Pentax K-1 – a tökéletes munkaeszköz

Mozgókép és értékelés

A Pentax K-1-gyel videózni is lehet. És itt akár be is fejezhetném a szekció részletezését, ugyanis a K-1 videós tudása csak az alapszintet üti meg. A legnagyobb felbontás 1920 x 1080 @ 30 kép/mp (interlaced, azaz sorváltott módban akár 60 kép/mp-re is lehet állítani a képfrissítést), ami a mai világban már a belépő kategóriás kompaktoknál is „alap”. Videó módba a K-1-et úgy kapcsolhatjuk, ha a másodlagos módválasztó tárcsa alatti kis kart elforgatjuk. Ekkor a készülék élőképes módba kapcsol, és az AF kontrasztérzékeléses módra vált. Az automatikus élességállítás eme lassúbb módja ráadásul csak a videó felvételének elindítása előtt használható, felvétel közben csak kézi élességállítást alkalmazhatunk!

menu2

Sajnos, ugyanez érvényes az élkiemeléses MF segédre is: az élkiemelés felvétel közben nem jeleníthető meg. Öröm az ürümben, hogy legalább használható a teljesen manuális felvételi mód, és felvétel közben is elérhető az expozíciós értékek módosítása (az ISO is). Meglepő módon a jello-zás (dülöngélés) nem volt akkora mértékű, mint amire számítottam a szenzor mérete és kiolvasási sebessége alapján, de ez már vajmi keveset dob a helyzeten. A K-1-et nem videózásra találták ki, na.

artsy

Értékelés

A Pentax K-1 egy igazi svájci bicska! A gyártó (jó) szokásához híven olyan egyedi megoldásokkal állt elő, amitől az ember akaratlanul is elmosolyodik. Külsőleg az ötletes (és igényeinkre szabható) megvilágítás, a másodlagos módválasztó (aminek köszönhetően egy sor funkció válik pillanatok alatt elérhetővé, paraméterezhetővé), a hátsó kijelző észbontó mechanikája, a fenti kis státuszkijelző, és nem utolsó sorban a bombabiztos szigetelés tesznek jó benyomást. A fényképezőgépnek a szolgáltatásaival is sikerült beférkőznie a világelsők közé: ha már van mozgatható szenzor, akkor azt használjuk is ki, ne „pazaroljuk el” kizárólag a képstabilizálásra! Ennek hála születtek meg olyan funkciók, mint például a csillagkövetés, az automatikus vízszintezés, a kompozíció finomhangolása, és – ugye – a képponteltolás, amivel a legfinomabb részleteket is ki lehet hozni egy témából.

front

A szolgáltatásokon felül a Pentax K-1 képminősége is nagyon jó lett. Egyrészt a fentebb említett képponteltolásnak köszönhetően a részletgazdagságon kívül bődületes dinamikatartomány érhető el, másrészt a zajszint is alacsonyabban alakul. Kár, hogy az ACR egyelőre nem támogatja a képponteltolásos RAW fájlokat (azokat alapszinten, egyszerű RAW-ként kezeli) – kíváncsi lennék, mi hozható ki kézzel ezekből a 200 MB (!) körüli állományokból.

Azonban a helyzet nem fenékig tejfel: a K-1 videózás szempontjából csak az alapokat nyújtja, látszik, hogy a mérnökök a fotózást tartották szem előtt. A Fotoplus-nál a Pentax K-1 ára az előnytelen Yen/Euró árfolyamváltozása miatt hamarosan emelkedni fog, akkor majd bruttó 649 900 forintért lesz megvásárolható a jelenleg még 619 900 forintos áron előrendelhető váz. Tőlem a halovány teljesítményű videós részleg miatt csak egy ezüstérem jár neki. Ajánlom!

ajanlom

Pentax K-1

A Pentax K-1 vázat és a HD Pentax D FA 24-70 mm F2.8 ED SDM WR zoomobjektívet a gyártó hazai képviseletétől, a Fotoplus Kft.-től kaptam bemutatóra. A fényképezőgép részletes műszaki adatlapja itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...