Nagyot durran a Pentax full frame szenzoros dSLR váza, a K-1!

Nem is tudom, hány évet kellett várniuk a márka rajongóinak erre a pillanatra: a Pentax K-1 nevű tükörreflexes fényképezőgépe egy 36 MP-es, 35,9 x 24 mm felületű, aluláteresztő szűrő nélküli CMOS érzékelőre épül – röviden, ez a gyártó első „full frame-es” fényképezőgépe. A komoly felbontású szenzorról érkező adathalmazt a márka PRIME IV névre keresztelt processzora dolgozza fel (a RAW állományok 14-bites színmélységűek), az érzékenységet pedig egészen ISO 204 800-ig lehet feltornászni.

k1main

A K-1-ben már az SR (Shake Reduction) képstabilizációs rendszer második generációja dolgozik, ami az SR II jelölést kapta. A stabilizáció a vele kompatibilis objektívekkel együttműködve akár 5 FÉ előnyt is képes nyújtani. A bemozdulásokat öt tengely mentén oltja ki az SR II.

k1back

Bár a natív 36 MP is már igen tekintélyes felbontás, a gyártó azoknak a felhasználóknak, akik a lehető legtöbb részletet szeretnék megjeleníteni például óriásnyomatokon, is kínál megoldást a „Pixel Shift Resolution System” rendszerrel, amely összesen négy egymást követő expozícióból rakja össze a végleges fotót: „A K-1 rendelkezik a legújabb fejlesztésű Pixel Shift Resolution System névre keresztelt technológiával, amely 4 egymást követő fotót készít a témáról, minden újabb exponálásnál egyegy pixellel eltolva a szenzort, majd ezeket egy kompozit kép formájában egyesíti. A hagyományos Bayer rendszerhez képest – ahol minden pixel csak egy színkomponenst érzékel -, az új rendszerben minden pixel az összes szín-információt tartalmazza. Ez az innovatív rendszer valósághű színreprodukciót, részletgazdagságot és magas érzékenység használata esetén alacsony zajszintet biztosít a szuper-nagyfelbontású képek felvételekor. Az így rögzített képek egyesíthetőek a mellékelt szoftver használatával egy számítógépen, vagy akár a fényképezőgépen belül is. A rendszer egy új mozgás korrekciós funkciót is kínál, ami automatikusan felismeri a mozgó témákat sorozatkép készítésénél és csökkenti az ez által okozott negatív hatásokat a képek összeolvasztásánál.”

k1stabi

Már a K-3 II-ben is találkozhattunk a Pentax aluláteresztő szűrő szimulációjával, amivel a moiré hatást lehet minimalizálni. Nos, ez a funkció a K-1-ben is megtalálható: „Az optikai aluláteresztő szűrőt szimuláló funkció szubpixel szintű mikroszkopikus rezgésekkel szűri ki a moiré effektust expozíció közben, mely ugyanazt a hatást váltja ki, mint egy dedikált optikai aluláteresztő szűrő. De ellenben az optikai aluláteresztő szűrőkkel, amik mindig ugyanazt a hatást gyakorolják a képekre, az innovatív szimulátor nem csak ki- és bekapcsolható, de annak mértéke is beállítható. Ezzel a témához igazíthatjuk az ideális szűrés mértékét.”

k1sides

A gyártó több szolgáltatást és funkciót épít a képérzékelő mozgatására, mint például az automatikus vízszint kiegyenlítést, a kompozíciós finomhangolást, vagy az Astro Tracert. A Pentax K-1-ben viszont több olyan újdonsággal találkozhatunk, ami valóban forradalmian új – nem csak a márka berkein belül. Már a váz hátoldalán található mozgatható kijelző felfüggesztésének mechanikája is párját ritkítja: „A K-1 hátulján található LCD kijelző horizontálisan, vertikálisan, és diagonálisan is dönthető anélkül, hogy a felhasználónak változtatnia kéne az optikai tengelyt. A kijelző nem csak 35 fokban dönthető horizontálisan, 44 fokban vertikálisan, de a támasztékától is távolabb helyezhető, lehetővé téve a fej fölül vagy csípő magasságából a fotózás vagy videózást. A 3,2 incses, kb. 1.037.000 képpontos felbontású, 3:2 képarányú hátsó kijelzőre edzett üveg illeszkedik air gapless technológiával, ami segít kiküszöbölni a becsillanásokat külső fényforrásoktól. Új Outdoor View Setting mód (Kültéri nézet) teszi lehetővé a felhasználó számára, hogy gyorsan és egyszerűen beállítsa a kijelző fényerejét a környezeti viszonyoknak megfelelően.”.

