A Panasonic DMC-GH5 legfontosabb előnyei a GH4-gyel szemben

Az új modell számos területen, több paraméterében jobb lett, mint amilyen a GH4 volt, s ezek java része ráadásul elég szembetűnő. Szerencsére, ami korábban jó volt és bevált, az a GH5-ben is megmaradt: pl. a DMW-BLF19 típusú akkuval először a GH3-ban találkozhattunk, majd megmaradt a GH4-ben, és most, a GH5-ben is ilyet tölthetünk.

1. A GH5-nek van vázba épített képstabilizációs rendszere, ami a szenzor mozgatásával igyekszik kiegyenlíteni a bemozdulásokat. Tény, hogy óriási előny ez a rendszer (ráadásul az objektívekbe épített egységgel is képes együttműködni, így még hatékonyabb lehet a rázkódások kiegyengetése), ám hátránya, hogy búcsút mondhatunk az otthoni szenzortisztításnak. Kizárólag a körtepumpát hívhatjuk segítségül, ha nem akarunk kárt okozni a képérzékelő felfüggesztésében. A másik hátrány a kevésbé hatékony szenzorhűtés, hiszen a lapkát már nem lehet egy fix hátlapra (hőleadó testre) felszerelni. A Panasonic mérnökei nyilván megoldották ezt a kérdést.

2. További képkivágás nélküli 4K és Full HD felbontású videó (ennek ellenére nem lett multi-aspect a GH5 képszenzorja).

3. 16 helyett már 20 MP áll rendelkezésünkre fényképezéskor. Végre a m4/3 rendszer is szintet lép, egyre több fényképezőgép kapja meg a 20 MP-es lapkát.

4. 4K @ 50/60 kép/mp: a GH5-tel immár 48, 50 és 59,94 kép/mp-es képfrissítési frekvencia is választható a 4K-s felbontáshoz, ami „simább” mozgóképeket eredményez. Full HD-ban a korábbi 96 helyett 180 kép/mp a képváltás csúcssebessége.

5. Automatikus ISO választás videofelvételkor M-módban.

6. Teljes méretű HDMI csatlakozó. Külső monitor, felvevő csatlakoztatása immár teljesen problémamentes, nincs többé szükség átalakítókra. Ráadásul a Panasonic „biztonságos portot” alakított ki, a HDMI kábel becsavarozható a GH5 vázba egy mellékelt kiegészítővel.

7. Új elektronikus kereső 3,68 millió képpontos felbontással, ami egyenlő 1280 x 960 pixellel. A DMC-GH4 elektronikus keresőjénél ez 25%-kal nagyobb felbontást jelent. A kijelző is változott, ugyanis 720 x 480 helyett már 900 x 600 pixelben gyönyörködhetünk 3,2”-on.

8. Nincs többé szükség méregdrága külső felvevő egységekre: éljen a belső 10-bites videofelvétel! Ez egy nagyon fontos és értékes frissítés, hiszen így színcsatornánként négyszer annyi árnyalatot lehet rögzíteni, mint a GH4-gyel. A több színtónus pedig az utómunkát is megkönnyíti. Hátránya a dolognak a megnövekedett adatmennyiség, de – szerintem – ezt azért sokan nagyon szívesen „elviselik” cserébe.

9. 49 helyett 225 fókuszmező, 240 helyett 480 kp/mp-es mintavételezés automatikus élességállítás közben.

10. Immár két memóriakártya foglalat áll rendelkezésünkre, melyek igény szerinti működési elvre állíthatóak be (tükrözés, túlcsordulás, JPEG ide, RAW oda stb.).

11. Új képfeldolgozó motor „multi-pixeles fénysűrűség-generátor” és „intelligens részletfeldolgozás” képminőséget javító algoritmusokkal.

12. 6K fotó módok: 18 MP-es képeket készíthetünk 30 kép/mp-es sebességgel.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...