Bemutató: ügyes gépcipelő kiegészítők a Peak Design boszorkánykonyhájából

Karácsonyra új fényképezőgépet hozott a Jézus? Gyakran kirándulsz és viszed magaddal a fotós felszerelést? Szinte végig a nyakadban hordod a fotómasinát? Eleged van a gyári gagyi nyakpántokból? Akkor a Peak Design termékei pont neked lettek kitalálva! Valljuk be, a gyártók általában igen szűkmarkúan mérik az extrákat, amiket a vázhoz csomagolnak: a legtöbb esetben egy töltő, egy akku, egy USB kábel, valami ócska, raktáron ragadt videó kábel, és – persze – az elhagyhatatlan nyakpánt figyel a dobozban. Szerintem a nyakpántot is csak azért adják a géphez, mert nagy, színes betűkkel rá lehet írni a márkanevet és a készülék típusát, azaz ingyenes reklámfelületként szolgál. Mindig vannak kivételek, de általában a fényképezőgéphez adott pánt nem épp a legjobb minőségű. Túl keskeny, ezért vág, szúrós az anyaga, s hosszabb viselet esetén garantáltan megfájdul tőle a fotós nyaka.

Rövid bemutatómban három olyan megoldást fogok nektek megmutatni a Peak Design műhelyéből, amivel kiváltható például a gyári „nyakmadzag”, illetve amivel kényelmesen, gyorsan hozzáférhető módon lehet viselni a fényképezőgépet. Az első a SlideLITE (SLL-1), ami egy nyak- és vállpánt helyettesítő termék. Anyaga puha, selymes hatású, a pánt elég széles ahhoz, hogy ne vágja a nyakat, de kellően keskeny, hogy ne legyen zavaró. Hosszát két műanyag szorítóval lehet beállítani, ami főleg akkor praktikus, ha vállpántként akarjuk használni.

Mindkét szorítón egy kis fém fogantyút helyezett el a gyártó, így a hosszúság állítása pillanatok alatt és kényelmesen végezhető. Ez a kis fül nagymértékben megkönnyíti a műveletet! Gyárilag jár hozzá négy darab gyorsfelfogató (bepattintós), és egy ARCA kompatibilis cseretalp, aminek négy sarkában olyan furatot találunk, ahová ezeket a gyorsfelfogatókat rögzíteni lehet.

Ezek a bepattintós felfogató fülek biztonságos, ugyanakkor gyorsan oldható kötést alkotnak a fényképezőgép és a pánt között: ha le akarjuk venni a gépet a hámról, nem kell a kifűzéssel hosszasan bajlódni, egyszerűen csak nyomjuk be a kis kör alakú műanyag lapot, és máris szabaddá vált a fotómasina! A visszapattintás pedig még könnyebb: felülről csúsztassuk be a kör alakú részt a fül vájatába, és húzzuk lefelé egészen addig, míg a határozott kattanást nem halljuk. A SlideLITE kifejezetten a cserélhető objektíves rendszerkompaktokhoz lett tervezve, s rendelkezik a nagyobb Peak Design Slide összes praktikumával, attól csupán vékonyabb: mindössze 32 mm széles a heveder. Természetesen a SlideLITE belső párnázással is el van látva, és a pánt egyik oldala sima, így siklik a ruházaton, míg a másik oldal jól tapadó, biztosan nem csúszik el.

A Peak Design másik érdekes elképzelése a „Capture”, aminek közreműködésével fényképezőgépünket például nadrágunk övéhez, hátizsákunk vállpántjához csatlakoztathatjuk. A Capture tulajdonképpen két részből áll: az egyik a „bázis”, amit az övre kell csíptetni, a másik egy szintén ARCA kompatibilis cseretalp.

A bázis felfogatása következőképp történik: oldjuk mindkét nagy, fekete fejű csavart, majd hajtsuk ki a Capture felső részét. Bújtassuk az öv alá az alsó részét, majd hajtsuk vissza a felső egységet, és húzzuk meg a két csavart.

A Capture úgy van kialakítva, hogy a vékony, keskeny női övektől egészen a hátizsákok széles, vaskos vállpántjaihoz is tud igazodni, tehát szinte bármilyen hevederre, hámra felfogatható. A cseretalpat csavarozzuk rá a fényképezőgép állványmenetére, majd csúsztassuk be egy határozott mozdulattal a Capture övre csatolt részébe. Ha apró mozgást tapasztalnánk a rendszerben, akkor a Capture harmadik, fekete fejű csavarjával állítsuk be a holtjátékot minimális szintre. Ügyeljünk arra, hogy a cseretalp ne szoruljon meg a bázis egységben, mert az lassítja, vagy akár akadályozhatja a fényképezőgép becsúsztatását. A bepattintott gépet a piros gomb benyomásával tudjuk kihúzni a Capure-ből. Ez a gomb természetesen védve van a véletlenszerű kioldásoktól: ha 90 fokban elfordítjuk, akkor nem nyomható be.

A Peak Design ezt a felfogató rendszert is a kisebb, könnyebb fényképezőgépekhez ajánlja, de aki kellően mazochista, az akár egy „nagy vasat” is rábízhat, mert az anyag elbírja, legfeljebb fájni fog a viselése (ilyen célokra külön kiegészítő vásárolható meg a Peak Designtól).. Érdekesség: a Capture alján állványmenetet találunk, tehát a teljes szettet tripodra, monopodra is felcsavarhatjuk!

A harmadik, és jelenlegi cikkem egyben utolsó szereplője a Peak Design CaptureLENS (CL-C-1) terméke, ami gyakorlatilag – amint azt neve is sugallja – megegyezik a Capture-rel. Azonban van egy fontos különbség: a CaptureLENS nem fényképezőgép, hanem két objektív (többféle foglalattal kapható, nálam a Canon EF végű járt) felfogatására használható.

Ennél a terméknél is megtaláljuk a Capture bázis részét, amit övre, pántra, hámra, hevederre lehet felfogatni, de a cseretalp helyett egy olyan alkatrészt kapunk, aminek mindkét oldala egy-egy objektív felfogatására van kialakítva.

Ezt a részt körbe lehet forgatni, tehát még kényelmesebb a használata, hiszen azt az optikát forgathatjuk felfelé, amit épp le szeretnénk venni róla. Ehhez csupán húzzuk el testünktől, s közben forgassunk rajta.

Mindkét objektívet külön retesz rögzíti (piros gomb a képeken), amit nyomva kell tartani, míg kicsavarjuk a foglalatból a lencserendszert. A művelet ugyanaz, mintha vázról vennénk le az objektívet. A teljes mozdulatsor, tehát az objektívcsere, egy kézzel végrehajtható, ami munka közben (pl. fotóriportereknek egy embertömeg kellős közepén) óriási segítség!

Az óriási ötlet a Peak Design rendszere mögött, hogy minden termék használható egymással, tehát a CaptureLENS sem csak övre, hámra, pántra felfogatva használható, hanem például a SlideLITE-tal együtt is.

A Peak Design termékeit itthon a Tripont Foto Video Kft. forgalmazza, s webshopjukban a legtöbb termék raktárról azonnal meg is vásárolható. A SlideLITE bruttó 19 190 forintért, a CaptureLENS bruttó 34 900 forintért, míg a Capture bruttó 22 900 forintért szerezhető be.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...