k1lcdmechanics k1lcdmechanics2

Természetesen a K-1-ben egy új autofókusz rendszer kapott helyet, amit Safox 12-nek hívnak a bennfentesek. Összesen 33 AF mező áll a fotós rendelkezésére, melyek közül 25 darab kereszttípusú. „A K-1 új fejlesztésű SAFOX 12 AF szenzor kiterjesztett fókuszmezején összesen 33 fókuszpont kapott helyet (ebből 25 kereszt típusú). A középső, illetve a közvetlenül alatta és felette lévő fókuszpont az F2,8-as fényerejű optikák fényáteresztő képességéhez lett tervezve, lehetővé téve a hajszálpontos fókuszálást a fényerős objektívekkel. A legkorszerűbb AF algoritmusnak és a PENTAX Real- Time Scene Analysis rendszerének köszönhetően javult a követő autófókusz teljesítménye.”.

A mérnökök a pontos fénymérést sem bízták a véletlenre, a K-1-ben egy kb. 86 000 pixeles RGB fénymérő szenzor dolgozik karöltve a PRIME IV processzorral a pontos expozíció meghatározása érdekében: „A fejlett, kb. 86.000 pixeles RGB fénymérő szenzor az új PRIME IV képfeldolgozó motorral párosítva, illetve a fejlett PENTAX Real- Time Scene Analysis valós idejű méréseket végez a fény eloszlásáról a képmezőn és a téma színeiről és mozgásáról. A szenzortól kapott információkat felhasználva pontosabb fókuszálást, fehéregyensúly- és expozíció-mérést tesz lehetővé. Mindemellett olyan mesterséges intelligenciát építettek az algoritmusokba, mely idővel tanul, és hatékonyabban lesz képes értékelni az adott szituációkat és finomítja az expozíciós értékeket.”.

k1grip

Mint új zászlóshajó, a K-1 nemcsak az elektronika és a jelfeldolgozás terén nyújt kimagaslót. A pentaprizmás optikai kereső például 0,7-szeres nagyítású, képfedése 100%-os, és gyárilag a Natural Bright Matt III mattüveggel érkezik. Ez a mattüveg a gyártó információi szerint a kézi élességállításhoz is nagyszerűen megfelel.

k1frame

Sorozatfelvételnél 4,4 kép készülhet másodpercenként. A fényképezőgép átmeneti pufferének mérete 70 JPEG illetve 17 nyersképet tud eltárolni, tehát érdemes egy megfelelően gyors memóriakártyát beszerezni (SD/SDHC/SDXC): „A K-1 nagyobb tüköraknával rendelkezik a nagyobb képérzékelő befogadásához. Ez új mechanizmusok beépítését is jelenti a tükör gyors és pontos mozgatása érdekében, beleértve egy tompító mechanizmust, ami csökkenti a tükör mozgása által keltett rezgést. A nagysebességű adatátvitel mellet a felhasználó 17 nyersképet tud sorozatmódban készíteni a legnagyobb 4,4 kép/másodperces sebességgel (vagy 70 JPEG képet).”.

