Íme, egy pár követésre érdemes fotós YouTube csatorna

A YouTube az angolul tudóknak egy igazi aranybánya. Számtalan olyan csatorna létezik, ami a fényképészettel foglalkozik, legyen szó a képalkotás technológiai, technikai, vagy művészi oldaláról. Alábbi csatornákra – nem csak szerintem – mindenképp érdemes feliratkozni, mert értékes tudást adnak át, vagy egyszerűen csak szórakoztatóak, kikapcsolják az embert a nagy hétköznapi rohanásban. A felsorolásnál mellőztem a rangsorolást, mindenki döntse el majd maga, melyik áll hozzá a legközelebb!

1) DigitalRev TV

A fotózás Stan és Panja, Kai Man Wong (Kai W) és Lok Cheung viszik a világháló talán legtréfásabb fotós csatornáját, ahol szakmai tudásra alapozva, tréfás elemekkel megfűszerezve tudhatunk meg egy s mást a legújabb gépekről, technológiákról, objektívekről. A műfaj könnyed oldala, nagyon sok jó epizóddal, de számos fárasztó résszel.

digitalrev

2) The Camera Store TV

Egy kanadai páros, Chris Niccolls és Jordan Drake veszik nagyító alá a fototechnikai újdonságokat. Míg Chris a fényképezőgépekkel mókázik, addig Jordan a videózásban nagyon penge. Műsoruk szórakoztató, de azért komolyabb Kai és Lok előadásainál.

thecamerastore

3) Backcountry Gallery

Steve Perry csatornáján elsősorban tippeket és trükköket sajátíthatunk el. Steve a hétköznapi emberek által is könnyen érthető stílusban mesél 10-15 perces videóiban a fotózásról.

bcg

4) Matt Granger

Matt Granger Ausztráliában és javarészt ott is tevékenykedik. Adásaiban megismerkedhetünk a legújabb fotós cuccokkal, de gyakran enged betekintést a kulisszák mögé, élesben mutatja be például egy-egy objektív tudását.

matt

5) Tony Northrup

Szerintem nincs még egy olyan arc, aki ennyire megosztaná a fotós közösséget (oké, talán Ken Rockwell, de ő az utóbbi időben eltűnt). Műsoraiban feleségével, Chelsea-vel próbálják megtanítani nekünk a fotózás csínját-bínját. Tony egy aranyos fazon, de néha azért mond olyat, amitől az ember a falnak megy..

tony

6) Jared Polin, avagy FroKnowsPhoto

Jared a RAW formátum híve. Pont. Nincs több hozzáfűznivalóm. Na, jó, talán csak annyi, hogy ő is tanácsokat osztogat, de megmutatja az újdonságokat, sőt, gyakran találkozni vele világszerte szakmai kiállításokon, így azokról is be szokott számolni csatornáján.

froknows

7) David Thorpe

Brit úriember, aki a m4/3 rendszerbe szerelmesedett bele. Ennek megfelelően gépeket és objektíveket mutat be nekünk a rendszerből. Műsorai tele vannak hasznos információkkal; kevésbé a száraz részre koncentrál az előadásmódja.

davidthorpe

8) The Slanted Lens

Jay P. Morgan több mint két évtizednyi fotós tapasztalattal a háta mögött, úriasan szórakoztató műsorokkal oktatja a tinókat és a haladókat egyaránt. Erőssége a stúdiófotózás, a megvilágítás.

slanted

9) Benjamin Von Wong

Benjamin egy fiatal srác, akinek pályafutása rendbontó megoldásainak köszönhetően hatalmasat ívelt felfelé. Tippek és trükkök olyanoknak, akik nem félnek attól, hogy piszkos lesz a kezük!

wong

10) SLR Lounge

Az SLR Lounge csapata hetente akár többször is tesz fel új mozgóképeket a netre, melyekben interjúkat, tanácsokat, gépteszteket osztanak meg a közönséggel.

slrlounge

11) Fstoppers

Az Fstoppers emberei videóikban a tanítást és az inspirálást helyezik első helyre. A csatornát 2010-ben indították profi fotósok és videográfusok. A két alapító Lee Morris és Patrick Hall is gyakran beül a kamera elé.

fstoppers

12) Filmmaker IQ

John P. Hess csatornája, ahol elsősorban a filmek készítésének trükkjeivel ismerkedhetünk össze, de nem egy olyan oktatóvideója van fent, amiből mindent megtudhatunk mondjuk az objektívek működéséről. Komoly anyag, komoly tudástár!

filmmakeriq

Persze, ezeken túl még számtalan nagyon jó fotós YouTube csatorna létezik, de a fenti tucatnyival már egy biztos kiindulási bázisa lehet bárkinek, akit a téma érdekel. Jó böngészést! (Készült a petapixel.com cikke alapján)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...