A véletlennek köszönhető egy óriási áttörés az akkumulátorok élettartamát illetően

Mya Le Thai kísérletezés közben, a véletlennek köszönhetően bukkant rá egy újfajta eljárásra, amivel az akkumulátorok élettartama gyakorlatilag végteleníthető, azaz a mostani pár ezres töltési ciklus helyett akár életünk végéig kiszolgálhat majd egy újratölthető áramforrás. Amióta léteznek elemmel/akkuval működő eszközök, azóta rabjai vagyunk az áramforrásaiknak – az okostelefonok zöme például nem bír ki egy teljes napnál többet egy töltéssel, ami azt jelenti, hogy körülbelül 3-4 év alatt elhasal benne az akku a sok töltögetéstől.

akku

Az UC Irvine egyetem kutatói ezért olyan megoldás után kerestek, amivel az akkumulátorok életciklusa jelentősen megnövelhető. A fentebb említett Mya Le Thai épp nano huzalokkal kísérletezett a laborban, amikor rábukkant egy olyan jelenségre, ami forradalmasíthatja az akkumulátorok gyártását. A nano huzalok alkalmazása önmagában nem újdonság, hiszen már évek óta zajlanak a kísérletek ezekkel a technológiákkal. Ezek a huzalok, azonban nagyon sérülékenyek, hiszen az emberi hajszál vastagságának csupán ezredét érik el. Ám hatékonyságuk az áram vezetésében pont a vékonyságuknak köszönhető. Kár, hogy legfeljebb pár ezer újratöltést képesek túlélni egy-egy akkuban.

És itt lép képbe az új felfedezés: az arany nano huzalokat Mya Le Thai mangán-dioxid héjba ágyazta, amit majd plexihez hasonló, zselés állagú elektrolitba mártott. Ez a kombináció valahogy megerősíti a nano huzalokat, és sokkal ellenállóbbá válnak a terheléssel szemben. A kísérletek szerint az így kezelt huzalok akár több százezernyi újratöltést is kibírnak úgy, hogy az elhasználódás legkisebb nyoma sem látható rajtuk: kapacitásuk tökéletesen ugyanakkora volt, mint az első pillanatban (a konkrét mérésben három hónap alatt 200 000-szer lett újratöltve az akku prototípusa).

Hogy konkrétan mikortól kerülhetnek tömeggyártásba az új eljárással előállított akkuk, az egyelőre kérdéses. Azt is érdemes észben tartani, hogy a gyártók érdekeinek ellentmond ez az új technológia, hiszen általában a kiegészítőkön van kövér haszon – az egyik legjobban fogyó kiegészítő fényképezőgépekhez pedig kétségkívül a tartalék akku, amiből így jóval kevesebb fog majd fogyni. (Forrás: imaging-resource.com)

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...