Ma van a fotózás világnapja – 177 évvel ezelőtt „kattant” először a kioldó

A fényképezés 177 évét ünnepeljük!
Ma van a fényképezés világnapja, amikor a fotográfia feltalálására emlékezünk. Köszöntsük a képeket, amelyek új perspektívából mutatják meg nekünk a világot, és közelebb hoznak egymáshoz bennünket!” – így emlékezik meg a Facebook a mai napról, azaz augusztus 19.-ről.

A fényképezés világnapjának eredete, avagy miért pont augusztus 19.-én ünneplünk?

A fényképezés világnapjának dátuma egyes források szerint a Joseph Nicèphore Nièpce és Louis Daguerre által 1837-ben prezentált dagerrotípiához köthető. 1839. január 9.-én a Francia Tudományos Akadémia hivatalosan bemutatta a dagerrotípiát, aminek szabadalmát pár hónappal később, 1839. augusztus 19.-én a francia kormány megvásárolt, majd a találmányt szabadon hozzáférhetővé tette bárki számára.

Itt muszáj megjegyezni, hogy a dagerrotípia nem az első fotográfiai eljárás volt. Joseph Nicèphore Nièpce az úgynevezett heliográfiás eljárással alkotta meg 1826-ban (vagy 1827-ben – pontosan nem tudni) a világtörténelem első tartós fényképét, aminek címe „Kilátás a dolgozószobából” volt.

View_from_the_Window_at_Le_Gras,_Joseph_Nicéphore_Niépce

„Point de vue du Gras” – Kép forrása: wikipedia.org

Az augusztus 19.-i dátumot a következő történelmi okok miatt választották:
A dagerrotípia volt az első praktikusan alkalmazható fotográfiai eljárás, ami ráadásul a francia kormánynak köszönhetően a köz számára szabadon hozzáférhető volt.

A fotózás világnapját 2010 óta ünnepli hivatalosan a fotós társadalom. A fényképezőgépek és a fotográfia legfontosabb mérföldköveiről ebben az anyagomban olvashatsz!

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.