Portréágyúk második rész: a Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD objektív bemutatója

Cikksorozatom első részében a m4/3 rendszer legütősebb „portréágyúival” foglalkoztam. Most, a második részben egy a full frame szenzorok kirajzolására tervezett lencserendszert, a Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD-t fogom bemutatni. A Canon EF foglalatú objektívet a Tripont Foto Video Kft.-től kaptam bemutatóra, és egy Canon EOS 6D váz közreműködésével tesztelhettem.

artsy

A Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD követi a gyártó legújabb formatervét, ami már az SP 90 mm F2.8 Di VC USD Macro rev. 2-n, az SP 45 mm F1.8 Di VC USD-n, és az SP 35 mm F1.8 Di VC USD-n is látható volt. Az ízléses, a korábbinál esztétikusabb, jobb minőséget sugalló formavilág kifejezetten jól áll a 85-ösnek is. Ezen a terméken is megtalálható a puha, jó fogású, kellően széles fókuszgyűrű, az ovális, megnövelt méretű, és a korábbiaknál jobb minőségű kapcsolók (AF/MF, képstabilizátor be/ki), és az esztétikai élményt növelő ezüst színű díszítő gyűrű a bajonett felé eső oldalon.

main

A Tamron új portréobjektívje por- és cseppálló kivitelű, ami – persze – azért nem azt jelenti, hogy mától nyugodtan fotózhatunk homokviharban, vagy szakadó esőben. A frontlencse fluorbevonatos, aminek hála a piszok nem tapad meg az üvegfelületen, illetve könnyebben lehet azt eltávolítani, ha mégis sikerült megragadnia. A lencsetagok közt találunk LD és XLD (alacsony és különösen alacsony szórású) elemeket. A Tamrontól megszokott eBAND és BBAR bevonatok a nemkívánatos tükröződéseket és becsillanásokat előzik meg.

seal

Az objektív összesen 13 lencsetagot tartalmaz 9 csoportba rendezve. A kilenc, lekerekített formájú lamellából álló rekesz íriszét F1.8 és F16 között lehet a kívánt értékre állítani. A Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD 700 grammos tömegéhez 84,8 x 91,3 milliméteres terjedelem, 67 mm-es szűrőmenet átmérő társul. A legkisebb tárgytáv 80 cm lehet, a legnagyobb nagyítás 1:7,2-höz

back

A Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD élességállítása belsőleg történik, a fókuszgyűrű elforgatásakor kívül semmi nem mozog, az optika hossza sem változik. A tubust hátulról lezárja a hátsó lencsetag, de minimális rés található a tubus fala és az üvegtag között, így nem „hermetikusan” zárt a rendszer. Az AF kellemesen gyors, hasonló sebességre képes, mint a Canon EF 85 mm F1.8 USM optikája. A gyors (és gyakorlatilag néma) élességállítás a rövid fókuszútnak köszönhető: kézi élességállítás esetén legfeljebb 110°-ot kell elforgatni a fókuszgyűrűn, hogy az egyik végpontjából a másikig eljussunk.

front

Elölről a tubus sima fekete, a frontlencsét körbe ölelő műanyagra nem szitáztak fel semmiféle jelölést a gyárban. A Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD méretét és tömegé tekintve kifejezetten jól áll a Canon EOS 6D-nek, illetve a hasonló méretű tükörreflexes fényképezőgépeknek:

views

A Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD egyik érdekessége, hogy rendelkezik beépített képstabilizátorral, így rossz fényviszonyok közepette nem csak a tág, F1.8-as rekesznek, hanem a körülbelül 2,5-3 FÉ előnyt nyújtó stabilizátornak hála is olyan felvételeket készíthetünk, melyeken nem látszik bemozdulásnak nyoma. Próbáim során hol 1/5 mp, hol 1/3 mp volt a leghosszabb záridő, amit én meg tudtam még fogni ezzel a szettel (EOS 6D és a 85-ös Tamron).

stabi

A cikk elején már említettem, hogy a Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD írisze kilenc lekerekített lamellából áll. Ennek az előnye, hogy igen lágy, kellemes, „krémes” jellegű lehet a háttér elmosása, azaz a bokeh. És valóban, a 85-ös tartja, amit a gyártó ígér: a háttérbe helyezett jelenetelemek nagyon szemrevalóan rajzolódnak nyílt rekesz mellett.

