Bemutató: Panasonic DC-GH5

Értékelés

A Panasonic DC-GH5 méltó utódja lett a DMC-GH4-nek és méltán nevezhető a márka zászlóshajójának. Gyakorlatilag minden extrát, minden finomságot megkapott, amit csak lehet. A GH5 még úgy is képes volt (jó értelemben véve) meglepetést okozni, hogy funkcióinak, szolgáltatásainak zömét már más, korábban bemutatott modellből ismertem (DMC-G80, DMC-GX80). Ezeket ugyanis vagy egy az egyben, vagy továbbfejlesztve, „finomhangolva” kapjuk meg ebben a készülékben is. Persze, a béta vezérlőszoftver miatt nem merek egyik szolgáltatásról sem „véglegeset” nyilatkozni, de ha már a márka hazai képviselete bátran kiadta tesztre a gépet, akkor nagy baj nem lehet vele.

Külsőleg a GH3/GH4 ikerpáros már szinte tökéletes volt, így a mérnököknek nem akadt sok dolguk, amikor a GH5 vázát és kezelőfelületét rajzolták. Az újonc nem is tér el nagymértékben az elődöktől, csupán pár apróbb módosítást eszközöltek rajta. Érdekes, hogy a GH5 csak picivel lett nagyobb, mint a GH4, de kézbe véve mégis testesebb, komolyabb masinának tűnik. Talán a valamivel nagyobb tömeg, és az egybe öntött „kereső púpja” tehet erről? Nem tudom megmondani, de jó érzés megfogni és használni ezt a fényképezőgépet.

Fényképezőgépet? Milyen fényképezőgépet?” – nos, igen, a Panasonic nyílt titka, hogy a GH5-öt a komoly videokamerák konkurenciájának szánja, és ha az életem függene tőle, akkor sem tudnám egyértelműen megmondani, hogy a GH5 inkább egy fényképezőgép fejlett videós funkciókkal, vagy egy videokamera, amivel remekül lehet fotózni is. Ez a masina ugyanis olyan dolgokra képes, olyan videós funkciókkal lett ellátva, ami a több milliós kamerákat is messze maga mögött hagyja – főleg, ha megszerezzük mellé a kiegészítőket, amiket a bevezetőben meg is neveztem.

Tudását, kiforrott kezelőfelületét és képminőségét nézve (legyen szó álló- vagy mozgóképről) a DC-GH5-be nem nagyon lehet belekötni. Magas e az ára? Ha üres a zsebünk, akkor mindenképp, viszont ha figyelembe vesszük ezt „potens csomagot”, amit pénzünkért kapunk (599 900 Ft a váz ára), akkor semmiképp sem. Az Aranyérem, avagy „Kedvenc” díj jár neki.

Panasonic DC-GH5

A Panasonic DC-GH5 fényképezőgépet, a Panasonic-Leica DG Vario-Elmarit 12-60 mm F2.8-4 Asph. Power O.I.S. és a Panasonic Lumix G X Vario 12-35 mm F2.8 Asph. Power O.I.S., valamint a DMW-BGGH5 portrémarkolatot és a DMW-XLR1 mikrofonadaptert a Panasonic hazai képviseletétől kaptam bemutatóra. A DC-GH5 műszaki leírása itt található.

Hirdetések:
Weboldal készítés Komel Kft. Matéria Kft.

.

Ezek is érdekelhetnek...