hogy fedje azt a területet, amit a mozgó szenzor bejár. A mi foglalatunkat IBIS nélküli képkörhöz terveztük. Ez azt jelenti, hogy ha mozogna a szenzor, akkor a sarkokban kevesebb fény érné el a képérzékelő felületét. Bár ez digitálisan javítható lenne, nem akarjuk megvalósítani, mert nem akarjuk a képminőséget lerontani.

Hogy a nagyobb képkört lefedjük, ahhoz ráadásul nem csak a foglalat átmérőjét (és a vázat magát) kellene megnövelni, hanem az objektívek méretét is. Mi az optimális egyensúlyra törekszünk, ami a képminőséget, a fényképezőgép és az objektívek méretét és súlyát, valamint a kezelhetőséget és a funkcionalitást illeti. […] Elsődleges prioritásunk mindig a képminőség – reméljük, egyetértesz.”

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...