bokeh

Természetesen kíváncsi voltam az objektív optikai torzítására, ezért lefényképeztem vele a szokásos négyzetrácsos tesztábrámat. Az eredmény: minimális párnatorzítás látható, ami valós környezetben való használatkor nem látszik. Ezt a torzítást egyébként pillanatok alatt eltüntethetjük RAW fájljaink hívásakor (az Adobe Camera RAW ismeri a Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD-t, így van beépített profil, aminek használatakor az összes ismert csíntalanság javításra kerül – a tesztelés során nem használtam ki sem a szoftveres profilt, sem az EOS 6D képjavító funkcióit).

distortion

A következő „próbakörre” a színhibák miatt kerítettem sort. Ha erősen kontrasztos témát kell fényképeznünk, akkor azt vagy F4-es rekesszel (illetve attól szűkebbekkel) kapjuk lencsevégre, vagy használjuk a RAW híváskor elérhető korrekciós lehetőségeket, ugyanis a Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD hajlamos a színezésre.

ca

Mint minden fényerős lencserendszernél, úgy ennél a típusnál is várható volt, hogy nyitott rekesz mellett jelentkezzen némi peremsötétedés, azaz vignettállás. Ez a jelenség a Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD-nél nem jelentkezik túlzott mértékben; F2.8-F4 környékére már teljesen megszűnik a vignettállás.

vignette

A képélességet ezúttal nem a megszokott tesztábra alapján vizsgáltam, hanem a valós felhasználás során. Eredményként azt tapasztaltam, hogy míg F1.8 mellett kissé lágy, „álmodozó” a 85-ös Tamron képe, addig F2.8-ra szűkítve már a széleken is nagyon jó az élesség és a részletvisszaadás. A képminták itt találhatóak.

endimage

A hazai forgalmazótól egy érdekes kiegészítőt kaptam a Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD mellé, amit a gyártó „Tamron Tap-In” névvel látott el. Ezzel az eszközzel nem csak az objektív vezérlőszoftverét frissíthetjük, hanem olyan alapbeállításokat is elvégezhetünk, ami elsősorban régebbi fényképezőgépekkel való használatkor jöhet jól. A tükörreflexes fotómasináknál előfordulhat, hogy egy-egy objektív a téma elé vagy mögé fókuszál (front- és backfocus a jelenség angol elnevezése), ilyenkor az újabb (azaz pár éves) modelleknél a menüben kompenzálhatjuk a melléfókuszálás mértékét, ám a régebbi fényképezőgépek még nem rendelkeztek ezzel a funkcióval, így szervizbe kellett küldeni a párost, hogy „összelőjék” őket. A Tamron Tap-In dokkolójával erre már nincs szükség, a „javítást” otthon is elvégezhetjük. A hardverhez mellékelt szoftver segítségével nem csak a fókuszhibákat javíthatjuk, de beállíthatjuk a képstabilizátor működését is. Ez a nagyon hasznos eszköz természetesen a Tamron más objektívjeivel is kompatibilis, tehát mindenkinek melegen ajánlott a beszerzése.

tapinhw1 tapinhw2 tapinhw3

Használat előtt telepítsük fel a szoftvert, amit a Tamron oldaláról lehet letölteni (Tamron Tap-In Utility), majd csatlakoztassuk a hardvert a számítógéphez USB összeköttetésen keresztül. Ha mindennel megvagyunk, csavarjunk rá egy vele kompatibilis objektívet, és máris kezünkbe kapjuk a gyeplőt:

tapin1 tapin2 tapin3 tapin4

A Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD egy igényesen kialakított, jó minőségű elemekből álló objektív, aminek a képminősége is rendben van. Igaz, F1.8-on egy picit még lágy a képe, de már F2.8-on borotválni képes, és nem csak a képkör közepén! A beépített képstabilizátor a maga 2,5-3 FÉ-nyi előnyével csak hab a tortán. Amint azt már többször, több termék esetén leírtam, a minőséget viszont meg kell fizetni: a Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD bruttó 289 900 forintért vásárolható meg a Tripont Foto Video Kft. webshopjában. Az objektív tőlem egy ezüstérmet kap, azaz „Ajánlom”.

ajanlom

Tamron SP 85 mm F1.8 Di VC USD (Canon)

A Tamron Tap-In dokkolója minden Tamron tulajnak kötelező darab, 29 900 Ft-os ára sem nevezhető vészesnek!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...