Most már hivatalosan is elstartolt a Tamron két új objektívje!

Reggel még pletykáról írtam, mostanra viszont már hivatalosan is bejelentette két új, SP jelölésű lencserendszerét a Tamron, melyek a csúcskategóriát képviselik kép- és anyagminőségben egyaránt. Mindkét optika kirajzolja a full frame szenzorok teljes felületét, és mindkettőben megtalálható a gyártó „VC” (Vibration Control) képstabilizációs egysége. A szóban forgó két új termék a Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD és a Tamron SP 90 mm F2.8 Di VC USD 1:1 Macro optika. Lássuk, mit tudnak ezek a szépségek!

tamron_sp85

A 85 mm F1.8 egy igazi portréobjektív – nem csak a kellően tág rekesz (F1.8), hanem a 9, lekerekített lamellából álló írisz is garantálják az esztétikus portrékat. A 85-ösben található LD és XLD lencsetag, melyekkel a gyártó a becsillanásokat és a szellemképeket eliminálták. A frontlencse ráadásul fluorin bevonatú, ami taszítja a nedvességet és a szennyeződéseket. A gyors és halk élességállításról gyűrűs, ultrahangos motor gondoskodik. Bár a pletykában volt szó árról, hivatalosan a Tamron egyelőre nem nyilatkozott portékájának áráról.

tamron_sp90

A második a sorban a Tamron 90 mm-es makró optikája, ami a korábbi, 2012-ben bemutatott egység frissített kiadása. Mint a 85-ösben, úgy itt is megtalálható LD és XLD lencsetag, ami szintén a becsillanások és szellemképek ellen hivatott védelmet nyújtani. Az íriszlamellák száma kilenc (lekerekített alakúak), és a frontlencséjét ennek az objektívnek is fluorinnal vonták be a védelem érdekében. Az AF motor szintén gyűrűs ultrahangos, és bármikor belenyúlhatunk kézzel az élességállításba anélkül, hogy előtte át kellene kapcsolni az AF-t MF-be. A legkisebb tárgytáv 30 cm; a márciusban a boltokba kerülő optika ára 650 dollár lesz, ami jó hír, hiszen a híresztelések még magasabb számot említettek.

Mindkét objektív időjárásálló felépítésű, és kompatibilisek a Tamron új, TAP-in konzoljával (lásd lentebb). A lencserendszereket Canon EF, Nikon F és valószínűleg Sony E/A foglalatokkal is forgalmazni fogják. Mivel a Sony vázak (Alpha) beépített képstabilizátorral rendelkeznek, ezért a Sony A bajonettes Tamronokban nem lesz stabilizációs rendszer.

tamrontabla

Új objektívjei mellé a Tamron egy új kelléket is bemutatott, aminek segítségével az optikák vezérlőszoftverét lehet majd frissíteni, de finomhangolható lesz vele az AF is! A Tamron TAP-in konzolról van szó, ami nagyon hasonló egy másik gyártó cég USB-s termékére. A működési elv itt is ugyanaz: csatlakoztassuk az objektívet a TAP-in rendszerhez, majd a konzolt USB aljzaton keresztül kössük össze számítógépünkkel, és indítsuk el a mellékelt alkalmazást.

tamron_tap-in

A konzol (egyelőre?) csak a Canon EF és a Nikon F bajonettes, SP 85 mm F1.8, SP 90 mm F2.8 Macro, SP 45 mm F1.8, és SP 35 mm F1.8 objektívekkel kompatibilis, ám utóbbi kettőt előbb a szakszerviz által fel kell frissíteni ahhoz, hogy működjön a kommunikáció. A Sony foglalatos termékek sem maradnak ki a buliból, de nekik még várniuk kell a támogatásra. Ezzel a lépéssel – és eszközzel – a felhasználó szükség esetén otthon saját maga is frissítheti objektívjeit, így elmarad az időrabló szervizbe való küldözgetés. A TAP-in konzol persze másra is használható, így az autofókusz rendszert is be lehet vele állítani, ha fényképezőgépünk nem támogatná az AF finomhangolást. A konzol márciusban lehet majd először megvásárolni, de árát egyelőre nem árulták el az illetékesek.

Magyarországon a Tripont Foto Video Kft. a Tamron objektívek kizárólagos disztribútora, így a fent említett termékek elsőként náluk lesznek elérhetők!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...