Igazi unikum, hogy a vázat négy olyan LED-del szerelték fel a tervezők, melyek kulcsfontosságú részeit világítják meg a váznak, ha akarjuk: „4db működési segédfény LED-ek formájában a váz négy pontját (a bajonett felett, a hátsó LCD mögött, a memóriakártya nyílásánál, és a távvezérló csatlakozójánál), melyek megkönnyítik az objektív és memóriakártyák cseréjét, a távkioldó csatlakoztatását a sötétben.”.

k1light1

k1light2

A K-1 hű marad a márka egyik legfőbb irányelvéhez, mely szerint egy igazi, „férfias” dSLR váznak ellen kell állnia az időjárás viszontagságainak: „A K-1 felső, első és hátsó panelei erős, de könnyű magnézium ötvözetből készülnek. A megbízható zár, ami 300.000 ciklusnak is ellenáll (valós fotózási körülmények között tesztelve), a váz maga le lett kicsinyítve, ami az új lebegő tükör mechanizmusnak köszönhető. A 87 tömítés a K-1 vázában ellenállóvá teszi a fényképezőgépet az időjárás viszontagságaival szemben, illetve ellenáll az akár -10°-os fagynak is. Ezek a tulajdonságok a K-1-et egy rendkívül megbízható, sokoldalú képalkotási rendszerré teszik, ami helytáll még zord körülmények között is.”.

k1wet

Hogy ne maradjon ki egyetlen egy divatos funkció sem, a K-1 kapott beépített WiFi modult, így a készüléket okoseszközeinkről is vezérelhetjük. „A K-1 Wi-Fi funkcióval felvértezve lehetséges okostelefonról vagy tabletről működtetni. A dedikált Image Sync applikációval távvezérelhető a fényképezőgép, megtekinthető az élőkép, illetve változtathatóak a fényképezőgép expozíciós beállításai. Az elkészült képek le is tölthetőek az okoseszközre, majd onnan megosztható a közösségi média felületein.” – áll a sajtóközlemény szövegében.

k1top

A Pentax a mozgóképkészítést a K-1 esetén kissé elhanyagolta, hiszen a masina legfeljebb 1920 x 1080 pixel képméretű videók rögzítésére alkalmas, ráadásul a képfrissítési frekvencia is csak 30 kép/mp lehet progresszív módban: „A K-1 fényképezőgép H.264 tömörítési formátumban képes Full HD videó rögzítésére (1920 x 1080 felbontás; 60i/30p fps). A vázon egy sztereó mikrofon és egy fejhallgató csatlakozó is helyet kapott. A felhasználó manuálisan is állíthatja a felvétel hangerejét, illetve a rögzítés közben is ellenőrizheti azt. A speciális effekteken felül a K-1 fejlett „time-lapse” módot is kínál, mely 4K felbontású videofelvételeket rögzít meghatározott időközönként.”.

Egyéb jellemzők:

  • DRII (Dust Removal II) mechanizmus a szenzor ultrahangos rezegtetéssel történő tisztításához
  • Képkivágás mód három beállítási lehetőséggel: AUTO, FF (Full Frame) és APS-C, a különböző objektívek használatához
  • Mikrokontraszt kontrol és Bőrtónus korrekció funkciók, a legújabb RICOH Central Laboratory által fejlesztett technológiák
  • HDR (High Dynamic Range) fényképezés nyers formátumú mentéssel kézből fotózásnál
  • A PENTAX által feltalált operációs rendszer, mely gyors és felhasználóbarát
  • Dupla SD memóriakáryta nyílás (kompatibilis SDXC UHS-1 sebesség osztályú kártyákkal SDR104 buss speed módban)
  • Különböző paraméterek kompenzációja: objektív torzítás, laterális kromatikus aberráció, diffrakció, vignettálás, színhibák kompenzálása nyers formátumban is
  • Kompatibilitás a PENTAX Image Transmitter 2 tether szoftverrel (Szoftverfrissítés szükséges a RICOH IMAGING hivatalos weboldaláról)

A Pentax K-1 várhatóan április végétől lesz nálunk is kapható. A Pentax Magyarországi disztribútora a Fotoplus Kft., akiktől azt az információt kaptam, hogy a váz 599 900 forintért lesz majd megvásárolható.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...